Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj łupin orzecha, zrób z nich leczniczą miksturę. Pomaga na niestrawność, skołatane nerwy i wysokie ciśnienie

Początek jesieni to ostatni moment, aby zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe przetwory. Oprócz dżemów, kompotów i sałatek do słoików, warto zrobić również leczniczą nalewkę. Dobrym wyborem będzie orzechówka z łupin orzecha włoskiego. Warto przygotować ją nie ze względu na walory smakowe, a wspierające zdrowie właściwości. Na co pomaga, oraz jak stosować nalewkę z łupin orzecha włoskiego? Podpowiadamy.

Po obraniu orzechów włoskich łupiny zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Zamiast się ich pozbywać, warto zrobić z nich leczniczą orzechówkę. Okazuje się, że przygotowanie takiej nalewki, wcale nie jest skomplikowane. Sprawdź, jak zrobić domową nalewkę z łupin orzecha, oraz jak ją prawidłowo stosować.  

Na co pomaga nalewka z łupin orzecha? 

W orzechowych łupinach znajduje się juglon, substancja, która ma działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Dlatego orzechówkę z łupin orzecha poleca się między innymi przy zatruciach pokarmowych, a także przy biegunkach i wymiotach. Taka mikstura to także sposób na pozbycie się pasożytów z układu pokarmowego, takich jak glista ludzka czy owsiki. Należy jednak pamiętać, że w większych dawkach juglon może być toksyczny. 

Reklama

Taka nalewka pomoże uporać się również z infekcjami, a także przyczyni się do zapobiegania próchnicy. Kieliszek orzechówki może uprawniać trawienie, ponieważ pobudzają produkcję kwasów żołądkowych, w szczególności po ciężkostrawnym i obfitym posiłku.   

Ponadto stosowanie nalewki z łupin orzecha może być korzystne dla układu krążenia, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a nawet pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu.  

Co więcej, przypisuje się jej działanie kojące układ nerwowy, kilka kropel nalewki z łupin orzechów włoskich ma ułatwiać zasypianie.  

Sprawdź także: Pij codziennie dwie łyżki lub dodawaj do sałatek. Przestaniesz podjadać, cholesterol będzie idealny

Orzechówka z łupin orzecha włoskiego - przepis 

W większości przepisów na domową orzechówkę używa się zielonych orzechów. Jednak z tych dojrzałych, które pałaszujemy jesienią, również można zrobić dobrą nalewkę. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • Ok. 40 orzechów włoskich, 
  • 1 litr wódki,  
  • 200 ml spirytusu,  
  • 12 goździków. 

Jak przygotować zdrowotną nalewkę?  

  1. Orzechy umyj, dobrze osusz, a następnie obierz.  
  2. Do czystego słoika wrzuć łupiny, wlej alkohol, a na koniec dorzuć goździki.  
  3. Zamieszaj i odstaw w słoneczne miejsce, na przykład na parapet na ok. cztery miesiące. Warto, pamiętać, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby składniki się przemieszały.  
  4. Gotową nalewkę przefiltruj i zlej do czystej szklanej butelki. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce i gotowe. 

Jak stosować orzechówkę z łupin orzecha?  

Chociaż orzechówka z łupin orzecha pomaga pozbyć się wielu dolegliwości, nie należy z nią przesadzać. Nie tylko ze względu na bardzo wysoką zawartość alkoholu, ale i substancje zawarte w łupinach, które w dużej dawce są toksyczne. Bezpieczną dawką będzie 30 kropel dodanych do herbaty lub ciepłej wody.  

Przeciwskazaniem do stosowania nalewki z łupin orzechów włoskich są alergie pokarmowe, ciąża i okres karmienia piersią. Nie jest polecana osobom, które cierpią na choroby żołądkowo-jelitowe, takie jak wrzody czy refluks. Nie mogą stosować jej również dzieci. Nie należy łączyć jej również z lekami.  

Źródła: terazgotuje.pl, stronazdrowia.pl 

Zobacz też:

Wszyscy mówią, że jest kaloryczna, ale zapominają, że świetnie wpływa na serce. W domu zrobisz najlepszą

Gdy nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Rewelacyjny szybki obiad z cukinią

Pomysł na jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Sycąca zapiekanka krok po kroku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | nalewki