Napoleonka w wersji szlacheckiej. Ciasto Horeszkówna jest tak pyszne, że goście będą cmokać z zachwytu
Ciasto Horeszkówna to nic innego jak podwójna napoleonka . Dwa razy więcej przyjemności na raz - czy może być lepiej? Moim zdaniem nie. Dlatego właśnie tak chętnie wykorzystuję ten przepis, gdy nadarza się specjalna okazja. Na przyjęciach ten deser to u mnie hit.
To nie jest zwykłe ciasto - to Horeszkówna. Chociaż pozornie to po prostu bardziej podkręcona napoleonka, w tej wersji śmiało może stawać w szranki z najbardziej dekadenckimi deserami.
Trzy warstwy obłędnie pysznego ciasta francuskiego i waniliowy krem to połączenie, które rozpływa się w ustach. Do tego prezentuje się iście szlachecko.
- 3 arkusze ciasta francuskiego (3x275 g),
- 1 l mleka,
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (3x40 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 żółtka (+ 1 do posmarowania ciasta),
- 150 g cukru,
- laska wanilii,
- 200 g miękkiego masła.
Po kolei rozwijaj schłodzone arkusze ciasta francuskiego i układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jeden z arkuszy przed pieczeniem posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Ciasto nakłuwaj w kilkunastu miejscach widelcem i piecz przez około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200°C. Odłóż upieczone arkusze ciasta do wystudzenia.
Odlej około 250 ml mleka. Rozpuść w nim cały proszek na budyń i mąkę pszenną. Wymieszaj z żółtkami.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (na czas gotowania mleka dołóż do niego także pusty strąk).
Do gotującego się mleka wlej mieszaninę z żółtkami. Gotuj przez kilka minut na niskiej mocy palnika, cały czas mieszając masę rózgą kuchenną. Gdy masa budyniowa zgęstnieje, odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Powierzchnię budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, by nie powstał kożuch.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego budyń. Miksuj, aż powstanie gęsty, gładki krem.
Ułóż pierwszy z arkuszy ciasta na płaskiej powierzchni. Rozsmaruj na nim połowę kremu. Przykryj drugim arkuszem ciasta i lekko go dociśnij. Powtórz wszystkie czynności. Na wierzchu ułóż arkusz posmarowany żółtkiem.
Wstaw ciasto Horeszkówna do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem pokrój na porcje.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika
Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki
Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć