Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska
Każda prawdziwa gospodyni już w piątek zastanawia się, jaki deser poda swoim domownikom podczas weekendu. Klasyczne serniki, babki i ciasta z owocami są pyszne, jednak jeśli chcesz nieco poeksperymentować w kuchni, możesz postawić na ciasto Dzikuska. To pyszny biszkopt z czekoladową warstwą oraz wiórkami kokosowymi będzie idealnie komponować się z popołudniową kawą, czy herbatą.
Dzikusek swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu wyglądowi. Jasny biszkoptowy spód, mocno czekoladowa masa i białe wiórki kokosowe to piękne połączenie prezentujące się na stole, a także doskonały wybór dla miłośników słodkości.
Sprawdź: Najlepsza jest chrupiąca kruszonka. Ciasto Jeremiasz poleca się na weekend
Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w następujące składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Warstwa czekoladowa:
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- 20 g kakao,
- 140 g cukru,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- 100 g masła,
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- odrobina soli,
- garść wiórków kokosowych.
Zacznij od przygotowania jasnej warstwy, czyli biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodawaj cukier, najlepiej wsypując powoli, wciąż ubijają. Teraz dodawaj partiami żółtka, jedno po drugim. Miksuj dalej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i włóż przelany biszkopt w formie o wymiarach około 28 x 24 cm. Piecz około 35 minut.
Przygotuj teraz garnek i zagotuj w niej wodę. Umieść nad garnkiem miskę. Wbij do niej 6 żółtek, kakao, śmietankę i 50 g cukru. Mieszaj szpatułką tak długo aż całość się połączy i zgęstnieje. Teraz zdejmij ostrożnie miskę. Dodaj pokrojone masło. Podziel obydwie czekolady na kostki i wrzuć do pozostałych składników. Mieszaj do połączenia składników.
Osobno ubij pianę z białek wraz z odrobiną soli. Delikatnie połącz ją z powstałą wcześniej masą.
Na upieczony i ostudzony biszkopt wylej czekoladową warstwę. Posyp ją wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu