Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Sałatka jarzynowa pojawia się na polskich stołach z okazji urodzin, imienin, świąt Bożego Narodzenia, czy Wielkanocy. Jeśli lubisz takie smaki, koniecznie wypróbuj sałatkę rosołkową. Smakuje pysznie, a w dodatku jest to tanie danie, ponieważ jej bazą są warzywa z rosołu. Sprawdź, jakie składniki do niej dorzucić, aby smakowała jeszcze lepiej.
Sałatka rosołkowa to doskonały przykład oszczędności i praktyczności w kuchni, ponieważ składniki jednej potrawy - gotowane warzywa z rosołu - są wykorzystywane do stworzenia kolejnej. Ta metoda nie tylko ogranicza marnotrawstwo, ale również wzbogaca smak sałatki, nadając jej głębię i esencjonalność. Dzięki temu potrawa zyskuje fantastyczną głębię i esencjonalność. Potrawa wzbogacona jest kiszonymi ogórkami, które dodają chrupkości oraz delikatnym groszkiem konserwowym urozmaicającym smak. Majonez połączony ze śmietaną nadaje przyjemnej kremowej konsystencji. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, po długim schłodzeniu w lodówce.
Sprawdź także: Odchudzająca sałatka na kolację i nie tylko. Mało kalorii, sporo białka
Składniki:
- 500 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, korzeń selera),
- 2-3 ziemniaki,
- 100 g groszku konserwowego,
- 3-4 ogórki kiszone,
- sól i czarny pieprz,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego,
- natka pietruszki do dekoracji.
Do sałatki rosołkowej możesz dodać takze ugotowane jajka, kukurydzę, lub pokrojono drobno szynkę, również będzie smakować świetnie.
Warzywa z rosołu wystudź i pokrój w kostkę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój tak jak pozostałe warzywa. Groszek odsącz z puszki. Możesz użyć też mrożonego groszku i krótko go gotować. Ogórki kiszone drobno posiekaj i odłóż na sitko do odsączenia. Dla podkręcenia smaku możesz dodać małą cebulkę lub kawałek pora. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce.
Majonez zmieszaj ze śmietaną, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj sos z warzywami i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia. Przed podaniem posyp sałatkę natką pietruszki. Podawaj z kromką ciemnego, domowego pieczywa.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa i syci całą rodzinę. Zapiekanka chłopska to pomysł na zimowy obiad
Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę