Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na rybę po grecku. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole

Ryba po grecku to potrawa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Delikatna ryba otoczona słodkawą, warzywną potrawką to coś cudownego. Od wielu lat przygotowuję ją z tego przepisu i jest najlepszy. Szybki, prosty, a jakże efektowny.

Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku?

Do ryby po grecku najlepiej sprawdzą się ryby białe. Będą to więc takie gatunki jak popularny dorsz, mintaj, miruna czy sandacz. Ten rodzaj ryby charakteryzuje się zwartą konsystencją mięsa. Dzięki temu nie będzie się rozpadać po kilkugodzinnym leżeniu pod warzywami.

Za to najgorszym wyborem do ryby po grecku będą gatunki tłuste. Przez dużą zawartość tłuszczu mięso może łatwiej rozpadać się, a danie nie wyjdzie wówczas takie, jak powinno. Ponadto mogą one gorzej komponować się z duszonymi warzywami.

Ryba po grecku - najlepszy przepis

To jest absolutnie najlepszy przepis na rybę po grecku. Zawsze z tej receptury płaty wychodzą miękkie i soczyste. Warzywa otulające rybę są dosyć słodkie i aromatyczne dzięki duszeniu w bulionie i przyprawach. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Po prostu palce lizać.

Składniki:

  • 800 g filetu z białej ryby, 
  • 500 ml bulionu warzywnego, 
  • 200 ml koncentratu pomidorowego, 
  • 4 marchewki, 
  • 3 korzenie pietruszki, 
  • 3 cebule, 
  • 1/2 dużego selera, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • olej, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Na początek zajmij się warzywami. Cebulę pokrój w piórka. Marchew, pietruszkę i selera obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wylej olej i zacznij go rozgrzewać. Gdy tłuszcz będzie ciepły, dodaj na niego cebulę i smaż ją ok. 5 minut. Po chwili dodaj pozostałe warzywa, podsmażaj kolejne 5 minut.

Warzywa na patelni zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i wymieszaj. Całość gotuj przez 10 minut. Po wyznaczonym czasie odlej część bulionu i w osobnym naczyniu wymieszaj go z koncentratem. Mieszankę dodaj do warzyw. Ponownie duś warzywa na małym ogniu przez 15 minut.

W tym czasie rybę podziel na mniejsze kawałki, przypraw je solą i pieprzem do smaku. Każdą z części obtocz w mące. Na drugiej patelni rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, usmaż na nim rybę. Powinna osiągnąć złotawy kolor z obu stron. Gotową rybę przełóż do wybranego naczynia, a na nią wyłóż warzywa. Całość odstaw do wystudzenia, a po tym przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śledzie Gajowego dobre na każde przyjęcie. Sycąca i pełna smaku przekąska

Aromatyczne śledzie pod pierzynką. Hit kuchni kresowej musi zagościć na świątecznym stole

Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Boże Narodzenie | ryby | kuchnia grecka