Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską
Dania z frytkownicy beztłuszczowej robią furorę. Nic w tym dziwnego, zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu, wychodzą chrupiące, a na dodatek nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Przygotowaliśmy przepis na kolację z airfryera inspirowaną klasycznym, francuskim daniem Quiche Lorraine, czyli tak zwaną tartą lotaryńską.
Według wielu znawców kulinariów kuchnia francuska należy do najlepszych na świecie. Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najbardziej znanych dań, czyli tarty lotaryńskiej, przychodzimy z przepisem. Bazą dania jest kruche ciasto, które idealnie współgra z nadzieniem z dodatkiem boczku, jajek, śmietany i sera Gruyère. Taka kolacja z aifryera na pewno zrobi wrażenie.
Sprawdź także: Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką
Tarty możesz upiec w blasze o średnicy 18 cm.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 jajka,
- 120 g sera Gruyère,
- 70 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 130 ml śmietany kremówki (30 proc.),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotuj ciasto. Przesiej do misy miksera planetarnego mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, wodę i sól. Wyrób składniki hakiem na jednolite ciasto. Jeśli nie dysponujesz mikserem, zagnieć wszystkie składniki ręcznie na stolnicy.
Z gotowego ciasta uformuj kulę. Owiń folią spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 18 cm. Na cieście ułóż arkusz papieru do pieczenia. Wypełnij tartę suchymi ziarnami fasoli. Umieść formę w airfryerze. Piecz przez 10 minut w 180°C. Usuń papier z ziarnami fasoli. Piecz ciasto jeszcze przez 2 minuty.
Pokrój drobno boczek. Możesz wysmażyć go na patelni lub, jeśli wolisz, włóż go w naczyniu żaroodpornym do airfryera i smaż przez 6 minut w temperaturze 180°C. Zetrzyj ser Gruyère na tarce o dużych oczkach. Wbij do miski 2 jajka. Dodaj obie śmietany. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz masę jajeczno-śmietanową z serem i boczkiem. Wymieszaj. Przelej na podpieczony spód.
Wstaw formę z powrotem do airfryera. Piecz przez 30-35 minut temperaturze 160°C. W trakcie pieczenia sprawdź, czy wierzch nie rumieni się zanadto. Jeśli zacznie brązowieć, przykryj go arkuszem folii aluminiowej i kontynuuj pieczenie.
Kolacja z aifryera gotowa. Upieczoną tartę podawaj oprószoną świeżą natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów
Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie
Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem