Reklama
Reklama

Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie

Paje z mięsem przypominają polskie pieczone pierogi. Maślane ciasto z mąki pszennej wypełnione jest wyrazistym farszem z mielonej wołowiny. Takie danie świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację, możesz podać je również jako imprezową przekąskę, lub zastąpić nimi klasyczne paszteciki z mięsem do barszczu.

W tych pieczonych pierożkach, jednym z najważniejszych składników jest farsz, powinien być dobrze doprawiony i wyrazisty. Najlepiej sprawdzi się do tego wołowe mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku, oraz przypraw, słodkiej wędzonej papryki, kolendry, majeranku i pieprzu ziołowego. Idealnie będzie komponować się z prostym, maślanym ciastem. Paje z mięsem piecz w piekarniku, aż będą złociste. 

Sprawdź także: Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii

Reklama

Przepis na paje z mięsem

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 350 g mąki pszennej tortowej, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • 1 duże jajko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 
  • odrobina mleka do posmarowania wierzchu.

Składniki na farsz: 

  • 250 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • szczypta kolendry, 
  • szczypta majeranku, 
  • szczypta pieprzu ziołowego, 
  • sól do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Gotowe paje możesz jeść solo lub podać z ulubionym dipem. Dobrze sprawdzi się jogurtowy sos czosnkowy ze świeżymi ziołami, np. koperkiem i szczypiorkiem, lub pikantny sos pomidorowy. 

Jak zrobić paje z mięsem?  

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty czosnek i mięso mielone, smaż do zarumienienia. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - paprykę wędzoną, majeranek, kolendrę, pieprz ziołowy i sól. Smaż jeszcze 2-3 minuty, odstaw do przestudzenia. 

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wytnij owalne kształty (ok. 12 cm długości). Na środek każdego placka nałóż porcję farszu. Zlep końce ciasta po bokach zostawiając odkryte "okienko" z farszem 

Ułóż paje z mięsem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C (góra-dół) przez około 25 minut aż będą złociste. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie

Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz

Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski