Królewska ryba na grilla, patelnię i do piekarnika. Prawie nie ma ości, a zapominamy o niej
Choć ryby są smaczne i zdrowe to dużo osób rezygnuje z ich przygotowywania. Wszystko przez filetowanie, które nie jest najprostszym zadaniem. Na szczęście w przypadku tej ryby ości zupełnie nie będą problemem. Jest ich tyle, co nic, więc oszczędzisz sobie nerwów, a obiad wyjdzie wyśmienity.
Dorada królewska, nazywana inaczej sparusem złotogłowym, to nieduża ryba morska. Można ją spotkać przede wszystkim w Morzu Śródziemnym. Jej naturalne siedliska znajdują się przede wszystkim w Grecji, Turcji czy Włoszech.
Smak dorady jest delikatny i lekko słodki. Ten gatunek ryby odznacza się małą ilością ości, dzięki czemu jest wyjątkowo prosta do filetowania i przygotowania. Co jednak ważniejsze, kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów.
Jedzenie dorady dostarcza takich witamin jak m.in. witamina B6, B12, D. Do tego szczyci się bogactwem takich pierwiastków jak fosfor, żelazo, potas, wapń, magnez oraz selen. Nie mogło również zabraknąć cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega-3 oraz omega-6.
W efekcie zajadanie się doradą poprawi działanie układu krążenia poprzez uregulowanie ciśnienia tętniczego i obniżenie poziomu złego cholesterolu. To zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak m.in. zawał, udar, miażdżyca.
Kwasy tłuszczowe zadbają za to o układ nerwowy. Jedzenie dorady wpłynie na lepszą pamięć, zdolności uczenia się i koncentrację. Dodatkowo witamina B w rybie pomoże w uregulowaniu poziomu stresu. Zauważalna będzie poprawa nastroju, a ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych zmaleje.
Dorada może także uchronić organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi jak m.in. Alzheimer, Parkinson, stwardnienie zanikowe boczne. Co więcej, regularne spożywanie ryby zmniejszy ryzyko rozwoju raka piersi.
Dorada jest rybą, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się zarazem do usmażenia na patelni czy do upieczenia. Teraz gdy jest sezon letni, można też ją przyrządzić na ruszcie grilla.
Przy przyrządzaniu dorady szczególnie ważne jest, aby dodać do niej cytrynę lub sok z tego owocu. Zarówno sprawi on, że ryba będzie mieć wyrazistszy smak, jak i nada wyjątkowej chrupkości skórze.
Korzystając z ładnej pogody i sezonu na grillowanie, grzech byłoby nie spróbować dorady z rusztu. Jej aromat zachwyci wszystkich gości i na pewno będą prosić o dokładkę. Chętnie zajadają się nią nawet dzieciaki.
Składniki:
- 6 całych, wyczyszczonych dorad,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cytryny,
- pęczek pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cytryny pokrój w plastry, a następnie w półksiężyce. Oczyszczoną doradę posyp z zewnątrz solą i pieprzem. W środku rybę natrzyj niewielką ilością czosnku. Włóż do niej po 3 plasterki cytryny i kilka łodyżek pietruszki.
Nafaszerowaną doradę ułóż na grilla. Pozostały czosnek wymieszaj z oliwą z oliwek. Mieszanką posmaruj pieczącą się na ruszcie rybę. Doradę grilluj po 8 minut z każdej strony. Po tym czasie będzie gotowa do zjedzenia. Podawaj ją na ciepło, skropioną sokiem z cytryny.
Źródło: dietetycy.org.pl, poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało