Reklama
Reklama

To naprawdę fajna surówka. Kolorowa i pasuje do każdego obiadu

Co najlepiej podać do standardowego i klasycznego obiadu? Oczywiście fajną surówkę, która nie tylko wyróżnia się licznymi walorami zdrowotnymi, ale także przepięknym wyglądem i wyjątkowym smakiem.

Kompozycja warzyw, z których składa się sałatka, dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto dodać ją do jarskich i mięsnych obiadów, aby zbilansować dietę i uzupełnić niedobory cennych mikroelementów.

Fajna surówka - składniki

Marchewki, surowe buraki i rzodkiewki przyjemnie chrupią, a dodatek lekko kwaskowatego dressingu - na bazie octu jabłkowego i musztardy dijon - podkreśla cały smak i dodaje mu charakteru. W fajnej surówce nie mogło też zabraknąć ziołowej nuty koperku i natki pietruszki, która orzeźwia nawet w najbardziej upalne dni. Surówka to skarbnica witamin, w szczególności A, C, K i tych z grupy B. Wpłyną pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawią odporność i funkcjonowanie narządu wzroku oraz wesprą pracę mózgu.

Przepis na fajną surówkę

Składniki:

  • 300 g buraków 
  • 300 g marchewki 
  • 150 g rzodkiewki 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 garść koperku 

Dressing: 

  • 50 ml octu jabłkowego 
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon 
  • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 

Sposób wykonania: 

Przygotuj warzywa. Buraki i marchewki obierz. Zetrzyj je oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Buraki przełóż do miski wyłożonej kilkoma warstwami papierowych ręczników. Przykryj je także ręcznikami i dociśnij, by oddały nadmiar soku. Zostaw je na ok. 15-20 minut. Rzodkiewki posiekaj w małą kostkę, a natkę pietruszki i koperek poszatkuj. Wszystkie składniki przenieś do miski. 

Przygotuj dressing. Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj je ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Sosem zalej składniki surówki. Całość wymieszaj. 

Fajną surówkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Przy dłuższym przechowywaniu buraki mogą zacząć puszczać sok i barwić pozostałe składniki, jednak bez obaw możesz potrawę trzymać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez maksymalnie 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | surówki | dodatki