Reklama
Reklama

Najpyszniejszy mazurek, jaki jadłam. Robię według przepisu Ewy Wachowicz

Tradycyjne mazurki, a nawet serniki, odeszły w odstawkę na Wielkanoc. Wszystko się zmieniło, gdy odkryłam ten przepis. To zdecydowanie najpyszniejszy mazurek, jaki kiedykolwiek jadłam. To specjalna receptura od samej Ewy Wachowicz.

Mazurek serowy - zamiast sernika na Wielkanoc

W wielu domach na Wielkanocnym stole musi pojawić się sernik. Może być puchaty, bardziej zbity, z rodzynkami lub bez, z czekoladą czy cukrem pudrem, ale zawsze jest. U mnie w domu też tak było, dopóki nie trafił w moje ręce przepis na mazurek serowy. 

Tradycyjnie mazurek wypełniony jest masą orzechową, kajmakową, czekoladową lub nawet marmoladą, dżemem. W nowej, lepszej wersji nadzienie zrobione jest z masy serowej. Ciasto zaś jest kruche z dodatkiem orzechów. Góra zaś oblana jest roztopioną czekoladą. 

Dzięki takiej kombinacji smaków mazurek serowy z powodzeniem można podać na Wielkanoc zamiast sernika. To pozwoli zaoszczędzić czas przygotowań i miejsce na stole, bo zamiast dwóch ciast podamy jedno. Dodatkowo można wówczas pozwolić sobie na zupełnie inne ciasto niż klasyczny sernik.

Reklama

Zobacz także: Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę? Nie opadnie i nie będzie zbita

Mazurek serowy Ewy Wachowicz - przepis

Przepis na mazurek serowy Ewy Wachowicz jest świetny. Ciasto z tego przepisu wychodzi zarazem kruche, kremowe i delikatne. Smak sera cudownie dopełnia kremowa czekolada i dodatek orzechów. Aromat już w czasie pieczenia robi wrażenie. Przygotuj na nadchodzące Święta Wielkanocne i zachwyć całą rodzinę, nawet wybredną teściową. 

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka kakao, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200 g masła, 
  • 2 ugotowane na twardo żółtka, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • 100 g orzechów np. włoskich. 

Składniki na masę serową: 

  • 500 g sera białego (dwukrotnie zmielonego), 
  • 4 łyżki masła, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 3 jajka, 
  • szczypta soli. 
  • sok z cytryny. 

Składniki do ozdobienia:

  • 60 g czekolady deserowej, 
  • 1 łyżeczka masła. 

Na początek przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosyp cukier, zimne masło i całość posiekaj. Składniki powinny utworzyć kruszonkę. Wtedy zrób z niej kopczyk, dodaj żółtka ugotowane na twardo, śmietanę. Składniki wymieszaj nożem, a po chwili przejdź do wyrabiania.  

Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego wałek i odkrój 1/4 masy. Zawiń ją w folię i schowaj do lodówki. Resztę ciasta zagnieć z posiekanymi orzechami, również zawiń w folię i włóż do lodówki. Oba kawałki ciasta powinny chłodzić się przez ok. 2 godziny

Formę na mazurka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Po wyznaczonym czasie ciasto orzechowe rozwałkuj na kształt formy i wyłóż nim ją. Spód piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza

W tym czasie zajmij się masą serową. Miękkie masło przełóż do miski, wsyp cukier i cukier waniliowy. Składniki utrzyj ze sobą do momentu, aż utworzą puszystą konsystencję. W tym momencie cały czas ucierając. zacznij stopniowo dolewać żółtka. Następnie dodaj ser i dalej miksuj. Do masy wyciśnij sok z cytryny i ponownie wymieszaj. 

W osobnej misce ubij pozostałe z jaj białka ze szczyptą soli. Powinny być one sztywne. Białka dodaj do misy z masą serową i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta wytnij paski i ułóż z nich swojego rodzaju ramkę. Ciasto piecz przez 45 minut w 180 st. Celsjusza

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z odrobiną masła. Gdy mazurek serowy upiecze się i delikatnie przestygnie, wylej na niego przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułóż w wybrany wzór owoce i orzechy.  

Mazurek serowy Ewy Wachowicz najlepiej podawać na następny dzień po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl, ewawachowicz.pl

Zobacz też:

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina

Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | Wielkanoc