Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie
Paje z mięsem przypominają polskie pieczone pierogi. Maślane ciasto z mąki pszennej wypełnione jest wyrazistym farszem z mielonej wołowiny. Takie danie świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację, możesz podać je również jako imprezową przekąskę, lub zastąpić nimi klasyczne paszteciki z mięsem do barszczu.
W tych pieczonych pierożkach, jednym z najważniejszych składników jest farsz, powinien być dobrze doprawiony i wyrazisty. Najlepiej sprawdzi się do tego wołowe mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku, oraz przypraw, słodkiej wędzonej papryki, kolendry, majeranku i pieprzu ziołowego. Idealnie będzie komponować się z prostym, maślanym ciastem. Paje z mięsem piecz w piekarniku, aż będą złociste.
Sprawdź także: Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 duże jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany,
- odrobina mleka do posmarowania wierzchu.
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
- szczypta kolendry,
- szczypta majeranku,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Gotowe paje możesz jeść solo lub podać z ulubionym dipem. Dobrze sprawdzi się jogurtowy sos czosnkowy ze świeżymi ziołami, np. koperkiem i szczypiorkiem, lub pikantny sos pomidorowy.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty czosnek i mięso mielone, smaż do zarumienienia. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - paprykę wędzoną, majeranek, kolendrę, pieprz ziołowy i sól. Smaż jeszcze 2-3 minuty, odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wytnij owalne kształty (ok. 12 cm długości). Na środek każdego placka nałóż porcję farszu. Zlep końce ciasta po bokach zostawiając odkryte "okienko" z farszem
Ułóż paje z mięsem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C (góra-dół) przez około 25 minut aż będą złociste.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie
Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz
Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe