Reklama
Reklama

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

​Goście zaproszeni na popołudnie, a ciebie czeka jeszcze cała lista zadań do zrobienia, a w dodatku musisz jeszcze przygotować sałatkę? Tu z pomocą przychodzi przepis, który opiera się na posiekaniu składników i wrzuceniu ich do miski. Teraz wystarczy dodać sos, wymieszać i gotowe. Jeśli lubisz szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne rozwiązania, przepis na Sałatkę Książęcą jest właśnie dla ciebie.

Drobno siekana, kolorowa i bardzo prosta, taka właśnie jest Sałatka Książęca. Z pysznym, nieco ostrym sosem śmietanowym z dodatkiem musztardy i chrzanu smakuje wybornie. Doskonale sprawdzi się na domówkę, rodzinne spotkanie, a jeśli zostaną jakieś resztki, możesz zjeść je na przykład na kolację. Możesz zaserwować ją wraz ze świeżym pieczywem, lub zawinąć w plasterki szynki, tworząc smaczną przystawkę. 

Sprawdź także: Zrób, gdy nie masz pomysłu na kolację. Sycąca i pełnowartościowa sałatka

Przepis na Sałatkę Książęcą 

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na Sałatkę Książęcą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić ją o inne składniki, które masz w lodówce. Możesz na przykład wkroić do niej czerwoną paprykę, ogórka zielonego, gotowane jajka, czy suszone pomidory. Również będzie smakować pysznie. 

Składniki: 

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 200 g sera żółtego,
  • 200 g szynki konserwowej w kostce, 
  • 1 por, 
  • pęczek rzodkiewek. 

Sos: 

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc., 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić Sałatkę Książęcą?

Ser żółty pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Szynkę konserwową również pokrój w kostkę. Pora umyj, przetnij wzdłuż i posiekaj drobno. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Kukurydzę odlej z zalewy i dodaj do pozostałych składników. 

W miseczce wymieszaj chrzan, sok z cytryny, musztardę, śmietanę oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładki sos. Dodaj go do miski i dokładnie wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka