Nie masz w domu nic słodkiego, a masz ochotę na deser? Zrób ciasto bananowe z mikrofalówki
Pyszne, domowe ciasto nie musi wiązać się z długim czasem spędzonym w kuchni. Co więcej, aby zrobić smakowity deser, nie trzeba nawet mieć piekarnika. Wystarczy tylko dojrzały banan i kilka prostych i tanich składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w domu. Sprawdź, jak zrobić ciasto bananowe z mikrofalówki.
Ciasto bananowe z mikrofalówki to świetny wybór na szybki i pyszny deser. Błyskawicznie przygotujesz je bez użycia piekarnika. W poniższym artykule znajdziesz podstawowy przepis, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicić go dodatkiem posiekanych orzechów, kawałkami czekolady, rodzynkami lub innymi bakaliami. Taki smakołyk będzie idealnie pasować do popołudniowej kawy.
Sprawdź także: Pyszny deser, który przypomni ci smak dzieciństwa. Babcia robiła najlepszy
Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru lub miodu,
- szczypta soli,
- cukier puder lub syrop klonowy do dekoracji.
W miseczce lub kubku rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko, mleko, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier lub miód. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do żaroodpornego kubka lub foremki nadającej się do mikrofalówki. Ułóż na wierzchu plasterki banana dla dekoracji. Wstaw do mikrofalówki na pełną moc (ok. 800-1000 W) na 2-3 minuty. Sprawdź patyczkiem - jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe. Deser możesz posypać cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrup zamiast chipsów. Poprawisz trawienie i pamięć, wzmocnisz odporność
Rozpływa się w ustach i nigdy nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi
Śniadanie na chłodne poranki. Owsianka i chałka na ciepło, nietypowa szakszuka