Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki
Pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej to danie, które pokochają dzieci i dorośli. Smakują wyśmienicie w każdym zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, sałatą, solo z ulubionym sosem, a nawet na zimno, jako dodatek do pieczywa.
To bez wątpienia jeden z moich ulubionych przepisów. Kotleciki drobiowe w panierce serowej robię zawsze, gdy potrzebuję pomysłu na szybki, a jednocześnie wyjątkowo smaczny obiad na co dzień, ale także gdy mam gości. Soczyste mięso z kurczaka zamknięte w chrupiącej panierce z dodatkiem startego sera to prawdziwa poezja smaku.
Jeżeli tym razem chcesz zrobić coś nieco innego niż klasyczne drobiowe kotlety, też wypróbuj ten przepis. Na pewno będziesz do niego wracać.
- 500 g filetu z kurczaka lub indyka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 50 g twardego, żółtego sera,
- około 150 g panierki panko,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej słonecznikowy (do smażenia).
Podziel filet drobiowy na niewielkie, mniej więcej jednakowe kawałki. Lekko rozbij je tłuczkiem (przez folię spożywczą), formując okrągłe kotleciki.
Połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Wymieszaj na pastę i natrzyj nią kawałki filetu. Pozostaw na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli masz więcej czasu, przełóż mięso do lodówki. Przed dalszą obróbką wyjmij mięso z lodówki na tyle wcześnie, by się ogrzało.
Połącz jajko ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z panko. Rozgrzej na patelni olej (na średniej mocy palnika). Otocz kotleciki w jajku, a następnie w panierce. Usmaż na złocisty kolor – około 2-3 minuty po każdej ze stron. Usmażone kotleciki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął się nadmiar tłuszczu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz
Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze
Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką