To naprawdę fajna surówka. Kolorowa i pasuje do każdego obiadu
Co najlepiej podać do standardowego i klasycznego obiadu? Oczywiście fajną surówkę, która nie tylko wyróżnia się licznymi walorami zdrowotnymi, ale także przepięknym wyglądem i wyjątkowym smakiem.
Kompozycja warzyw, z których składa się sałatka, dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto dodać ją do jarskich i mięsnych obiadów, aby zbilansować dietę i uzupełnić niedobory cennych mikroelementów.
Marchewki, surowe buraki i rzodkiewki przyjemnie chrupią, a dodatek lekko kwaskowatego dressingu - na bazie octu jabłkowego i musztardy dijon - podkreśla cały smak i dodaje mu charakteru. W fajnej surówce nie mogło też zabraknąć ziołowej nuty koperku i natki pietruszki, która orzeźwia nawet w najbardziej upalne dni. Surówka to skarbnica witamin, w szczególności A, C, K i tych z grupy B. Wpłyną pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawią odporność i funkcjonowanie narządu wzroku oraz wesprą pracę mózgu.
Składniki:
- 300 g buraków
- 300 g marchewki
- 150 g rzodkiewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść koperku
Dressing:
- 50 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa. Buraki i marchewki obierz. Zetrzyj je oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Buraki przełóż do miski wyłożonej kilkoma warstwami papierowych ręczników. Przykryj je także ręcznikami i dociśnij, by oddały nadmiar soku. Zostaw je na ok. 15-20 minut. Rzodkiewki posiekaj w małą kostkę, a natkę pietruszki i koperek poszatkuj. Wszystkie składniki przenieś do miski.
Przygotuj dressing. Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj je ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Sosem zalej składniki surówki. Całość wymieszaj.
Fajną surówkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Przy dłuższym przechowywaniu buraki mogą zacząć puszczać sok i barwić pozostałe składniki, jednak bez obaw możesz potrawę trzymać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez maksymalnie 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos
Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje
Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz