Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony
Dżem z winogron możesz wykorzystać do śniadań, obiadów i przystawek. Jego słodko-kwaśny smak wzbogaci dania wytrawne i desery. W ten sposób stanie się źródłem wielu cennych substancji odżywczych w codziennej diecie. Poznaj sprawdzony przepis na dżem z winogron.
Winogrona najczęściej jemy w formie surowej. Nie każdy jednak wie, że owoce te doskonale nadają się na dżem. Tuż obok przetworów z truskawek, malin czy czarnej porzeczki staną się smaczną alternatywą w twojej kuchni. Przepis na dżem z winogron jest bardzo prosty i nie wymaga żelatyny. Wypróbuj go raz, a na stałe zagości w twojej spiżarce.
Dżem z winogron możesz zrobić z odmiany białej lub ciemnej. Ta druga jednak zawiera więcej cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim jest źródłem resweratrolu, odpowiadającego za ciemny kolor skórki. Jest to przeciwutleniacz wspomagający pracę układu krwionośnego i chroniący przed wieloma chorobami przewlekłymi w tym miażdżycą. Winogrona dostarczają także wielu witamin w tym C, B6, A, E, K oraz potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Przeczytaj też: Do naleśników i gofrów jest niezastąpiona. Najlepsze dżemy i musy mogą się schować
Warto więc zjadać je w sezonie, a po jego zakończeniu korzystać z tego bogactwa w formie pysznego dżemu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na dżem z winogron. Jeśli lubisz korzenny smak, polecamy dodać do dżemu odrobinę kardamonu.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
- winogrona ciemne - 3 kg,
- cukier - 450 g,
- sok z cytryny - ¼ szklanki,
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie).
Jak przygotować dżem z winogron?
- Winogrona umyj i oderwij od kiści.
- Następnie przełóż je do garnka, zasyp cukrem i kardamonem, jeśli chcesz go dodać.
- Winogrona lekko rozgnieć np. za pomocą tłuczka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 min, aż większość wody wyparuje. Co jakiś czas mieszaj owoce, aby nie przywarły do dna naczynia.
- Owoce przetrzyj przez sito, aby oddzielić od nich skórkę i pestki. Użyj łyżki, aby wycisnąć z nich resztę miąższu.
- Ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny.
- Na wolnym ogniu gotuj owoce przez ok. 20 min, aż dżem zacznie gęstnieć.
Kiedy dżem będzie gotowy, jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj, aby przedłużyć ich świeżość.
Gotowy dżem z winogron ma słodki smak z wyczuwalną kwaśną nutą. Przypomina nieco dżem z czarnych porzeczek, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do smarowania kanapek, naleśników czy gofrów. Możesz dodać go do owsianki czy jogurtu.
Przeczytaj też: Sok lepszy od lekarstwa. Chroni serce i jelita, pomaga spalać tłuszcz i poprawia pamięć
Dżem z winogron odmieni także twoje dania obiadowe. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, może stać się podstawą marynaty czy dressingu do sałatki.
Smak dżemu z winogron równoważy słodycz deserów. Możesz wykorzystać go do nadziewania rogalików, przełożyć nim tort czy zawinąć w struclę drożdżową. Możesz sięgnąć po niego podczas pieczenia kruchej tarty czy dekoracji serniczków na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Puszyste i lekkie jak chmurka. Przy pieczeniu unosi się piękny korzenny zapach
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości