Reklama
Reklama

Niezawodny przepis na curry z kurczakiem. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci

Kuchnia indyjska pełna jest kolorowych i wyrazistych dań. Curry z kurczakiem to jeden z przykładów popularnych południowoazjatyckich potraw. W tradycyjnym wydaniu nie może w nim zabraknąć mięsa, warzyw i aromatycznego sosu. Z powodzeniem możesz przygotować podwójną porcję, także na następny dzień.

Curry z kurczakiem

Nazwa tego dania pochodzi od słowa "khari" z południowoindyjskiego języka tamilskiego, dosłownie oznaczającego sos. Indyjskie curry z kurczakiem to kremowe, wytrawne, nieco pikantne danie, które przybliży cię do orientalnych zakamarków świata. Całość jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Podawaj ze świeżo ugotowanym ryżem albo chlebkiem naan.

Curry z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 400 g pomidorów z puszki, 
  • 200 ml jogurtu naturalnego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżka oleju, 
  • 2 łyżeczki imbiru, 
  • łyżeczka curry, 
  • łyżeczka kminu, 
  • łyżeczka kurkumy, 
  • łyżeczka kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. 

Dodatkowo: 

  • świeża kolendra do podania 

Sposób wykonania:

1) Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm. 

2) Wszystkie przyprawy połącz razem w niewielkiej miseczce. Połowę z nich odłóż, a drugą połowę wymieszaj z olejem. Natrzyj marynatą kurczaka i odstaw go na ok. godzinę. 

3) Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż mięso do ładnego zrumienienia. Zdejmij kurczaka z patelni, pozostawiając tłuszcz. 

4) Cebulę drobno pokrój i smaż na patelni przez 5-6 minut, do miękkości. Dołóż drobno posiekany czosnek. Smaż całość przez kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałą mieszaninę przypraw. Wymieszaj całość i smaż przez ok. 30 sekund. Dodaj pomidory i gotuj wszystko przez ok. 10 minut na małym ogniu. 

5) Przenieś sos do blendera i zmiksuj wszystko na w miarę jednolity sos, w zależności od indywidualnych potrzeb. Przenieś go z powrotem na patelnię. 

6) Wlej jogurt naturalny i całość dobrze wymieszaj. 

7) Dołóż kurczaka i doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając. 

8) Curry z kurczakiem podawaj na ciepło, z dodatkiem ryżu, posypane siekaną kolendrą. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoska przekąska bez mąki. ​Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy

Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo

Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: curry | kurczak | dania główne