Reklama
Reklama

Nie mają ani ziemniaków, ani sera. Zdrowe kluski, które możesz jeść na śniadanie lub obiad

W kuchni polskiej znajdziemy wiele rodzajów klusek. Kopytka, kartacze, pyzy, pierogi leniwe, czy kluski śląskie – jest z czego wybierać. W poniższym artykule zdradzimy ci nietypowy przepis z wykorzystaniem płatków owsianych. Takie danie będzie miało sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu nasyci cię na długo. Sprawdź, jakie właściwości mają płatki owsiane, oraz jak zrobić z nich pyszne kluski.

Płatki owsiane mogą sprawdzić się nie tylko do klasycznej owsianki, czy zdrowych ciasteczek. Można przygotować z nich kluski owsiane, takie danie z pewnością zaskoczy twoich domowników. Świetnie będą smakować słodko, jak i w wersji wytrawnej. Nie lubisz nudy na swoim talerzu? Jeśli tak, wypróbuj przepis na kluski owsiane.

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane przede wszystkim są źródłem węglowodanów złożonych, będą świetnym posiłkiem dla osób, które potrzebują zastrzyku energii. Zawierają także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, poprawia perystaltykę jelit, oraz korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Ponadto dania bogate w błonnik sprawiają, że dłużej odczuwamy sytość. Dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami, co jest istotne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Błonnik ma również wpływ na stabilizowanie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.

Reklama

W płatkach owsianych znajdziemy witaminy z grupy B, które mają szerokie oddziaływanie na zdrowie, między innymi wspierają układ krążenia, układ nerwowy, czy pracę mięśni, uczestniczą także w procesach metabolicznych. Po płatki owsiane warto sięgać, jeśli chcesz dbać o urodę. W ich składzie obecna jest również witamina E, która ma działanie przeciwutleniające, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Produkt ten zawiera sporo magnezu, który między innymi wspiera pracę mózgu, serca i mięśni; żelaza, które zapobiega anemii, oraz wspierającego odporność cynku. Ponadto płatki owsiane są bogate w antyoksydanty, które wspierają organizm w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Sprawdź także: Dodaj do płatków owsianych. Cukier nie podskoczy, mózg będzie dobrze pracował, przestaniesz podjadać

Kluski owsiane - przepis

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 200 g górskich płatków owsianych,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 600 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: łyżka cukru lub wybranego słodzika.

Przygotowanie:

Zacznij od wsypania płatków do garnka, dolej mleko i gotuj, aż płatki zmiękną. W międzyczasie dodaj masło, pamiętaj o mieszaniu masy, aby nic się nie przypaliło. Wyłącz grzanie, gdy płatki będą gęste, odstaw do wystudzenia.

Do masy dodaj jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli, wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz zjeść kluseczki na słodko, możesz dodać również łyżkę cukru lub wybranego słodzika, np. erytrytolu. W razie potrzeby możesz dodać więcej mąki. Połącz składniki. 

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj trochę soli. Gdy się zagotuje, wrzucaj do niej kluski uformowane z masy w kształt kulek. Najlepsze będą takie o średnicy 2,5-3 cm. Gotuj przez kilka minut, aż wypłyną.

Z czym jeść kluski owsiane?

Owsiane kluseczki można podać na różne sposoby, świetnie smakują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Można pałaszować je zarówno na śniadanie, jak i obiad. Najprostszą opcją będzie podanie ich ze śmietaną, ich cukrem i cynamonem, jednak ta opcja chociaż smaczna, nie dostarczy ci zbyt dużo wartości odżywczych.

Najlepiej będą się komponować z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody, czy borówki. Warto dodać do nich jogurt grecki lub skyr, dzięki czemu posiłek uzupełnisz w źródło białka. Wierzch dania możesz posypać cynamonem, startą czekoladą, lub pokruszonymi orzechami lub migdałami. Na letni obiad świetnie sprawdzą się kluski z sosem malinowym lub jagodowym. Jeśli masz ochotę na mocno rozgrzewający posiłek, kluski owsiane podaj z dodatkiem podprażonych na patelni jabłek z cynamonem.

W wersji wytrawnej kluseczki możesz potraktować jak gnocchi. Pamiętaj jedynie, aby w tym przypadku nie dosładzać masy. Podaj je z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Świetnie będą smakować również ze szparagami, kozim serem i pestkami dyni. Tak naprawdę owsiane kluski będą pasować do większości sosów, które zazwyczaj serwujesz z makaronem. Świetnie sprawdzi się ten pieczarkowy lub szpinakowy.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca

Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację

O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne