Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Osoby, które cierpią na celiakię, albo po prostu nie najlepiej czują się po zjedzeniu produktów, zawierających gluten, wcale nie muszą rezygnować z pączków w tłusty czwartek. W sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością znajdziemy specjalne mieszanki mąk, np. owsianej, kukurydzianej, czy ryżowej, które pozwolą ci wyczarować pyszne bezglutenowe pączki.
Czy da się zrobić wypiek bez mleka i drożdży? Oczywiście, przykładem mogą być bezglutenowe pączki. To przepis idealny dla wszystkich, którzy unikają glutenu. Dodatkową zaletą tego deseru jest bardzo krótki czas przygotowania. Kup potrzebne składniki i wypróbuj ekspresową recepturę. Pączuszki wychodzą wyjątkowo smakowite, świetnie smakować będą do popołudniowej kawy. Zasmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom.
Sprawdź także: Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon
Do przygotowania pączków bez glutenu, będziesz potrzebować:
- 150 ml jogurtu,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej,
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
- łyżka cukru lub ksylitolu,
- łyżeczka łupin babki jajowatej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- cukier puder (do dekoracji).
Do miski wlej jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii. Roztrzep widelcem, ale tak, żeby jajka zbytnio się nie rozbiły. W osobnej misce połącz przesianą mąkę, skrobię, cukier, łupiny babki jajowatej i proszek do pieczenia.
Przelej mokre składniki (z pierwszej miski) do suchych (w drugiej). Wymieszaj do połączenia i powstania gęstego, lepkiego ciasta.Do garnka wlej olej - tak, aby ciasto po wrzuceniu nie dotykało dna. Rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
Łyżką nabieraj porcję ciasta - ok. 3/4 łyżki. Drugą łyżką zsuwaj ciasto do rozgrzanego oleju. Smaż ok. 4 minut z każdej strony, aby bezglutenowe pączki ładnie się zarumieniły. Wyłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Bezglutenowe pączki posyp jeszcze cukrem pudrem do dekoracji.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu
Wykwintna propozycja na obiad. Przygotuj kotlety hrabiego Moniuszki