Reklama
Reklama

Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej

Buraczki to niezwykle zdrowe warzywa. Sprawdzają się nie tylko w wigilijnym barszczu czy do przygotowania przetworów do słoików. Można z nich przyrządzić genialną sałatkę, która świetnie będzie komponować się z daniami z grilla. Wystarczy dorzucić do nich kozi ser, orzechy włoskie, oraz prosty dressing, aby rozsmakować się w tym warzywie na nowo.

Jeśli szukasz idealnej propozycji na letnie spotkanie ze znajomymi, to ta sałatka z buraków na grilla z pewnością zachwyci wszystkich! Przygotowana z gotowanych buraków, które rozpływają się w ustach, połączona z wyrazistym kozim serem i chrupiącymi orzechami włoskimi, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Świeży koperek dodaje całości orzeźwiającego aromatu, a subtelna słodycz miodu podkreśla naturalny aromat buraków. 

Sprawdź także: Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu

Reklama

Przepis na sałatkę z buraków na grilla

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g buraków, 
  • 100 g koziego sera, 
  • ½ pęczka koperku, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 1,5 łyżeczki miodu. 

Dressing: 

  • 60 ml oliwy z oliwek, 
  • 40 ml octu balsamicznego, 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 szczypta soli. 

Jak zrobić sałatkę z buraków na grilla?

Buraki oczyść i odetnij ich końce. Włóż je do dużego rondla, zalej wodą i przykryj pokrywką. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez godzinę na minimalnym ogniu. Warzywa powinny być miękkie po nakłuciu widelcem - jeśli tak nie jest, wydłuż czas o kolejne 15 minut. Odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. 

Kiedy buraki ostygną, zdejmij z nich skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Orzechy włoskie zetrzyj na tarce. Możesz też użyć mąki orzechowej. Wymieszaj je z miodem i lekko podpraż na patelni. Koperek drobno poszatkuj, a ser rozkrusz w palcach. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gęstej, błyszczącej konsystencji. 

Buraki wymieszaj z kozim serem w misce sałatkowej. Zalej wszystko przygotowanym wcześniej dressingiem. 

Sałatkę z buraków na grilla posyp mieszanką orzechową i siekanym koperkiem. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przepyszny, aromatyczny keczup bez zbędnych dodatków. Teraz robię tylko taki

Prosta, ale nieoczywista szarlotka na niedzielę. Ciasto znika do ostatniego okruszka

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa