Reklama
Reklama

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

Każda prawdziwa gospodyni już w piątek zastanawia się, jaki deser poda swoim domownikom podczas weekendu. Klasyczne serniki, babki i ciasta z owocami są pyszne, jednak jeśli chcesz nieco poeksperymentować w kuchni, możesz postawić na ciasto Dzikuska. To pyszny biszkopt z czekoladową warstwą oraz wiórkami kokosowymi będzie idealnie komponować się z popołudniową kawą, czy herbatą.

Dzikusek swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu wyglądowi. Jasny biszkoptowy spód, mocno czekoladowa masa i białe wiórki kokosowe to piękne połączenie prezentujące się na stole, a także doskonały wybór dla miłośników słodkości.  

Sprawdź: Najlepsza jest chrupiąca kruszonka. Ciasto Jeremiasz poleca się na weekend

Przepis na ciasto Dzikusek 

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w następujące składniki: 

Biszkopt: 

  • 3 jajka, 
  • 100 g cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli. 

Warstwa czekoladowa: 

  • 3 jajka, 
  • 3 żółtka, 
  • 20 g kakao, 
  • 140 g cukru, 
  • 200 g śmietanki 30 proc., 
  • 100 g masła, 
  • 150 g czekolady gorzkiej, 
  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • odrobina soli, 
  • garść wiórków kokosowych.

Jak zrobić ciasto Dzikusek? 

Zacznij od przygotowania jasnej warstwy, czyli biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodawaj cukier, najlepiej wsypując powoli, wciąż ubijają. Teraz dodawaj partiami żółtka, jedno po drugim. Miksuj dalej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i włóż przelany biszkopt w formie o wymiarach około 28 x 24 cm. Piecz około 35 minut. 

Przygotuj teraz garnek i zagotuj w niej wodę. Umieść nad garnkiem miskę. Wbij do niej 6 żółtek, kakao, śmietankę i 50 g cukru. Mieszaj szpatułką tak długo aż całość się połączy i zgęstnieje. Teraz zdejmij ostrożnie miskę. Dodaj pokrojone masło. Podziel obydwie czekolady na kostki i wrzuć do pozostałych składników. Mieszaj do połączenia składników. 

Osobno ubij pianę z białek wraz z odrobiną soli. Delikatnie połącz ją z powstałą wcześniej masą. 

Na upieczony i ostudzony biszkopt wylej czekoladową warstwę. Posyp ją wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta