Reklama
Reklama

Niebecz - specjał Ziemi Lubuskiej. Zupa, która zastępuje drugie danie

Ta zupa to ciekawa forma dobrze znanego nam kapuśniaku. Bogata w mięso oraz warzywa, jest idealną potrawą na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy sycącego oraz rozgrzewającego posiłku. Pomimo tego, że wymaga sporej ilości składników, jej przygotowanie jest proste i poradzi z nią sobie każdy kucharz. Poznaj przepis na tę pyszną zupę, dzięki której nie będziesz musiał myśleć o drugim daniu.

Kuchnia Ziemi Lubuskiej zaskakuje nas swoimi smakami oraz prostotą. Poznaj kolejny przepis, dzięki któremu będziesz chciał wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Przy nim zwykły kapuśniak wypada blado. 

Zupa niebecz — przysmak Ziemi Lubuskiej

Potrawy, które pochodzą z kuchni lubuskiej, zachwycają za każdym razem. Podobnie jak w przypadku innych kuchni regionalnych w Polsce, cechuje je prostota oraz szacunek do lokalnych produktów. Są tanie do przygotowania i wykorzystują to, co mamy akurat pod ręką. Dodatkową zaletą jest to, że wiele dań syci i rozgrzewa, przez co idealnie sprawdzają się na chłodniejsze dni.

Dzisiaj przedstawiamy przepis na zupę niebecz, która pochodzi z okolic Regionu Kozła, czyli pogranicza Wielkopolski oraz Ziemi Lubuskiej. Najprościej mówiąc, jest to podrasowany kapuśniak. Robiony jest na bazie mięsno-warzywnego wywaru, który jest esencjonalny, tłusty oraz sycący. Dopiero w ostatnim etapie dodaje się do niego aromatyczną kapustę kiszoną, która wzbogacona jest o kminek. Dzięki temu zapewnia zupie delikatną kwasowość oraz pyszny smak.

Przed zrobieniem zupy warto zwrócić uwagę na składniki. Powinny być one wysokiej jakości — mięso świeże, kiełbasa bez zbędnych dodatków. Tylko wtedy końcowe danie będzie naprawdę pyszne i pożywne.

Zobacz także: Nawet rosół tak nie rozgrzewa. Zupa jak jednogarnkowe danie, sprawdzi się na każdej imprezie

Zupa niebecz - składniki

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

  • 1 porcję rosołową (szponder wołowy lub żeberka),
  • 0,5 pęta kiełbasy (Chłopskiej, Polskiej albo Śląskiej),
  • 2 małe cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 1 łyżkę smalcu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 łyżkę majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g kiszonej kapusty,
  • 1 łyżeczkę kminku.

Przepis na lubuską zupę niebecz

Warzywa korzeniowe obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy smalec, a następnie wrzucamy pokrojone składniki i smażymy. Kiedy ładnie się zarumienią i zaczną wydawać przyjemny zapach, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz umyte i oczyszczone mięso. Gotujemy przez ok. 30-40 min.

Do wywaru dodajemy następnie grzyby oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pozwalamy się im gotować przez kolejne 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną. Umieszczamy ją wraz z kminkiem w drugim garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż zmięknie, a następnie odcedzamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy ją do zupy i gotujemy całość przez kolejne kilkanaście minut. Zupę podajemy gorącą w głębokim talerzu.  

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste

Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi

Wyśmienite kluski, lepsze od kopytek. W ostrym sosie są najsmaczniejsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | zupa