Kremowy, rozpływa się w ustach. Domowy pasztet będzie hitem na wielkanocnym śniadaniu
Pasztet to jedna z najprostszych i najmniej wymagających wędlin, jakie można przygotować w domowym zaciszu. Odpowiedni dobór mięsa, przygotowanie i mamy gotowe mięsne pyszności. Jeśli chcesz spróbować, to zrób ten domowy pasztet. Jest kremowy i rozpływa się w ustach. Będzie hitem na śniadaniu Wielkanocnym.
Dobry domowy pasztet nie jest trudny w przygotowaniu. Trzeba natomiast wiedzieć, jak go zrobić. Na smak, konsystencję ma ogromny wpływ wybór mięsa, przypraw, zawartość tłuszczu. Z tym przepisem zawsze wychodzi przepyszny.
Do pasztetu najczęściej sięga się po różne rodzaje i części mięsa. Ważne jest, aby miały one zróżnicowaną zawartość tłuszczu. To właśnie tłuszcz odpowiada w znacznej mierze za to, czy danie będzie kremowe. Pasztet nie powinien więc zawierać jedynie kawałków chudych jak np. drób. Wówczas może zrobić się bardzo suchy i kruchy.
Tradycyjnie pasztet przygotowywany jest z wieprzowiny, drobiu, wołowiny i cielęciny. Danie można wzmocnić dziczyzną, gęsiną, królikiem, które nadadzą wyjątkowego aromatu. Dobrze sprawdzi się podgardle oraz boczek.
Mięso, którego nie może zabraknąć w pasztecie to wątróbka. Najlepsza będzie kurza lub cielęca, choć uznaniem cieszą się również wątróbki gęsie i kacze. To głównie one nadają aksamitnej konsystencji pasztetowi i sprawiają, że wręcz rozpływa się w ustach.
Sprawdź także: Jajka nadziewane - pewniak na Wielkanoc. Najlepsze przepisy
Po wybraniu mięsa i przypraw (np. gałka muszkatołowa, majeranek) przychodzi czas na przygotowania. Te zaczynamy od umycia i oczyszczenia mięsa. Następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Należy się wystrzegać wcześniejszego smażenia lub pieczenia kawałków. Tylko gotowanie zapewni odpowiednie zatrzymanie soków i zachowanie soczystości. Jeśli dodajemy warzywa, możemy je ugotować lub upiec do miękkości.
Po ugotowaniu składniki zostawiamy do przestygnięcia. Gdy staną się chłodne, przechodzimy do mielenia. Mięso powinno być przepuszczone przez maszynkę 3 razy. Do ostatniego mielenia wykorzystujemy sitko o najdrobniejszych oczkach. W ten sposób osiągniemy gładką, puszystą i kremową konsystencję pasztetu.
Kolejnym etapem przygotowania domowego pasztetu jest mieszanie go i wyrabianie. Należy to robić delikatnie, ale dokładnie i cierpliwie. Do zmielonej masy dodaje się żółtka oraz ubitą pianę z białek lub całe jaja. W przypadku, gdy masa wciąż będzie za sucha, warto do niej dodać nieco wywaru z gotowania mięsa.
Ostatnim już krokiem jest upieczenie pasztetu. Masę na pieczeń wykładamy do formy wysmarowanej smalcem lub masłem i wysypanej bułką tartą. Formę napełniamy tylko na 2/3 wysokości, całość lekko dociskamy i wyrównujemy. Domowy pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 180 do 200 st. Celsjusza przez około 60 minut. Poznamy, że jest już gotowy, gdy jego boki będą odchodzić od brzegów formy.
Z tym przepisem domowy pasztet zawsze wychodzi. Receptura jest perfekcyjnie skomponowana. Danie nie jest ani za suche, ani za tłuste. To zarazem idealna równowaga aromatów pozyskanych z wybranych mięs i przypraw. W konsystencji ten pasztet jest bardzo kremowy, a podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Przyrządź na święta, a stanie się prawdziwym hitem na wielkanocnym śniadaniem.
Składniki:
- ok. 800 g ćwiartek z kurczaka,
- 500 g boczku parzonego,
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 kg wątróbki wieprzowej,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 7 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 1 bułka,
- 3 jajka,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz,
- sól.
Wszystkie kawałki mięsa oczyść pod bieżącą wodą. Do garnka włóż całego kurczaka, boczek pokrojony w grubą kostkę bez skóry, pokrojoną w kawałki łopatkę. Warzywa obierz, pokrój w większe kawałki i również dołóż do garnka. Jego zawartość zalej wodą, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz 1 łyżką soli. Gotuj do miękkości mięsa.
Z otrzymanego wywaru wyciągnij liście laurowe i ziela angielskie. Pozostałe składniki przecedź tak, aby pozostał gorący bulion. Mięso przełóż do osobnego naczynia do przestygnięcia. Do bulionu wsadź wątróbkę i gotuj ją przez 10 minut. Następnie pozostaw ją do wystygnięcia. W pozostałym wywarze namocz bułkę.
Mięso z kurczaka oddziel od kości. Przestudzone mięso z warzywami oraz wątróbkę zmiel w maszynce na drobnych oczkach. To samo należy zrobić z namoczoną bułką. Masę należy przepuścić przez maszynkę 3 razy.
Do masy mięsnej wbij 3 jajka, dodaj do smaku majeranku, gałki muszkatołowej, pieprzu, soli. Wszystko ze sobą dokładnie wygnieć dłońmi. Składniki powinny utworzyć jednolitą, dosyć mokrą, ale zwartą masę.
Masę na pasztet przełóż do form o wymiarach 30 cm x 10 cm. Formy uzupełnij do 2/3 wysokości i mięso delikatnie ubij dłonią. Górę obsyp majerankiem. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 60 minut.
Po upieczeniu pasztety wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pieczenie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie domowy pasztet jest gotowy do krojenia i podania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Indyk na jabłkach na wielkanocny obiad. Mięso jest delikatne i aromatyczne
Najlepszy deser dla miłośników czekolady. Przepis na ciasto Czekoladowy sen
Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni