Reklama
Reklama

Pyszny deser, który przypomni ci smak dzieciństwa. Babcia robiła najlepszy

Legumina to deser, o którym dziś już nieco zapomniano. Choć tak naprawdę określenie odnosi się do wszystkich rodzajów słodyczy, które przyrządza się z jajek, mąki czy kaszy manny, to w pamięci wielu osób zakodował się obraz słynnego deseru z PRL-u. Lekkiego, puszystego i delikatnego.

Od czasu do czasu warto odświeżyć przepisy, które na co dzień wykonywały nasze babcie czy mamy. Tym bardziej jeśli bazują na kilku składnikach i są proste do przygotowania. Co to jest legumina i jak ją zrobić?

Legumina - deser z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju, blok czekoladowy przepis babci czy krem sułtański - to jedne z najpopularniejszych deserów z PRL-u. Legumina to kolejny przysmak, który zyskał dużą popularność w tamtym okresie. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o deserze pojawiły się już na przełomie XIX i XX wieku. Wiele książek kucharskich zawierało najlepsze receptury na leguminy - wówczas nazywano tak wszelkiego rodzaju mączno-jajeczne desery, np. budynie, suflety, naleśniki, kremy, ale też charakterystyczne słodycze na bazie ryżu czy owoców. 

Reklama

Przed II wojną światową leguminę podawano wyłącznie jako deser, ale w PRL-u nieraz stawała się daniem obiadowym na słodko. Słynna legumina przyrządzana była tylko z kilku składników. Gdy brakowało produktów na półkach sklepowych, prosta do zrobienia słodycz stawała się jedynym rozwiązaniem. 

Dziś deser najczęściej przyrządzany jest z mąki, jajek, kaszy manny lub jaglanej. Dzięki temu ma lekką, nieco kremową lub piankową strukturę. Różne dodatki, które do niego trafiają, wpływają na smak i wygląd słodkiej przekąski. Leguminę warto wzbogacić o owoce (np. maliny czy truskawki), przyprawy (m.in. cynamon) oraz słodkie sosy (np. waniliowy, czekoladowy, karmelowy). Raczej jada się ją na gorąco, ale w postaci piankowego ciasta zazwyczaj serwowana jest wcześniej schłodzona.

Legumina według tradycyjnego przepisu

Tradycyjną leguminę można przygotować z kaszy manny. Świetnym dodatkiem do niej będzie łagodny, ale podkręcający smak deseru sos waniliowy. Słodki przysmak z PRL-u w tym wydaniu wyjdzie leciutki i bardziej kremowy.

Składniki:

Legumina:

  • 2 szklanki mleka 2% (ok. 500 ml),
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • łyżka cukru białego,
  • łyżka cukru wanilinowego,

Sos waniliowy:

  • 200 ml mleka 2%,
  • 1/4 laski wanilii,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj sos waniliowy. Mleko zagotuj z laską wanilii (lub zeskrobanymi z wewnątrz ziarenkami), przemieszaj i zdejmij z palnika. Żółtka oddziel od białek, przełóż do miski i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Ubij żółka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Cały czas mieszając miksturę trzepaczką, stopniowo wlewaj ciepłe mleko z wanilią (wcześniej wyjmij laskę wanilii). Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Odstaw na chwilę.

Teraz zrób leguminę. Pół szklanki mleka przelej do niewielkiego rondelka, dosyp kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Pozostałe mleko (czyli 1,5 szklanki) wlej do większego rondelka i zagotuj (nie doprowadzaj jednak do intensywnego wrzenia). Przelej namoczoną kaszę mannę i cały czas mieszając, pozostaw na ogniu jeszcze kilka minut. Pod koniec dosyp cukier i cukier wanilinowy. Przemieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Jeszcze ciepłą kaszkę miksuj do czasu, aż stanie się puszysta i idealnie gładka. Przełóż do salaterek, zalej sosem waniliowym (ewentualnie dodaj owoce, np. maliny, jeśli chcesz) i zajadaj od razu.

Przeczytaj także: Kultowe sałatki z PRL-u. Tych smaków się nie zapomina

Legumina z dodatkami

Do leguminy można wykorzystać różne dodatki, które całkowicie zmienią wygląd i smak deseru. Znane są poziomkowe, kawowe czy czekoladowe leguminy, które nie jest wcale trudno przygotować. W czasach PRL-u popularny był deser, który przypominał piankowe, kilkuwarstwowe ciasto z galaretką i owocami. Nie dodawało się do niego kaszy manny, a jajka, masło i żelatynę. 

Aby zrobić truskawkową leguminę przygotuj jajko, cukier, wodę i galaretkę truskawkową. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie (powinno być jej mniej niż napisano w instrukcji). W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy galaretka nieco stężeje, połącz wszystkie składniki, wymieszaj i przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Leguminę udekoruj świeżymi owocami.

Może wolisz kawowy deser? Przygotuj mąkę pszenną, jajka, mleko, kawę i cukier puder. Najpierw zagotuj mąkę z mlekiem i dolej świeżo zaparzoną kawę. Gotuj jeszcze chwilę, mieszając, a potem odstaw naczynie na bok i wymieszaj ponownie, co jakąś chwilę. W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy dodaj żółtka, cukier puder i ubite białka. Przełóż całość do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z wierzchu możesz udekorować polewą czekoladową.

Źródło: terazgotuje.pl, mniammniam.com

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia | desery | słodycze | kuchnia polska