-->
Reklama
Reklama

Najlepsza na ciepło, z daniami mięsnymi smakuje wybitnie. Czeska surówka z czerwonej kapusty to rozkosz dla podniebenia

Czeska surówka z czerwonej kapusty najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny, gęsi albo kaczki. Nie trzeba jej zagęszczać mąką, bo konsystencja wychodzi idealna. A smak? Doskonały. Delikatna słodycz karmelizowanego cukru świetnie przenika z głębokim lekko kwaskowym smakiem.

Wyjątkowy smak tej surówki powstaje dzięki zestawieniu karmelizowanego cukru z lekko kwaskowatym aromatem kapusty i octu. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale do niedzielnego obiadu to elegancki i przepyszny dodatek. 

Czeska surówka z czerwonej kapusty - lista składników

  • 1 główka czerwonej kapusty, 
  • 3 średnie cebule, 
  • 100 g cukru, 
  • 100 ml octu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • pół łyżeczki kminku, 
  • 2 łyżki smalcu (może być też olej rzepakowy). 

Czeska surówka z czerwonej kapusty - przepis

Kapustę przekrój na pół, usuń głąb i wierzchnie liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce. 

Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec (lub olej) i podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. 

Przesuń cebulę na bok rondla. W wolne miejsce wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić oraz lekko skarmelizować (aż nabierze złocistego koloru). 

Reklama

Dodaj poszatkowaną kapustę i wymieszaj całość energicznie, nawet jeśli cukier utworzy grudki – rozpuszczą się podczas duszenia. 

Dodaj sól, kminek i wlej ocet. Całość dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i duś kapustę około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień do średniego i pozwól, aby płyn odparował. Mieszaj, aż kapusta zacznie lekko przywierać i delikatnie zgęstnieje. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie cynamon, nie kardamon. Ten modny dodatek do porannej kawy poprawia wygląd skóry i włosów, dodaje energii

Kruche ciasto, masa jabłkowa i twarogowa. Pyszne ciasto na niedzielę

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki