Nie czekam do Wielkanocy. Często piekę babkę bawarską na śniadanie
Kiedyś tę babkę podawałam tylko na śniadanie wielkanocne. Z rodziną zawsze czekaliśmy, kiedy znowu będziemy mogli ją zjeść. W końcu to przerwałam i już nie czekam do Wielkanocy. Często piekę babkę bawarską na śniadanie i nie żałuję. Jest najlepsza.
Tradycyjnie w wielu domach na śniadanie wielkanocne podaje się żurek z białą kiełbasą lub na wędzonce. Później zajada się inne pyszności takie jak wędliny, biała kiełbasa czy babka, najczęściej wytrawna babka bawarska. Po co jednak czekać aż do świąt, żeby rozkoszować się tym pysznym wypiekiem? Koniecznie przygotuj na weekendowe śniadanie.
Babka kojarzy się głównie z wypiekami słodkimi, natomiast jej bawarska wersja jest zupełnie inna. Babka bawarska to danie przygotowywane z połączenia jajek, czerstwych bułek, boczku i szczypiorku. Jest więc wytrawna, przez co idealnie nadaje się na śniadanie wielkanocne i właśnie wtedy jest chętnie podawana.
Natomiast nie trzeba czekać, żeby ją zjeść na Wielkanoc. Babkę bawarską warto przygotowywać na śniadanie w weekend. To świetny sposób na wykorzystanie suchych bułek, których nie dojedliśmy w czasie tygodnia. Do tego nie trzeba jej przygotowywać wcale w formie na babkę. Sprawdzi się zarazem upieczona w zwykłej keksówce, przez co nie będzie kojarzyć się ze świętami.
Sprawdź także: Sałatkę jarzynową robię z przepisu Magdy Gessler. Zawsze wychodzi pierwsza klasa
Babka bawarska jest po prostu świetna. Z zewnątrz delikatnie chrupiąca, w środku zaś niesamowicie puszysta, miękka i wilgotna. Dzięki dodatkowi boczku i szczypiorku jest bardzo aromatyczna, a jej zapach wypełnia cały domu już w czasie pieczenia. Nie ma nic lepszego niż poranek z tym wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- 2 suche bułki,
- 350 ml mleka,
- 4 jajka,
- 100 g wędzonego boczku surowego,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- bułka tarta.
Suche bułki włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia się na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozmieszaj je tak, aby się rozpadły. Szczypiorek posiekaj, a boczek pokrój w niewielką kostkę.
Na patelnie wrzuć boczek i podsmaż go na złoty kolor. Mięso odstaw do przestygnięcia. Jajka wbij do miski, rozbełtaj i dodaj do bułek. Składniki dokładnie połącz, a następnie dodaj do nich przestygnięty boczek i szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Wybraną formę do pieczenia nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do niej wylej masę na babkę. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 1 godzinę. Po tym czasie wypiek jest gotowy. Gotową babkę bawarską podawaj z ulubionymi warzywami, sosami czy sałatkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser