To naprawdę fajna surówka. Kolorowa i pasuje do każdego obiadu
Co najlepiej podać do standardowego i klasycznego obiadu? Oczywiście fajną surówkę, która nie tylko wyróżnia się licznymi walorami zdrowotnymi, ale także przepięknym wyglądem i wyjątkowym smakiem.
Kompozycja warzyw, z których składa się sałatka, dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto dodać ją do jarskich i mięsnych obiadów, aby zbilansować dietę i uzupełnić niedobory cennych mikroelementów.
Marchewki, surowe buraki i rzodkiewki przyjemnie chrupią, a dodatek lekko kwaskowatego dressingu - na bazie octu jabłkowego i musztardy dijon - podkreśla cały smak i dodaje mu charakteru. W fajnej surówce nie mogło też zabraknąć ziołowej nuty koperku i natki pietruszki, która orzeźwia nawet w najbardziej upalne dni. Surówka to skarbnica witamin, w szczególności A, C, K i tych z grupy B. Wpłyną pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawią odporność i funkcjonowanie narządu wzroku oraz wesprą pracę mózgu.
Składniki:
- 300 g buraków
- 300 g marchewki
- 150 g rzodkiewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść koperku
Dressing:
- 50 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa. Buraki i marchewki obierz. Zetrzyj je oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Buraki przełóż do miski wyłożonej kilkoma warstwami papierowych ręczników. Przykryj je także ręcznikami i dociśnij, by oddały nadmiar soku. Zostaw je na ok. 15-20 minut. Rzodkiewki posiekaj w małą kostkę, a natkę pietruszki i koperek poszatkuj. Wszystkie składniki przenieś do miski.
Przygotuj dressing. Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj je ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Sosem zalej składniki surówki. Całość wymieszaj.
Fajną surówkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Przy dłuższym przechowywaniu buraki mogą zacząć puszczać sok i barwić pozostałe składniki, jednak bez obaw możesz potrawę trzymać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez maksymalnie 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem