Nie wiesz, co zrobić z masła orzechowego? W tych ciastkach smakuje genialnie
Masło orzechowe to smaczny, ale i zdrowy produkt. Warto pamiętać jedynie o tym, by sprawdzać jego skład. Powinien być jak najkrótszy, pozbawiony oleju palmowego, cukru, czy zbędnych konserwantów. W maśle orzechowym znajdziemy natomiast witaminę E, która wspiera kondycję skóry i działa przeciwutleniająco, błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Możesz jeść je do kanapek, lub wykorzystać do zrobienia pysznych ciastek z masłem orzechowym.
Ciastka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników ciekawych smaków i miękkich, ciągnących konsystencji. Dzięki dużej zawartości masła orzechowego i brązowego cukru ciasteczka są wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Dodatek czekoladowych kawałków przykuwa oko i sprawia, że ciasteczkom nie można się oprzeć. Pieczone do złocistej perfekcji są doskonałe, zarówno zaraz po ostygnięciu, jak i po kilku dniach przechowywania. Ciasteczka smakują najlepiej podane ze szklanką zimnego mleka lub filiżanką czarnej kawy.
Sprawdź także: Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty
W przepisie na ciasteczka do udekorowania wykorzystano gorzką czekoladę, jednak równie dobrze sprawdzi się ta mleczna lub biała. Możesz również wymienić ją na posiekane orzechy, wiórki kokosowe, czy twoje inne ulubione dodatki, np. kolorowe czekoladowe drażetki.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej,
- 110 g masła,
- 250 g masła orzechowego,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 g białego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 duże jajko,
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 80 g czekolady deserowej lub kropelek czekoladowych.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, nadal miksuj. Dorzuć masło orzechowe, wymieszaj, a na koniec partiami dosypuj mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. W efekcie uzyskasz gęste ciasto.
Z ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 2,5 cm, lekko je rozgnieć i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powierzchnie ciastek powciskaj kilka czekoladowych kropelek. Możesz także użyć drobno posiekanej czekolady. Wstaw blachę z ciastkami do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 12 minut. Nie przejmuj się, że po upieczeniu ciasteczka będą lekko miękkie w środku. Pozostaw je na gorącej blasze do pełnego ostygnięcia.
Ciastka z masłem orzechowym smakują najlepiej ze szklanką zimnego mleka. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, a zachowają świeżość i miękkość przez kilka dni.
Kremowy pasztet z dyni. To najlepsze smarowidło do chleba, jakie ostatnio jadłam
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut