Reklama
Reklama

Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony

Dżem z winogron możesz wykorzystać do śniadań, obiadów i przystawek. Jego słodko-kwaśny smak wzbogaci dania wytrawne i desery. W ten sposób stanie się źródłem wielu cennych substancji odżywczych w codziennej diecie. Poznaj sprawdzony przepis na dżem z winogron.

Winogrona najczęściej jemy w formie surowej. Nie każdy jednak wie, że owoce te doskonale nadają się na dżem. Tuż obok przetworów z truskawek, malin czy czarnej porzeczki staną się smaczną alternatywą w twojej kuchni. Przepis na dżem z winogron jest bardzo prosty i nie wymaga żelatyny. Wypróbuj go raz, a na stałe zagości w twojej spiżarce. 

Dżem z domowych winogron - przepis

Dżem z winogron możesz zrobić z odmiany białej lub ciemnej. Ta druga jednak zawiera więcej cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim jest źródłem resweratrolu, odpowiadającego za ciemny kolor skórki. Jest to przeciwutleniacz wspomagający pracę układu krwionośnego i chroniący przed wieloma chorobami przewlekłymi w tym miażdżycą. Winogrona dostarczają także wielu witamin w tym C, B6, A, E, K oraz potasu, fosforu, wapnia i magnezu.  

Reklama

Przeczytaj też: Do naleśników i gofrów jest niezastąpiona. Najlepsze dżemy i musy mogą się schować

Warto więc zjadać je w sezonie, a po jego zakończeniu korzystać z tego bogactwa w formie pysznego dżemu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na dżem z winogron. Jeśli lubisz korzenny smak, polecamy dodać do dżemu odrobinę kardamonu

Do jego przygotowania potrzebujesz

  • winogrona ciemne - 3 kg, 
  • cukier - 450 g, 
  • sok z cytryny - ¼ szklanki,  
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie). 

Jak przygotować dżem z winogron? 

  1. Winogrona umyj i oderwij od kiści.  
  2. Następnie przełóż je do garnka, zasyp cukrem i kardamonem, jeśli chcesz go dodać.  
  3. Winogrona lekko rozgnieć np. za pomocą tłuczka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 min, aż większość wody wyparuje. Co jakiś czas mieszaj owoce, aby nie przywarły do dna naczynia.  
  4. Owoce przetrzyj przez sito, aby oddzielić od nich skórkę i pestki. Użyj łyżki, aby wycisnąć z nich resztę miąższu.  
  5. Ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny.  
  6. Na wolnym ogniu gotuj owoce przez ok. 20 min, aż dżem zacznie gęstnieć.  

Kiedy dżem będzie gotowy, jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj, aby przedłużyć ich świeżość.   

Do czego używać dżemu z winogron ogrodowych?

Gotowy dżem z winogron ma słodki smak z wyczuwalną kwaśną nutą. Przypomina nieco dżem z czarnych porzeczek, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do smarowania kanapek, naleśników czy gofrów. Możesz dodać go do owsianki czy jogurtu.  

Przeczytaj też: Sok lepszy od lekarstwa. Chroni serce i jelita, pomaga spalać tłuszcz i poprawia pamięć

Dżem z winogron odmieni także twoje dania obiadowe. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, może stać się podstawą marynaty czy dressingu do sałatki.  

Smak dżemu z winogron równoważy słodycz deserów. Możesz wykorzystać go do nadziewania rogalików, przełożyć nim tort czy zawinąć w struclę drożdżową. Możesz sięgnąć po niego podczas pieczenia kruchej tarty czy dekoracji serniczków na zimno.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Puszyste i lekkie jak chmurka. Przy pieczeniu unosi się piękny korzenny zapach

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości

Przepis na najlepsze kruche ciasto ze starego zeszytu babci. Jeden dodatek i szarlotka wychodzi niebiańska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory