Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa
Pierogi są jednym z polskich dań narodowych, które towarzyszy nam przy najróżniejszych okazjach. W czasie postu chętnie robimy te bezmięsne: ruskie, z grzybami, z serem czy owocami. Pierogi srokate z Podkarpacia zawierają nietypowy farsz. Tak mi zasmakowały, że poprosiłam kuzynkę z Rzeszowa o przepis, który wcale nie jest skomplikowany.
Słowo "srokate" kojarzy nam się z czymś, co ma plamy. W przypadku tych pierogów chodzi zapewne o farsz z kapusty i twarogu, który rzeczywiście wygląda, jak nakrapiany. Za to w smaku pierogi srokate nie mają sobie równych. Warto zaskoczyć nimi rodzinę.
Przepis na pierogi srokate pochodzi z Podkarpacia i jest połączeniem pierogów ruskich oraz tych z kapustą. Mleko, z którego wyrabiany jest ser oraz niewymagająca kapusta były w tym rejonie łatwo dostępnymi i tanimi produktami. Z tego niecodziennego połączenia wychodzi zaskakująco delikatny farsz. Nie jest tak kwaśny, jak z kapusty z grzybami, ale bardziej wyrazisty niż w pierogach ruskich. Kapusta do farszu jest też gotowana, czemu farsz zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Pierogi srokate traktowane były na Podkarpaciu jako danie postne, spożywane w czasie Wielkiego Postu. Można je jeść gotowane lub obsmażane, z dodatkiem duszonej cebuli i skwarków ze słoniny. Te ostatnie jednak sprawią, że potrawa przestanie być postna.
Przeczytaj też: Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie
Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał farsz do pierogów, nie będzie miał problemów z przepisem na pierogi srokate.
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 500 g twarogu,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Przygotuj farsz. Kapustę kiszoną lekko wypłucz i odciśnij oraz drobno pokrój. Zagotuj w garnku litr wody i dodaj kapustę, gotuj do miękkości (około 45 minut). Ugotowaną kapustę odcedź i odciśnij z wody, a następnie wystudź. Przepuść przez maszynkę twaróg i wymieszaj z kapustą, soląc i pieprząc do smaku.
Zrób ciasto na pierogi srokate. Do mąki dodaj jajka, olej i letnią wodę. Wyrób na gładką, elastyczną masę i rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką. W rozwałkowanym cieście wycinaj kółka, włóż do każdego farsz i sklej.
Wrzucaj pierogi do wrzącej, osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Pierogi srokate możesz podawać ze skwarkami, a jeśli chcesz uniknąć mięsa, podawaj ze smażoną cebulą.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Perska sałatka z ogórka zielonego i włoskich orzechów. W sam raz, gdy dbasz o linię
Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki
Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy