Reklama
Reklama

Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Dania z frytkownicy beztłuszczowej robią furorę. Nic w tym dziwnego, zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu, wychodzą chrupiące, a na dodatek nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Przygotowaliśmy przepis na kolację z airfryera inspirowaną klasycznym, francuskim daniem Quiche Lorraine, czyli tak zwaną tartą lotaryńską.

Według wielu znawców kulinariów kuchnia francuska należy do najlepszych na świecie. Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najbardziej znanych dań, czyli tarty lotaryńskiej, przychodzimy z przepisem. Bazą dania jest kruche ciasto, które idealnie współgra z nadzieniem z dodatkiem boczku, jajek, śmietany i sera Gruyère. Taka kolacja z aifryera na pewno zrobi wrażenie. 

Sprawdź także: Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

Reklama

Przepis na kolację z airfryera 

Tarty możesz upiec w blasze o średnicy 18 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 75 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki zimnej wody, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Składniki na farsz: 

  • 150 g boczku wędzonego, 
  • 2 jajka, 
  • 120 g sera Gruyère, 
  • 70 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
  • 130 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić kolację z airfryera? 

Przygotuj ciasto. Przesiej do misy miksera planetarnego mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, wodę i sól. Wyrób składniki hakiem na jednolite ciasto. Jeśli nie dysponujesz mikserem, zagnieć wszystkie składniki ręcznie na stolnicy. 

Z gotowego ciasta uformuj kulę. Owiń folią spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 18 cm. Na cieście ułóż arkusz papieru do pieczenia. Wypełnij tartę suchymi ziarnami fasoli. Umieść formę w airfryerze. Piecz przez 10 minut w 180°C. Usuń papier z ziarnami fasoli. Piecz ciasto jeszcze przez 2 minuty. 

Pokrój drobno boczek. Możesz wysmażyć go na patelni lub, jeśli wolisz, włóż go w naczyniu żaroodpornym do airfryera i smaż przez 6 minut w temperaturze 180°C. Zetrzyj ser Gruyère na tarce o dużych oczkach. Wbij do miski 2 jajka. Dodaj obie śmietany. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz masę jajeczno-śmietanową z serem i boczkiem. Wymieszaj. Przelej na podpieczony spód. 

Wstaw formę z powrotem do airfryera. Piecz przez 30-35 minut temperaturze 160°C. W trakcie pieczenia sprawdź, czy wierzch nie rumieni się zanadto. Jeśli zacznie brązowieć, przykryj go arkuszem folii aluminiowej i kontynuuj pieczenie. 

Kolacja z aifryera gotowa. Upieczoną tartę podawaj oprószoną świeżą natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne