Reklama
Reklama

Naleśniki po turecku to nowe kulinarne odkrycie. Ile zrobisz, tyle zjecie

Nie zawsze jest czas na codziennie gotowanie, dlatego warto mieć pod ręką przepis, z którego można przygotować danie na kilka dni. Naleśniki po turecku to potrawa, która sprawdzi się także podczas przeróżnych rodzinnych uroczystości, oraz imprez. Sprawdź, jak zrobić zapiekane naleśniki z prostym i bardzo sycącym farszem.

Wymyślanie nowych propozycji na obiad to codzienna zagwozdka niejednej gospodyni. Jeśli twoi domownicy bywają wybredni, a ty mimo wszystko lubisz eksperymentować w kuchni, postaw na danie składające się z elementów, które wszystkim posmakują. Właśnie taki jest nasz przepis na naleśniki po turecku. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zawsze robi wrażenie.

Naleśniki po turecku - pomysł na zdrowy obiad

Ciasto do przygotowania naleśników po turecku nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu. Znajdziesz w nim mąkę pszenną, mleko, jajka, oraz wodę gazowaną, która sprawi, że będą lekkie i bardziej napowietrzone. Nie zapomnij dodać także odrobiny soli, oraz specjalnego składnika, czyli oregano. Przyprawa ta nie tylko nada naleśnikom przyjemnego ziołowego posmaku, ma również szereg właściwości prozdrowotnych. Poprawia trawienie, oraz ma działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne.

Reklama

Takie naleśniki doskonale komponują się z mięsnym farszem. Aby wyszedł idealnie, użyj do niego dobrej jakości mielonego mięsa, które dostarczy ci sporej porcji białka, dzięki czemu potrawa jest bardziej sycąca. Nadzienie nie może obyć się bez świeżych, letnich pomidorów, które po obróbce termicznej stają się doskonałym źródłem likopenu. Substancja ta ma działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, świetnie działa na układ krążenia, w tym serce, oraz pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Sprawdź także: Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo

Naleśniki po turecku - przepis

Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować:

  • 400 g mąki,
  • 350 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • odrobinę wody gazowanej,
  • szczyptę soli,
  • 1,5 łyżeczki oregano,
  • oliwę do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 3 duże pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta płatków chili,
  • oliwa do smażenia.

Dodatkowo:

  • kilka łyżek ulubionego tartego sera, np. parmezanu,
  • natka pietruszki lub świeża kolendra.

Przygotowanie danie zacznij od zrobienia naleśników. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, odrobinę wody gazowanej, dodaj sól i oregano, wszystko wymieszaj na przykład za pomocą miksera. Naleśniki smaż z dwóch stron, aż się zarumienią na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą.

Następnie przejdź do przygotowania farszu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodaj mięso, podsmażaj przez kilka minut, następnie dorzuć pokrojone dosyć drobno pomidory. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, oraz płatkami chili, duś do momentu, aż sok z pomidorów nieco odparuje.

Przejdź do składania naleśników, nałóż porcję farszu, zawiń w rulon, postępuj tak, ze wszystkimi naleśnikami, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp naleśniki tartym serem. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 10 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.  

Gotowe naleśniki możesz podać z lekkim sosem jogurtowym. Do miski przełóż kilka łyżek jogurtu greckiego, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, odrobinę soku z cytryny, oraz startą skórkę. Wszystko wymieszaj i gotowe.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nikt nie narzeka, gdy robię. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil

Najlepsza letnia pasta do kanapek. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca

Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu. Przepis zdradziła mi babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne