Nie masz czasu na gotowanie? Oto szybki obiad z piekarnika
Gdy brakuje ci czasu na gotowanie, sięgnij po przepis na obiad z piekarnika. Znajdziesz w nim zarówno warzywa, jak i mięso, dzięki czemu w mig przygotujesz pełnowartościowy posiłek dla twojej rodziny. Wystarczy wrzucić składniki do naczynia żaroodpornego, doprawić mieszkanką aromatycznych przypraw i wszystko upiec. Samowite danie gotowe.
Tak zwane dania jednogarnkowe są zwykle szybkie i niezwykle praktyczne w przygotowaniu - nie wymagają użycia wielu naczyń i czteropalnikowej kuchenki. Nie każdy jednak lubi konsumować warzywa i mięso połączone w całość. Czy można tego uniknąć, używając do przygotowania obiadu niewiele energii i przysłowiowy jeden garnek? Oczywiście. Obiad z piekarnika to znakomity przykład.
Sprawdź także: Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 6 podudzi (pałek) kurczaka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka musztardy (np. Dijon),
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (mielonej),
- 1 łyżeczka curry (proszku),
- 1 łyżeczka oregano (suszonego, roztartego w moździerzu),
- 600 g ziemniaków,
- 2 cukinie,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 6 łyżek masła klarowanego,
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków,
- sól, pieprz (do smaku).
W tym przepisie możesz z łatwością przemycić inne składniki, które zalegają ci w lodówce. Świetnie pasować będzie tu na przykład marchewka, czerwona, zielona, lub żółta papryka, cebula, bataty, czy pieczarki. Wszystko zależy od twoich upodobań i preferencji.
Przygotuj marynatę do kurczaka - wymieszaj w misce olej, musztardę, paprykę, curry i oregano. Dodaj nieco soli i pieprzu - wedle uznania. Opłucz pałki kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj dokładnie marynatą i odstaw na 2-3 godziny.
Rozpuść w rondelku masło klarowane. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz ziemniaki i cukinię. Pokrój warzyw na plasterki. Osusz je ręcznikiem papierowym. Ziemniaki posyp przyprawą do ziemniaków. Cukinię oprósz solą. Ułóż plasterki warzyw rzędami na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polej je z wierzchu roztopionym masłem z czosnkiem. Obok (lub jeśli dysponujesz niewielkim naczyniem - na warzywach) ułóż zamarynowane pałki kurczaka.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia obróć pałki na drugą stronę. Jeśli zaczną się za bardzo rumienić, przykryj naczynie kawałkiem folii aluminiowej.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W tłusty czwartek znikają szybciej od pączków. Robię raz-dwa, bez ubijania ciasta
Idealny przepis na pyszne śniadanie. Naleśniki po amerykańsku podawaj z ulubionymi dodatkami
Jeden z najprostszych obiadów. Wrapy meksykańskie zrobisz ekspresowo