Reklama
Reklama

Nie jadłam lepszych ogórków niż z przepisu mojej mamy. Robi najlepsze krokodylki pod słońcem

Sezon letni dla wielu gospodyń jest czasem szczególnie intensywnym w kuchni. To właśnie wtedy owoce i warzywa smakują najlepiej, a my chcemy zamknąć je w słoikach, aby cieszyć się nimi dłużej. Ogórki zwykle pojawiają się w formie kiszonej lub konserwowej. My jednak jesteśmy fanami krokodylków, czyli ogórków w zalewie chilli, które zachwycają intensywnym smakiem. Szybko staną się twoim ulubionym dodatkiem do potraw.

Ostre ogórki z chilli. Pasują do wszystkiego

Przetwory z ogórków to jedne z ulubionych. Są lekkie, zdrowe i smakują praktycznie każdemu. Warto jednak poznać sposoby, dzięki którym nigdy nam się nie znudzą. Jednym z oryginalnych przepisów na przygotowanie ogórków są krokodylki. Powstają dzięki dodatkowi pikantnych składników. Ich lekko słodki i ostry smak sprawia, że ogórki nabierają charakteru i uzależniają smakiem.

Krokodylki przygotowuje się inaczej niż tradycyjne pikle czy ogórki konserwowe. Przed włożeniem ich do słoików musimy porządnie je wymoczyć w soli, a później w przyprawach. To jednak dzięki nim nabierają pysznego smaku. Dopiero tak przygotowane zalewamy marynatą, w której również muszą spędzić chwilę. Krokodylki po włożeniu do słoików musimy pasteryzować. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że wytrzymają w nienaruszonym stanie prawie całą zimę. Możemy to zrobić w garnku wyłożonym ściereczką lub w piekarniku.

Niepowtarzalny smak krokodylków sprawia, że warto przygotować je chociaż raz. Pasują do dań z grilla, dań obiadowych, kanapek, hot dogów czy zapiekanek. Funkcjonują jako pyszny dodatek, przekąska, a nawet składnik sosów.

Zobacz także: Solanka do ogórków według przepisu babci Jadzi. Nigdy nie są puste i miękkie

Ogórki z chilli. Krokodylki z przepisu mojej mamy

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne,
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Wybieramy młode i jędrne egzemplarze. Pozbawiamy je końcówek i kroimy na podłużne ćwiartki. Tak przygotowane umieszczamy w dużej misce. Zasypujemy je ok. 3 łyżkami soli. Dokładnie mieszamy, aby każda część była równomiernie pokryta solą. Przykrywamy naczynie  i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 4-5 godzin. Mogą również spędzić w ten sposób całą noc. Po tym czasie odlewamy zebraną wodę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do ogórków wraz z pieprzem chilli cayenne. Dokładnie mieszamy składniki, aby rozprowadzić smak przypraw. Jeśli nie jesteśmy fanami ostrych smaków, wystarczy, że zmniejszymy ilość przypraw, która znajduje się w słoikach.

Przechodzimy do przygotowania zalewy. W garnku zagotowujemy wodę oraz ocet spirytusowy. Dodajemy olej roślinny, cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu. Podgrzewamy do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Kiedy zalewa zacznie się gotować, od razu ją wyłączamy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w misce. Po paru minutach mieszamy. Zostawiamy je w naczyniu do momentu, aż ostygną.

Przygotowujemy słoiki — myjemy je oraz wyparzamy. Dość ciasno układamy w nich ogórki. Następnie zalewamy je marynatą, która została w misce. Warto zadbać o to, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość przypraw. Płyn powinien całkowicie przykryć ogórki. W słoikach mogą kryć się bąbelki powietrza, które mogą sprawić, że ogórki szybciej się popsują. Z tego powodu warto przed zakręceniem nimi delikatnie zakręcić, aby mieć pewność, że nie kryje się w nich nadmiar powietrza. Dopiero wtedy je mocno zakręcamy.

Krokodylki należy teraz poddać pasteryzacji. Garnek wykładamy ściereczką i zalewamy wodą, a następnie układamy w nim słoiki. Woda nie powinna sięgać wyżej niż do 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy małą lub średnią moc palnika i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Od tego czasu trzymamy słoiki w garnku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie przekładamy je na blat dnem do góry i przykrywamy ściereczką. Kiedy ostygną, możemy przełożyć je do chłodnego i ciemnego miejsca.

Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory