Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu
Ciasta z owocami są idealnym wyborem na lato. Niestety, wystarczy chwila nieuwagi, aby zamiast pysznego deseru zrobił się zakalec. Jeśli nie raz zdarzyła ci się tego typu kulinarna wpadka, wypróbuj przepis, który zawsze się udaje. W przepisie na Malinowy chruśniak znajdziesz tylko kilka prostych składników, jednak efekt na pewno cię zaskoczy.
Maliny to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców, w dodatku mają mnóstwo błonnika, witaminy C i E, oraz cennych przeciwutleniaczy. Sprawdzają się nie tylko na przekąskę, ale i jako kwaśny dodatek do deserów. Malinowy chruśniak to pysznie chrupiące ciasto kruche przeplatane malinową, słodką warstwą. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo prosty do przygotowania. Taki smakołyk idealnie sprawdzi się na weekendowy deser do kawy lub herbaty.
Sprawdź także: Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 żółtka,
- 300 g malin + 1 łyżka cukru.
Gotowe ciasto możesz podać z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz bitą śmietaną. Wierzch ciasta koniecznie udekoruj kilkoma świeżymi malinami i listkami mięty.
Na stolnicy posiekaj zimne masło z mąką, dodaj żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części - ¾ i ¼. Uformuj z nich kule, zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie dokładnie przebrane i opłukane maliny osusz na sitku lub papierowym ręczniku.
Większą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty (również boki). Na cieście rozłóż maliny i posyp je łyżką cukru.
Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozsyp na wierzchu malin.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-50 minut aż wierzch się pięknie zarumieni.
Przestudzone ciasto udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Każdy kęs jest jak smak lata. Od razu przypomina mi się dzieciństwo
Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości