Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej
Buraczki to niezwykle zdrowe warzywa. Sprawdzają się nie tylko w wigilijnym barszczu czy do przygotowania przetworów do słoików. Można z nich przyrządzić genialną sałatkę, która świetnie będzie komponować się z daniami z grilla. Wystarczy dorzucić do nich kozi ser, orzechy włoskie, oraz prosty dressing, aby rozsmakować się w tym warzywie na nowo.
Jeśli szukasz idealnej propozycji na letnie spotkanie ze znajomymi, to ta sałatka z buraków na grilla z pewnością zachwyci wszystkich! Przygotowana z gotowanych buraków, które rozpływają się w ustach, połączona z wyrazistym kozim serem i chrupiącymi orzechami włoskimi, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Świeży koperek dodaje całości orzeźwiającego aromatu, a subtelna słodycz miodu podkreśla naturalny aromat buraków.
Sprawdź także: Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g buraków,
- 100 g koziego sera,
- ½ pęczka koperku,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki miodu.
Dressing:
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 40 ml octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 szczypta soli.
Buraki oczyść i odetnij ich końce. Włóż je do dużego rondla, zalej wodą i przykryj pokrywką. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez godzinę na minimalnym ogniu. Warzywa powinny być miękkie po nakłuciu widelcem - jeśli tak nie jest, wydłuż czas o kolejne 15 minut. Odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy buraki ostygną, zdejmij z nich skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Orzechy włoskie zetrzyj na tarce. Możesz też użyć mąki orzechowej. Wymieszaj je z miodem i lekko podpraż na patelni. Koperek drobno poszatkuj, a ser rozkrusz w palcach.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gęstej, błyszczącej konsystencji.
Buraki wymieszaj z kozim serem w misce sałatkowej. Zalej wszystko przygotowanym wcześniej dressingiem.
Sałatkę z buraków na grilla posyp mieszanką orzechową i siekanym koperkiem. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepyszny, aromatyczny keczup bez zbędnych dodatków. Teraz robię tylko taki
Prosta, ale nieoczywista szarlotka na niedzielę. Ciasto znika do ostatniego okruszka
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka