Najzdrowsza i bardzo smaczna. "Królewską rybę" przygotowuję po śródziemnomorsku
Nie masz pomysłu na obiad? Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę wykwintnym daniem, to koniecznie przygotuj "królewską rybę", czyli doradę. Najbardziej lubię robić ją po śródziemnomorsku. Jest pyszna, aromatyczna, a do tego pełna składników odżywczych.
Dorada nazywana jest "królewską rybą", ponieważ w starożytnej Grecji uważano ją za poświęconą Afrodycie. Z kolei w starożytnym Rzymie stanowiła ulubiony przysmak morski. Obecnie nieco zapomniano o niej, a szkoda, bo zachwyca swoim smakiem, a także właściwościami zdrowotnymi.
Doradę ceni się za delikatne i soczyste mięso. Jeśli przygotowujemy ją w wersji pieczonej, to zachowuje swoje naturalne soki i wówczas jest smaczna i aromatyczna.
Dorada to zdrowa ryba, ponieważ zawiera w swoim składzie witaminy: B6, B12 oraz D, a także minerały, żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń i selen. Oprócz tego ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Antyoksydanty zawarte w tej rybie hamują działanie wolnych rodników, zapobiegając chorobie Parkinson czy Alzhaimera. Poza tym spowalniają rozwój komórek nowotworowych.
Poleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie czy zawał. Ponadto poprawia koncentrację, pamięć i uwagę u osób starszych, dlatego warto, aby znalazła się w ich jadłospisie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na zapiekankę z cukinii
Składniki:
- 2 dorady;
- 2 cytryny;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 12 ząbków czosnku;
- 2 gałązki rozmarynu;
- 4 łyżki oliwy extra virgin;
- 3 łyżki suszonego oregano;
- 2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 2 łyżeczki koperku;
- 2 łyżeczki soli morskiej;
- 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie umyj dorady, a potem osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie zmieszaj ze sobą w misce oregano, tymianek, koperek, pieprz i drobno pokrojoną, czerwoną cebulę.
Otwór jamy brzusznej ryby posyp 1/4 powstałej mieszanki i nadziej ją gałązką rozmarynu, sześcioma obranymi ząbkami czosnku i dwiema łódeczkami z cytryny. To samo zrób z drugą doradą.
W kolejnym kroku ściśnij brzegi ryb i złącz je ze sobą wykałaczkami. Dzięki temu zapobiegniesz wypadnięciu składników.
Zarówno jedną, jak i drugą doradę natrzyj dwiema łyżkami oliwy. Obsyp je z każdej strony pozostałą mieszanką przypraw.
Ryby przenieś na tacę piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na bokach dorad wykonaj po 3 nacięcia i w każde z nich włóż plasterek cytryny. Po jednym plasterku połóż także na ogony, aby uniknąć ich przypalenia.
Na koniec oprósz ryby solą morską i wstaw tacę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 25 minut.
Najbardziej lubię jeść doradę po śródziemnomorsku z pieczonymi ziemniakami. Dekoruję talerz kilkoma łódeczkami cytryny i w takiej formie podaję ją gościom.
Dobrze komponuje się również z ziemniakami, batatami, ryżem czy frytkami. Do tego możesz dodać lekką sałatkę albo warzywa zrobione na parze.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste