Reklama
Reklama

Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek

Szukasz ciekawego zamiennika tradycyjnych słodyczy tłustoczwartkowych? Te indyjskie pączki wyglądem przypominają amerykańskie donuty, ale smakują zupełnie inaczej. Najlepsza jest chrupiąca, cukrowa posypka, która dodaje im wyjątkowości. Odkryj, jak prosto je przygotować.

Co to są indyjskie pączki?

Indyjskie pączki są nieco inne niż nasze rodzime. Cechują się chrupkością na zewnątrz i miękkością w środku. Są świetną alternatywą dla klasycznych donutów, a posypka z cukru sprawia, że całość jest też słodka, lekko chrupiąca. Tradycyjnie powinny być przygotowywane nad ogniem, ale z powodzeniem też można je usmażyć w głębokim tłuszczu.

Indyjskie pączki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 50 ml mleka, 
  • 50 ml oleju roślinnego, 
  • jajko, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1/4 łyżeczki soli.

Dodatkowo: 

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia, 
  • cukier do oprószenia.

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubij jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Dodaj mieszankę jajeczną do mąki i delikatnie mieszaj do momentu powstania konsystencji kruszonki. Dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie się formować w jednolitą masę. Jeśli jest zbyt lepkie, dodawaj odrobinę mąki. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 15 minut. 

Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Wycinaj kółka za pomocą foremki do pączków z dziurką. Możesz też wycinać kółka szklanką i dziurkę zrobić palcem. Powtórz czynności dla drugiej części ciasta. 

Do dużego rondla wlej olej na głębokość ok. 5 cm. Rozgrzej. Wkładaj do środka po kilka pączków i smaż z obu stron do zrumienienia. Wyjmij indyjskie pączki łyżką cedzakową i odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Oprósz pączki cukrem, póki są jeszcze gorące. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie czekam do Wielkanocy, teraz robię w każdy weekend. Najlepszy przepis na babkę jaki znam

Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza

Delikatne, miękkie, wyjątkowe. Pączki Hiszpańskie idealne na tłusty czwartek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: tłusty czwartek | desery | słodycze | ciastka