Nie czekam na Wielkanoc. Czarna babka ma tak niepowtarzalny smak, że robią ją regularnie
Ta babka jest zupełnie inna od wszystkich pozostałych reprezentantek tego ciasta. Różni się nie tylko wyglądem, ale też aromatem. Jej smak jest tak wybitny i niepowtarzalny, że nie chcę już czekać do Wielkanocy. Tę babkę robię regularnie i z rodziną zajadamy się ze smakiem.
Babka to tradycyjne ciasto Wielkanocne. Podawana jest na wiele przeróżnych sposobów i w różnych wersjach smakowych. Jednymi z najbardziej wyróżniających się, są babki z dodatkiem czekolady.
Babka piaskowa kojarzona jest z ciastem delikatnym i aromatycznym. Zwykle przygotowywana jest w kompozycjach smakowych, które świetnie dopełniają jasne ciasto. Z tego powodu najczęściej na stołach gości babka cytrynowa, pomarańczowa, waniliowa. Niekiedy dodaje się do niej elementy ciasta ciemnego, z dodatkiem kakao.
Przeciwieństwem tego zamysłu jest czarna babka. Jest to babka, która została wzbogacona o dużą porcję prawdziwego, gorzkiego kakao. Dzięki temu ciasto jest o wiele bardziej aromatyczne. Jednocześnie zyskuje charakterystyczny ciemny, wręcz czarny kolor, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Przez to może wydawać się cięższe, choć w rzeczywistości jest tak samo lekkie i puchate jak tradycyjne.
Czarna babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Zachwyca swoim wyróżniającym się wyglądem. Jest niemalże czarna jak noc, dzięki dodatkowi prawdziwego kakao. Przy tym wyróżnia się niesamowitym aromatem, który idealnie dopełnia pyszna czekoladowa polewa. To prawdziwa bomba smaków. Ja już nie czekam na te pyszności do Wielkanocy i robię ją regularnie przez cały rok.
Składniki na czarną babkę:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 85 g prawdziwego kakao,
- 125 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Przygotowanie:
Jaja wbij do misy miksera, dodaj cukier i składniki ubij na niemalże białą, puszystą masę. Do niej dodaj mleko, olej i ponownie zmiksuj, tym razem na niskich obrotach, jedynie do wymieszania. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodaj do naczynia z mokrymi składnikami.
Następnie piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Gdy osiągniesz wymaganą temperaturę, wsadź do niej formę na babkę, która wcześniej została nasmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Formę nagrzewaj od 3 do 5 minut.
Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj. Mieszaj jedynie do połączenia się składników. Najlepiej robić to krótko i szybko. Następnie do ciasta wlej cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody. Całość delikatnie wymieszaj, aż ciasto stanie się lejący.
Wyjmij z piekarnika rozgrzaną formę i wlej do niej ciasto. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 55 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem powinien być on całkowicie suchy. Po tym czasie ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W tym czasie zrób polewę czekoladową. Śmietankę wlej do rondelka i zacznij ją podgrzewać. Po chwili dodaj posiekaną czekoladę. Dalej podgrzewaj i zacznij mieszać, aż utworzy się jednolita masa.
Gotową, przestudzoną czarną babkę oblej gotową polewą czekoladową. Podawaj ją najlepiej zaraz po polaniu. Świetnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu