Reklama
Reklama

Niebanalny pomysł na piersi z kurczaka. Na obiad zrób pyszne kotlety zbójnickie

Jeśli masz już dość zwykłych piersi z kurczaka smażonych na patelni, możesz podkręcić ich smak i przygotować kotlety zbójnickie.To sycące danie i aromatyczne danie robi się naprawdę szybko, nie wymaga także wielkich umiejętności kulinarnych, dlatego poradzi sobie z nim nawet laik. Sekretem ich doskonałego smaku jest mieszanka przypraw, ciągnący się ser mozzarella, oraz chrupiący boczek. Jeżeli zrobisz je raz, na pewno będziesz niejednokrotnie wracać do tego przepisu.

Kotlet zbójnicki to danie dla prawdziwych miłośników mięsnych smaków. Kurczak owinięty boczkiem z aromatycznym dodatkiem mozzarelli i suszonych pomidorów to gratka dla największych łakomczuchów. Nawet najwięksi rozrabiacy po tym daniu będą tak syci, że kolejne zbójeckie wyczyny będą musiały poczekać. 

Sprawdź także: Zrobiłam kotleciki pożarskie z przepisu Makłowicza. To jest kulinarny majstersztyk

Przepis na kotlet zbójnicki

Takie kotlety będą świetnie komponować się z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Możesz także zaserwować do nich ryż lub świeże pieczywo. Nie zapomnij o warzywach! Świetnie będzie pasować tu lekka sałatka. Do przygotowania czterech porcji dania, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 4 piersi z kurczaka, 
  • 16 cienkich plastrów boczku, 
  • 100 g mozzarelli, 
  • 25 g suszonych pomidorów, 
  • 50 g brązowego cukru, 
  • 200 ml bulionu drobiowego, 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku, 
  • ¼ łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić kotlet zbójnicki? 

W małej miseczce wymieszaj cukier, paprykę, czosnek, cebulkę, sól i pieprz. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń wszystkie ścięgna i błonki. Przekrój każdą z nich poziomo na dwa kotlety. W przypadku mniejszych piersi możesz je delikatnie rozbić. Mięso dokładnie natrzyj połową mieszanki przypraw i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Na górze każdego kawałka mięsa ułóż odrobinę siekanych pomidorów suszonych. Przykryj je dwoma plasterkami sera mozzarella, a następnie całość owiń szczelnie boczkiem. 

Mięso połóż w naczyniu żaroodpornym, końcówkami boczku do dołu. Posyp całość pozostałą mieszanką przypraw. Wstaw kotlety zbójnickie do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, od czasu do czasu polewając piersi tłuszczem z naczynia żaroodpornego i bulionem. 

Po upieczeniu włącz funkcję grillowania na 2 minuty, by przyrumienić boczek. Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane siekaną natką pietruszki. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe