Reklama
Reklama

Naleśniki kanapkowe siostry Anastazji. Najlepszy zamiennik dla zwykłych kanapek

Najsłynniejsza kucharka wśród sióstr zakonnych Anastazja nie tylko pysznie gotuje, ale też ma oryginalne pomysły na tradycyjne dania. Naleśniki kanapkowe siostry Anastazji to przekąska, którą można zabrać do pracy w pudełku lunchowym. Można jednak także udekorować je i postawić na najbardziej eleganckim stole.

Naleśnikowe zawijańce, które mogą zastąpić klasyczne kanapki, są niezwykle świeże, soczyste i smaczne. Gdy zjesz kilka sztuk, szybko poczujesz się nasycony. Sprawdź przepis na naleśniki kanapkowe siostry Anastazji, a na pewno chętnie będziesz je przygotowywać na drugie śniadanie czy lunch do pracy lub szkoły.

Naleśniki kanapkowe siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 375 ml pełnotłustego mleka 
  • 125 ml wody 
  • 2 jajka 
  • około 300 g mąki pszennej  
  • łyżeczka cukru 
  • masło klarowane (do smażenia) 
  • 600 g twarogu 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 
  • ząbek czosnku 
  • mały pęczek koperku 
  • 2 ogórki gruntowe 
  • sól, pieprz (do smaku) 

Sposób wykonania:

Połącz mleko z wodą. Dodaj do płynu jajka i wymieszaj. Partiami wsyp mąkę i wymieszaj tak, by nie pozostały grudki (możesz użyć miksera). Wmieszaj do ciasta cukier i szczyptę soli. Ponownie zamieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na pół godziny. 

Rozgrzej na patelni naleśnikowej niewielką ilość masła. Wylej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową) i rozprowadź równomiernie na patelni. Smaż naleśnik do chwili, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Wówczas przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze około pół minuty. 

Wysmażone naleśniki układaj w stos na talerzu. Z powyższej ilości ciasta wysmażysz około 12 sztuk. Gdy naleśniki przestygną, przekrój je (wszystkie razem) na pół. 

Pokrusz twaróg i rozgnieć go widelcem. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do twarogu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.  

Umyj ogórki i pokrój w słupki. Na każdą połówkę naleśnika nałóż porcję twarogu i kawałek ogórka. Zawiń naleśnik w rulon. Owiń paskiem papieru śniadaniowego, obwiąż jutowym sznurkiem i udekoruj gałązką koperku.

Kim jest siostra Anastazja?

Domowi kucharze, szczególnie specjalizujący się w pysznych wypiekach czy przetworach, z pewnością prędzej czy później, natrafią na receptury słynnej siostry Anastazji. Kim właściwie jest popularna kucharka? To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Urodziła się jako Krystyna Pustelnik w 1950 roku na Podkarpaciu. 

W wieku 17 lat, gdy zmarła jej mama, przejęła obowiązki i zaczęła gotować. W 1973 roku wstąpiła do zakonu, gdzie także pracowała na kuchni - przygotowując dania dla niepełnosprawnych dzieci, a potem jezuitów. 

Do dziś wydała już 17 książek kulinarnych, z łącznym nakładem czterech milionów sprzedanych sztuk. Ze względu na aktywność literacką i dążenie do realizacji pasji do gotowania została uznana za symbol emancypacji w polskich żeńskich zakonach. 

Źródło: terazgotuje.pl, siostra-anastazja.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kanapki | jaja | ser | danie główne | przekąski