Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon
Tłusty czwartek to prawdziwa zmora dla osób na diecie odchudzającej. Zawsze wtedy stoimy przed trudnym wyborem – czy ten jeden dzień pozwolić sobie na słodkie pączki, czy odpuścić? Okazuje się, że nie trzeba z niczego rezygnować. Te pączki są bez grama tłuszczu. Robię już trzeci sezon i zawsze wychodzą pyszne, miękkie i puszyste.
Tłusty czwartek to święto, na które wielu niecierpliwie wyczekuje. Bardzo często jest to dzień, w którym można bez skrupułów objadać się słodkościami czy ulubionymi tłustymi potrawami. W 2025 roku tłusty czwartek wypada 27 lutego.
Tłusty czwartek obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem. Ten szczególny dzień wywodzi się z pogaństwa. Tłustym dniem świętowano odejście zimy, a tym samym przywitanie wiosny. Wówczas zajadano się najtłustszymi potrawami, w szczególności mięsem czy pączkami z ciasta chlebowego, które były nadziane słoniną.
Tradycja jedzenia słodkich pączków pojawiła się w Polsce około XVI wieku. W środku miały ukryty mały orzech lub migdał, a ten, kto na niego natrafi, miał mieć szczęście, dostatek i powodzenie.
Takie pączki smażone były na smalcu, więc choć były słodkie, to zarazem tłuste. Obecnie jednak wiemy już, że pączki wcale nie muszą być tłuste, żeby były smaczne. Mimo braku smażenia na głębokim tłuszczu nadal wpisują się w tradycję tłustego czwartku. Są dla nas zdrowsze, a przy okazji nie mają tłustego posmaku, który wielu przeszkadza.
Sprawdź także: Szybkie pączki dla początkujących. Koniecznie zrób w karnawale
Najbardziej klasycznym nadzieniem do pączków jest marmolada lub konfitura z dzikiej róży. Nie ma jednak problemu, aby na jej miejsce wybrać inną, dowolną marmoladę. Świetnie sprawdzają się konfitury wiśniowe, śliwkowe. Dla fanów słodszych smaków dobre będą takie o smaku truskawkowym lub morelowym.
Poza tym w ostatnich latach zmieniły się trendy nadziewania pączków. Bardzo często słodkie ciasto wypełnione jest różnego rodzaju kremami. Dobrze wkomponuje się krem czekoladowy czy coraz popularniejszy krem pistacjowy. Miękkie pączki można nadziać także kremami z dodatkiem mascarpone lub budyniem.
Pączki z air fryera to u mnie w domu hit ostatnich tłustych czwartków. W końcu podczas święta nie zastanawiam się, ile mogę zjeść. Z tego przepisu zawsze wychodzą miękkie, delikatne, puszyste jak tradycyjne pączki. Są po prostu idealne, a do tego mają o wiele mniej kalorii, są lżejsze dla wątroby i nie zostawiają tłustego posmaku. Pychota!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 ml ciepłego mleka,
- 2 żółtka,
- 20 g cukru,
- 15 g drożdży świeżych,
- 25 g masła,
- sól,
- masło klarowane,
- ulubione nadzienie,
- cukier puder.
Ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami, i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować i będzie się pienić. Wtedy łączymy je z pozostałymi składnikami: mąką, żółtkami, cukrem, masłem i szczyptą soli. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut, aż osiągnie gładką, jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do miski, przykryj ją bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość 2 cm. Z ciasta wytnij koła z użyciem szklanki o średnicy ok. 6 cm. Wycięte fragmenty ciasta ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj bawełnianą ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozpuść masło klarowane. Koszyk frytkownicy beztłuszczowej wyłóż papierem do pieczenia, a sam air fryer nagrzej do 180 st. Celsjusza. Każdego z pączków posmaruj z obu stron rozpuszczonym masłem. Pączki wyłóż do koszyka tak, aby się nie dotykały. Smaż je przez 8 minut, po 4 minuty z każdej strony.
Przestygnięte pączki z air fryera wypełnij ulubionym nadzieniem i posyp cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek