Reklama
Reklama

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

Sekret idealnych naleśników wcale nie tkwi w mleku ani w maślance. Okazuje się, że najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą, gdy dodamy znacznie tańszy i łatwo dostępny składnik. Prawdopodobnie masz go już u siebie w kuchni, ale nie pomyślałaś, żeby dodać go do ciasta. Wypróbuj następnym razem i przekonasz się, że smakują o wiele lepiej niż z klasycznego przepisu.

Naleśniki - obiad na gorące dni

Gdy przychodzi upał, to jedzenie obiadu sprawia największy problem. Zaczyna doskwierać nam brak apetytu, ale zazwyczaj też nie mamy ochoty na nic, co będzie ciężkie, tłuste. Nie sprawdzą się również warzywne zupy, gdyż są gorące. Najlepszym rozwiązaniem jest coś lekkiego i odświeżającego. 

W te kryteria wpisują się właśnie naleśniki. To wręcz idealny obiad na letnie dni. Po usmażeniu szybko stygną, przez co nie jemy ich, gdy jeszcze są gorące. Doskonale smakują, gdy podawane są z sezonowymi owocami, które wprowadzają dodatkową nutę świeżości i ochłodzenia. Dla jeszcze większego odświeżenia można dodać kilka listków mięty. Po prostu perfekcja na upały. 

Reklama

Bez mleka, czyli naleśniki na jogurcie

Sekretnym składnikiem, który zastąpi mleko i maślankę w naleśnikach, jest jogurt. To dzięki temu dodatkowi stają się one niesamowicie sprężyste. Są delikatne, a mimo tego nie rwą się i nie pękają. Koniecznie zrób dla siebie i rodziny, gdy będą upały i na zwykły obiad nie będzie apetytu. 

Składniki: 

  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2/3 szklanki wody gazowanej 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego 
  • proszek do pieczenia 
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

1. W misce umieść mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj, wbij do nich jajka, dodaj wodę oraz jogurt naturalny, ponownie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw ją na 15 minut na bok. 

2. Po tym czasie na patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, zacznij wylewać na niego porcję ciasta. Naleśniki usmaż z obu stron na złoty kolor. 

3. Proces smażenia powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. Naleśniki są gotowe do podania. 

Z czym jeść naleśniki jogurtowe?

Naleśniki jogurtowe świetnie będą smakować z dodatkiem twarogu i dżemu. Latem za to warto skorzystać z faktu, że dostępne są sezonowe owoce. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale także są w bardzo korzystnych cenach. 

Z owoców do naleśników jogurtowych doskonale będą pasować truskawki. Wykorzystajmy już kończący się sezon na te słodkie, czerwone pyszności. Doskonałe będą również borówki czy odświeżające, kwaskowe maliny. Fani jeszcze kwaśniejszych smaków powinni sięgnąć po wiśnie lub agrest. Dla fanów leśnych smaków dobrze sprawdzą się leśne jagody.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd

Pomysł na piątkowy obiad. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | obiad