Sałatkę jarzynową robię z przepisu Magdy Gessler. Zawsze wychodzi pierwsza klasa
Od lat sałatkę jarzynową przygotowywałam ze starego przepisu, który miałam w zeszycie. Wychodziła bardzo smaczna, jednak nie była idealna. Na szczęście trafiłam na ten przepis. Od niedawna sałatkę jarzynową robię tylko z przepisu Magdy Gessler. Zawsze wychodzi pierwsza klasa i każdy pyta o przepis.
Ile domów, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Z pozoru proste i popularne danie, a w rzeczywistości za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Niezawodnie Magda Gessler potrafi odnaleźć jej złoty środek. Przepis restauratorki to prawdziwa petarda.
Sałatka jarzynowa jest zdecydowanie królową polskiej kuchni. Nie ma drugiej tak popularnej sałatki w naszym kraju, ale nie zawsze tak było. Niektóre źródła podają, że jest kuzynką francuskiej sałatki "macedoine" z XVIII wieku. Składała się ona z pokrojonych w kostkę warzyw. Po dotarciu do Polski zaczęto ją modyfikować, poprzez dodanie m.in. ugotowanej marchwi, kalarepy, selera czy zielonego groszku.
Sałatka jarzynowa, którą znamy obecnie w podstawowej wersji, zawiera gotowane jarzyny, takie jak marchew, pietruszka, seler i ziemniaki. Dodaje się też gotowane na twardo jajka, zielony groszek, ogórki kiszone, majonez, musztardę, sól i pieprz. W zależności od przepisu urozmaicić ją można jeszcze innymi składnikami, jak np. jabłka.
Królowa wśród polskich sałatek zajadana jest przez cały rok. Najchętniej natomiast sałatkę jarzynową podaje się na Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Stanowi wówczas dodatek do kolacji i wędlin.
W sałatce jarzynowej Magdy Gessler nie znajdziemy specjalnych składników czy udziwnień. Przepis od znanej restauratorki jest bardzo prosty i klasyczny. Jedynym urozmaiceniem jest dodatek jabłka. Owoc świetnie równoważy całość, nadaje lekkiej słodyczy, ale nie jest nachalny. Bardzo dobrze kontrastuje z chrzanem, wzmacniającym pikantność. Tej sałatce niczego nie brakuje. Zrobisz raz, a z pewnością porzucisz stary przepis.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g zielonego groszku konserwowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 jabłka,
- seler,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżka tartego chrzanu,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do ich miękkości. Warzywa odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą chłodniejsze, pokrój je w niedużą kostkę i przełóż do miski.
Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz je i pokrój w niedużą kostkę. Jajka umieść w misy z warzywami. W kostkę pokrój również ogórki kiszone i obrane jabłka. Składniki dodaj do miski razem z odsączonym z zalewy zielonym groszkiem.
Wszystkie składniki w misce wymieszaj. Dodaj do nich majonez, musztardę, chrzan, sól i pieprz do smaku. Całość połącz tak, aby majonez równomiernie otulał zawartość miski. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na noc. Przez ten czas nabierze jeszcze więcej aromatu.
Sałatka jarzynowa z przepisu Magdy Gessler jest gotowa do jedzenia. Podawaj ją samodzielnie, ze świeżym pieczywem, kanapkami lub wędlinami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser