Nasze babcie kręciły miksturę na zdrowe serce i stawy. Kazały też pić na odporność
Nasze babcie w przypadku różnych chorób chętnie sięgały po przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Receptura na tę miksturę ma swoje źródła w rosyjskiej medycynie ludowej, popularna była również na wschodzie Polski. Sekret kalciumitu tkwi w zaledwie czterech składnikach, które razem wspierają serce, stawy, kości i odporność.
Kaciumit to specyfik niemal zapomniany, a warto odświeżyć sobie tę recepturę. Mieszanka jajek, soku z cytryny, miodu i koniaku wspierała naszych przodkach w chorobach płuc i bólach stawów. Odpowiednio przygotowany eliksir może wspomagać naszą odporność również dziś.
Kalciumit to stara ludowa mikstura o konsystencji ajerkoniaku. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "calcium", czyli wapno. Ma to swoje uzasadnienie w przepisie na ten ludowy lek, który zawierał dużo wapnia, gdyż wymagał użycia całych jajek, łącznie ze skorupką. To właśnie ten składnik różnił kaciumit od innych specyfików na odporność.
Skorupki od jajek to nie tylko źródło wapnia, ale również wielu innych minerałów. Błonka znajdująca się po ich wewnętrznej stronie zawiera dużo hialuronu. Sprawia on, że kaciumit wspomaga nie tylko kości i stawy, ale również wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jajka same w sobie są źródłem wielu cennych witamin i najlepiej przyswajalnego przez nasz organizm białka. Zawarta w kalciumicie cytryna dostarcza organizmowi witaminy C, wspierającej odporność, a miód jest naturalnym antybiotykiem. Odrobina wysokiej klasy koniaku nadaje miksturze właściwości rozgrzewających oraz konserwuje. Mieszanka tych składników stanowi więc zdrową, wspierającą bombę witaminową. Kacliumit pije się dla wzmocnienia odporności, serca, w przypadkach chorób płucnych oraz problemów ze stawami.
Przeczytaj także: Dobra dla osób, które mają problemy z jelitami. Co to jest dieta FODMAP, co jeść?
Aby przygotować kalciumit według tradycyjnej receptury, potrzebne będą następujące składniki:
- 10 cytryn,
- 6 świeżych jajek z białymi skorupkami,
- 300 g płynnego miodu (najlepiej lipowego lub akacjowego),
- 3/4 szklanki wysokiej jakości koniaku.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj jajka, najlepiej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie osusz je i umieść w wyparzonym słoiku.
Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie wyciśnij z nich sok, upewniając się, że nie zawiera pestek.
Zalej jajka świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn, tak aby były całkowicie zanurzone.
Słoik przykryj jałową gazą i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 7 dni. W tym czasie skorupki jajek powinny się rozpuścić, uwalniając wapń do roztworu.
Po tygodniu, gdy skorupki się rozpuszczą, odcedź płyn przez drobne sito lub gazę, aby usunąć ewentualne pozostałości skorupek.
Do odcedzonego płynu dodaj miód i koniak, a następnie dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy kalciumit przelej do ciemnych butelek lub słoików i przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od światła.
Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia i zachowuje swoje właściwości przez około 2-3 tygodnie.
Przed zażyciem słoik z kalciumitem należy wstrząsnąć, by składniki się wymieszały. Można również zamieszać całość drewnianą łyżką. Najlepiej przyjmować go tuż przed lub kwadrans po posiłku. Dzienna dawka kalciumitu to około 20 - 40 ml. Eliksir smakuje trochę jak kwaskowaty ajerkoniak. Tak przyjmowana mikstura złagodzi ostry kaszel i uciążliwe bóle stawów. Wspomoże również walkę z osteoporozą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak smakuje meksykańska kuchnia. Chrupiące zapiekanki na kolację lub przyjęcie
Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych
Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową