Reklama
Reklama

Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie

Paje z mięsem przypominają polskie pieczone pierogi. Maślane ciasto z mąki pszennej wypełnione jest wyrazistym farszem z mielonej wołowiny. Takie danie świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację, możesz podać je również jako imprezową przekąskę, lub zastąpić nimi klasyczne paszteciki z mięsem do barszczu.

W tych pieczonych pierożkach, jednym z najważniejszych składników jest farsz, powinien być dobrze doprawiony i wyrazisty. Najlepiej sprawdzi się do tego wołowe mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku, oraz przypraw, słodkiej wędzonej papryki, kolendry, majeranku i pieprzu ziołowego. Idealnie będzie komponować się z prostym, maślanym ciastem. Paje z mięsem piecz w piekarniku, aż będą złociste. 

Sprawdź także: Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii

Reklama

Przepis na paje z mięsem

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 350 g mąki pszennej tortowej, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • 1 duże jajko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 
  • odrobina mleka do posmarowania wierzchu.

Składniki na farsz: 

  • 250 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • szczypta kolendry, 
  • szczypta majeranku, 
  • szczypta pieprzu ziołowego, 
  • sól do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Gotowe paje możesz jeść solo lub podać z ulubionym dipem. Dobrze sprawdzi się jogurtowy sos czosnkowy ze świeżymi ziołami, np. koperkiem i szczypiorkiem, lub pikantny sos pomidorowy. 

Jak zrobić paje z mięsem?  

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty czosnek i mięso mielone, smaż do zarumienienia. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - paprykę wędzoną, majeranek, kolendrę, pieprz ziołowy i sól. Smaż jeszcze 2-3 minuty, odstaw do przestudzenia. 

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wytnij owalne kształty (ok. 12 cm długości). Na środek każdego placka nałóż porcję farszu. Zlep końce ciasta po bokach zostawiając odkryte "okienko" z farszem 

Ułóż paje z mięsem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C (góra-dół) przez około 25 minut aż będą złociste. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski