Reklama
Reklama

Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Dania z frytkownicy beztłuszczowej robią furorę. Nic w tym dziwnego, zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu, wychodzą chrupiące, a na dodatek nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Przygotowaliśmy przepis na kolację z airfryera inspirowaną klasycznym, francuskim daniem Quiche Lorraine, czyli tak zwaną tartą lotaryńską.

Według wielu znawców kulinariów kuchnia francuska należy do najlepszych na świecie. Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najbardziej znanych dań, czyli tarty lotaryńskiej, przychodzimy z przepisem. Bazą dania jest kruche ciasto, które idealnie współgra z nadzieniem z dodatkiem boczku, jajek, śmietany i sera Gruyère. Taka kolacja z aifryera na pewno zrobi wrażenie. 

Sprawdź także: Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

Reklama

Przepis na kolację z airfryera 

Tarty możesz upiec w blasze o średnicy 18 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 75 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki zimnej wody, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Składniki na farsz: 

  • 150 g boczku wędzonego, 
  • 2 jajka, 
  • 120 g sera Gruyère, 
  • 70 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
  • 130 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić kolację z airfryera? 

Przygotuj ciasto. Przesiej do misy miksera planetarnego mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, wodę i sól. Wyrób składniki hakiem na jednolite ciasto. Jeśli nie dysponujesz mikserem, zagnieć wszystkie składniki ręcznie na stolnicy. 

Z gotowego ciasta uformuj kulę. Owiń folią spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 18 cm. Na cieście ułóż arkusz papieru do pieczenia. Wypełnij tartę suchymi ziarnami fasoli. Umieść formę w airfryerze. Piecz przez 10 minut w 180°C. Usuń papier z ziarnami fasoli. Piecz ciasto jeszcze przez 2 minuty. 

Pokrój drobno boczek. Możesz wysmażyć go na patelni lub, jeśli wolisz, włóż go w naczyniu żaroodpornym do airfryera i smaż przez 6 minut w temperaturze 180°C. Zetrzyj ser Gruyère na tarce o dużych oczkach. Wbij do miski 2 jajka. Dodaj obie śmietany. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz masę jajeczno-śmietanową z serem i boczkiem. Wymieszaj. Przelej na podpieczony spód. 

Wstaw formę z powrotem do airfryera. Piecz przez 30-35 minut temperaturze 160°C. W trakcie pieczenia sprawdź, czy wierzch nie rumieni się zanadto. Jeśli zacznie brązowieć, przykryj go arkuszem folii aluminiowej i kontynuuj pieczenie. 

Kolacja z aifryera gotowa. Upieczoną tartę podawaj oprószoną świeżą natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne