Reklama
Reklama

Nazwa tego ciasta rozbawi każdego. Twoi goście pokochają za kokosowy smak

Ciasto Kudłacz zawdzięcza swoją nazwę dekoracji z wiórków kokosowych. Sekretem tego deseru jest jednak przede wszystkim głęboki smak, który rozkocha w sobie miłośników słodkości. To jedno z moich ulubionych ciast na Boże Narodzenie i inne wyjątkowe okazje.

Gdy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, aż się uśmiechnęłam - ciasto Kudłacz często robiła moja koleżanka. Kiedy dała mi spróbować, po prostu się zakochałam i wiedziałam, że też będę je piec. 

Ten kokosowy smak idealnie pasuje do kawy i herbaty, lubię zaserwować Kudłacza gościom podczas wyjątkowych okazji. Jedna z nich to zbliżające się Boże Narodzenie. Nie zabraknie go na moim stole.

Ciasto Kudłacz - lista składników

  • 50 g wiórków kokosowych, 
  • 160 ml mleka kokosowego,  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 50 ml białego rumu, 
  • 250 g miękkiego masła,  
  • 300 g cukru pudru,  
  • 4 jajka, 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej, 
  • 175 g mąki pszennej,  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na poncz: 

  • sok z ½ pomarańczy, 
  • 25 ml białego rumu. 

Składniki na polewę: 

Reklama
  • 100 g białej czekolady, 
  • 100 ml śmietany kremówki (30%), 
  • 50 g wiórków kokosowych. 

Dodatkowo: 

  • 150 g konfitury, np. wiśniowej. 

Ciasto Kudłacz - przepis

Umieść 50 g wiórków kokosowych w misce. Zagotuj w rondelku mleko kokosowe i wlej do miski z wiórkami. Gdy przestygnie, połącz z ekstraktem waniliowym i rumem. Odstaw na godzinę. 

Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku. 

Wmieszaj do masy szpatułką namoczone wiórki kokosowe (wraz z płynem). 

Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Partiami wmieszaj je do masy. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto przekrój na 2 blaty i skrop sokiem z pomarańczy wymieszanym z rumem. Gdy ciasto ostygnie, przełóż je konfiturą. 

Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy zacznie tężeć, oblej nią ciasto i oprósz wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Świąteczne ciasto z makiem. Przepis mam od ciotki z Poznania, przez lata trzymała go w tajemnicy

Najlepsza ryba po grecku. Przepis robi furorę w całej rodzinie

Dobrze pasuje do karpia i śledzi. Oto prosta sałatka wigilijna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery