Najpyszniejszy mazurek, jaki jadłam. Robię według przepisu Ewy Wachowicz
Tradycyjne mazurki, a nawet serniki, odeszły w odstawkę na Wielkanoc. Wszystko się zmieniło, gdy odkryłam ten przepis. To zdecydowanie najpyszniejszy mazurek, jaki kiedykolwiek jadłam. To specjalna receptura od samej Ewy Wachowicz.
W wielu domach na Wielkanocnym stole musi pojawić się sernik. Może być puchaty, bardziej zbity, z rodzynkami lub bez, z czekoladą czy cukrem pudrem, ale zawsze jest. U mnie w domu też tak było, dopóki nie trafił w moje ręce przepis na mazurek serowy.
Tradycyjnie mazurek wypełniony jest masą orzechową, kajmakową, czekoladową lub nawet marmoladą, dżemem. W nowej, lepszej wersji nadzienie zrobione jest z masy serowej. Ciasto zaś jest kruche z dodatkiem orzechów. Góra zaś oblana jest roztopioną czekoladą.
Dzięki takiej kombinacji smaków mazurek serowy z powodzeniem można podać na Wielkanoc zamiast sernika. To pozwoli zaoszczędzić czas przygotowań i miejsce na stole, bo zamiast dwóch ciast podamy jedno. Dodatkowo można wówczas pozwolić sobie na zupełnie inne ciasto niż klasyczny sernik.
Zobacz także: Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę? Nie opadnie i nie będzie zbita
Przepis na mazurek serowy Ewy Wachowicz jest świetny. Ciasto z tego przepisu wychodzi zarazem kruche, kremowe i delikatne. Smak sera cudownie dopełnia kremowa czekolada i dodatek orzechów. Aromat już w czasie pieczenia robi wrażenie. Przygotuj na nadchodzące Święta Wielkanocne i zachwyć całą rodzinę, nawet wybredną teściową.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 2 ugotowane na twardo żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 100 g orzechów np. włoskich.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego (dwukrotnie zmielonego),
- 4 łyżki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
- sok z cytryny.
Składniki do ozdobienia:
- 60 g czekolady deserowej,
- 1 łyżeczka masła.
Na początek przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosyp cukier, zimne masło i całość posiekaj. Składniki powinny utworzyć kruszonkę. Wtedy zrób z niej kopczyk, dodaj żółtka ugotowane na twardo, śmietanę. Składniki wymieszaj nożem, a po chwili przejdź do wyrabiania.
Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego wałek i odkrój 1/4 masy. Zawiń ją w folię i schowaj do lodówki. Resztę ciasta zagnieć z posiekanymi orzechami, również zawiń w folię i włóż do lodówki. Oba kawałki ciasta powinny chłodzić się przez ok. 2 godziny.
Formę na mazurka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Po wyznaczonym czasie ciasto orzechowe rozwałkuj na kształt formy i wyłóż nim ją. Spód piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.
W tym czasie zajmij się masą serową. Miękkie masło przełóż do miski, wsyp cukier i cukier waniliowy. Składniki utrzyj ze sobą do momentu, aż utworzą puszystą konsystencję. W tym momencie cały czas ucierając. zacznij stopniowo dolewać żółtka. Następnie dodaj ser i dalej miksuj. Do masy wyciśnij sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
W osobnej misce ubij pozostałe z jaj białka ze szczyptą soli. Powinny być one sztywne. Białka dodaj do misy z masą serową i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta wytnij paski i ułóż z nich swojego rodzaju ramkę. Ciasto piecz przez 45 minut w 180 st. Celsjusza.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z odrobiną masła. Gdy mazurek serowy upiecze się i delikatnie przestygnie, wylej na niego przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułóż w wybrany wzór owoce i orzechy.
Mazurek serowy Ewy Wachowicz najlepiej podawać na następny dzień po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl, ewawachowicz.pl
Zobacz też:
Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni
Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina
Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”