Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Goście zaproszeni na popołudnie, a ciebie czeka jeszcze cała lista zadań do zrobienia, a w dodatku musisz jeszcze przygotować sałatkę? Tu z pomocą przychodzi przepis, który opiera się na posiekaniu składników i wrzuceniu ich do miski. Teraz wystarczy dodać sos, wymieszać i gotowe. Jeśli lubisz szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne rozwiązania, przepis na Sałatkę Książęcą jest właśnie dla ciebie.
Drobno siekana, kolorowa i bardzo prosta, taka właśnie jest Sałatka Książęca. Z pysznym, nieco ostrym sosem śmietanowym z dodatkiem musztardy i chrzanu smakuje wybornie. Doskonale sprawdzi się na domówkę, rodzinne spotkanie, a jeśli zostaną jakieś resztki, możesz zjeść je na przykład na kolację. Możesz zaserwować ją wraz ze świeżym pieczywem, lub zawinąć w plasterki szynki, tworząc smaczną przystawkę.
Sprawdź także: Zrób, gdy nie masz pomysłu na kolację. Sycąca i pełnowartościowa sałatka
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na Sałatkę Książęcą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić ją o inne składniki, które masz w lodówce. Możesz na przykład wkroić do niej czerwoną paprykę, ogórka zielonego, gotowane jajka, czy suszone pomidory. Również będzie smakować pysznie.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 200 g sera żółtego,
- 200 g szynki konserwowej w kostce,
- 1 por,
- pęczek rzodkiewek.
Sos:
- 2 łyżeczki tartego chrzanu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- pół łyżeczki cukru,
- sól i pieprz.
Ser żółty pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Szynkę konserwową również pokrój w kostkę. Pora umyj, przetnij wzdłuż i posiekaj drobno. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Kukurydzę odlej z zalewy i dodaj do pozostałych składników.
W miseczce wymieszaj chrzan, sok z cytryny, musztardę, śmietanę oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładki sos. Dodaj go do miski i dokładnie wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia