Najlepsza na ciepło, z daniami mięsnymi smakuje wybitnie. Czeska surówka z czerwonej kapusty to rozkosz dla podniebenia
Czeska surówka z czerwonej kapusty najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny, gęsi albo kaczki. Nie trzeba jej zagęszczać mąką, bo konsystencja wychodzi idealna. A smak? Doskonały. Delikatna słodycz karmelizowanego cukru świetnie przenika z głębokim lekko kwaskowym smakiem.
Wyjątkowy smak tej surówki powstaje dzięki zestawieniu karmelizowanego cukru z lekko kwaskowatym aromatem kapusty i octu. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale do niedzielnego obiadu to elegancki i przepyszny dodatek.
- 1 główka czerwonej kapusty,
- 3 średnie cebule,
- 100 g cukru,
- 100 ml octu,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki kminku,
- 2 łyżki smalcu (może być też olej rzepakowy).
Kapustę przekrój na pół, usuń głąb i wierzchnie liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce.
Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec (lub olej) i podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni.
Przesuń cebulę na bok rondla. W wolne miejsce wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić oraz lekko skarmelizować (aż nabierze złocistego koloru).
Dodaj poszatkowaną kapustę i wymieszaj całość energicznie, nawet jeśli cukier utworzy grudki – rozpuszczą się podczas duszenia.
Dodaj sól, kminek i wlej ocet. Całość dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i duś kapustę około 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień do średniego i pozwól, aby płyn odparował. Mieszaj, aż kapusta zacznie lekko przywierać i delikatnie zgęstnieje.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kruche ciasto, masa jabłkowa i twarogowa. Pyszne ciasto na niedzielę
Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc