Pyszny deser, który przypomni ci smak dzieciństwa. Babcia robiła najlepszy
Legumina to deser, o którym dziś już nieco zapomniano. Choć tak naprawdę określenie odnosi się do wszystkich rodzajów słodyczy, które przyrządza się z jajek, mąki czy kaszy manny, to w pamięci wielu osób zakodował się obraz słynnego deseru z PRL-u. Lekkiego, puszystego i delikatnego.
Od czasu do czasu warto odświeżyć przepisy, które na co dzień wykonywały nasze babcie czy mamy. Tym bardziej jeśli bazują na kilku składnikach i są proste do przygotowania. Co to jest legumina i jak ją zrobić?
Ciasto Fale Dunaju, blok czekoladowy czy krem sułtański - to jedne z najpopularniejszych deserów z PRL-u. Legumina to kolejny przysmak, który zyskał dużą popularność w tamtym okresie. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o deserze pojawiły się już na przełomie XIX i XX wieku. Wiele książek kucharskich zawierało najlepsze receptury na leguminy - wówczas nazywano tak wszelkiego rodzaju mączno-jajeczne desery, np. budynie, suflety, naleśniki, kremy, ale też charakterystyczne słodycze na bazie ryżu czy owoców.
Przed II wojną światową leguminę podawano wyłącznie jako deser, ale w PRL-u nieraz stawała się daniem obiadowym na słodko. Słynna legumina przyrządzana była tylko z kilku składników. Gdy brakowało produktów na półkach sklepowych, prosta do zrobienia słodycz stawała się jedynym rozwiązaniem.
Dziś deser najczęściej przyrządzany jest z mąki, jajek, kaszy manny lub jaglanej. Dzięki temu ma lekką, nieco kremową lub piankową strukturę. Różne dodatki, które do niego trafiają, wpływają na smak i wygląd słodkiej przekąski. Leguminę warto wzbogacić o owoce (np. maliny czy truskawki), przyprawy (m.in. cynamon) oraz słodkie sosy (np. waniliowy, czekoladowy, karmelowy). Raczej jada się ją na gorąco, ale w postaci piankowego ciasta zazwyczaj serwowana jest wcześniej schłodzona.
Tradycyjną leguminę można przygotować z kaszy manny. Świetnym dodatkiem do niej będzie łagodny, ale podkręcający smak deseru sos waniliowy. Słodki przysmak z PRL-u w tym wydaniu wyjdzie leciutki i bardziej kremowy.
Składniki:
Legumina:
- 2 szklanki mleka 2% (ok. 500 ml),
- 4 łyżki kaszy manny,
- łyżka cukru białego,
- łyżka cukru wanilinowego,
Sos waniliowy:
- 200 ml mleka 2%,
- 1/4 laski wanilii,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj sos waniliowy. Mleko zagotuj z laską wanilii (lub zeskrobanymi z wewnątrz ziarenkami), przemieszaj i zdejmij z palnika. Żółtka oddziel od białek, przełóż do miski i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Ubij żółka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Cały czas mieszając miksturę trzepaczką, stopniowo wlewaj ciepłe mleko z wanilią (wcześniej wyjmij laskę wanilii). Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Odstaw na chwilę.
Teraz zrób leguminę. Pół szklanki mleka przelej do niewielkiego rondelka, dosyp kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Pozostałe mleko (czyli 1,5 szklanki) wlej do większego rondelka i zagotuj (nie doprowadzaj jednak do intensywnego wrzenia). Przelej namoczoną kaszę mannę i cały czas mieszając, pozostaw na ogniu jeszcze kilka minut. Pod koniec dosyp cukier i cukier wanilinowy. Przemieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Jeszcze ciepłą kaszkę miksuj do czasu, aż stanie się puszysta i idealnie gładka. Przełóż do salaterek, zalej sosem waniliowym (ewentualnie dodaj owoce, np. maliny, jeśli chcesz) i zajadaj od razu.
Przeczytaj także: Kultowe sałatki z PRL-u. Tych smaków się nie zapomina
Do leguminy można wykorzystać różne dodatki, które całkowicie zmienią wygląd i smak deseru. Znane są poziomkowe, kawowe czy czekoladowe leguminy, które nie jest wcale trudno przygotować. W czasach PRL-u popularny był deser, który przypominał piankowe, kilkuwarstwowe ciasto z galaretką i owocami. Nie dodawało się do niego kaszy manny, a jajka, masło i żelatynę.
Aby zrobić truskawkową leguminę przygotuj jajko, cukier, wodę i galaretkę truskawkową. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie (powinno być jej mniej niż napisano w instrukcji). W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy galaretka nieco stężeje, połącz wszystkie składniki, wymieszaj i przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Leguminę udekoruj świeżymi owocami.
Może wolisz kawowy deser? Przygotuj mąkę pszenną, jajka, mleko, kawę i cukier puder. Najpierw zagotuj mąkę z mlekiem i dolej świeżo zaparzoną kawę. Gotuj jeszcze chwilę, mieszając, a potem odstaw naczynie na bok i wymieszaj ponownie, co jakąś chwilę. W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy dodaj żółtka, cukier puder i ubite białka. Przełóż całość do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z wierzchu możesz udekorować polewą czekoladową.
Źródło: terazgotuje.pl, mniammniam.com
Zobacz też:
Sypię do moździerza, potem do kawy. Tylko tak zaparzona obniża cukier i pomaga schudnąć
Można jeść na surowo, ma cztery razy więcej witaminy C niż sałata. Można też kisić jak ogórki
Białko, błonnik, zdrowe tłuszcze. Dwie łyżeczki dziennie i nie będziesz podjadać między posiłkami