Nazwa tego ciasta rozbawi każdego. Twoi goście pokochają za kokosowy smak
Ciasto Kudłacz zawdzięcza swoją nazwę dekoracji z wiórków kokosowych. Sekretem tego deseru jest jednak przede wszystkim głęboki smak, który rozkocha w sobie miłośników słodkości. To jedno z moich ulubionych ciast na Boże Narodzenie i inne wyjątkowe okazje.
Gdy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, aż się uśmiechnęłam - ciasto Kudłacz często robiła moja koleżanka. Kiedy dała mi spróbować, po prostu się zakochałam i wiedziałam, że też będę je piec.
Ten kokosowy smak idealnie pasuje do kawy i herbaty, lubię zaserwować Kudłacza gościom podczas wyjątkowych okazji. Jedna z nich to zbliżające się Boże Narodzenie. Nie zabraknie go na moim stole.
- 50 g wiórków kokosowych,
- 160 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 ml białego rumu,
- 250 g miękkiego masła,
- 300 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 175 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na poncz:
- sok z ½ pomarańczy,
- 25 ml białego rumu.
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady,
- 100 ml śmietany kremówki (30%),
- 50 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- 150 g konfitury, np. wiśniowej.
Umieść 50 g wiórków kokosowych w misce. Zagotuj w rondelku mleko kokosowe i wlej do miski z wiórkami. Gdy przestygnie, połącz z ekstraktem waniliowym i rumem. Odstaw na godzinę.
Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku.
Wmieszaj do masy szpatułką namoczone wiórki kokosowe (wraz z płynem).
Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Partiami wmieszaj je do masy. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przekrój na 2 blaty i skrop sokiem z pomarańczy wymieszanym z rumem. Gdy ciasto ostygnie, przełóż je konfiturą.
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy zacznie tężeć, oblej nią ciasto i oprósz wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Świąteczne ciasto z makiem. Przepis mam od ciotki z Poznania, przez lata trzymała go w tajemnicy
Najlepsza ryba po grecku. Przepis robi furorę w całej rodzinie
Dobrze pasuje do karpia i śledzi. Oto prosta sałatka wigilijna