Niezawodny przepis na curry z kurczakiem. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci
Kuchnia indyjska pełna jest kolorowych i wyrazistych dań. Curry z kurczakiem to jeden z przykładów popularnych południowoazjatyckich potraw. W tradycyjnym wydaniu nie może w nim zabraknąć mięsa, warzyw i aromatycznego sosu. Z powodzeniem możesz przygotować podwójną porcję, także na następny dzień.
Nazwa tego dania pochodzi od słowa "khari" z południowoindyjskiego języka tamilskiego, dosłownie oznaczającego sos. Indyjskie curry z kurczakiem to kremowe, wytrawne, nieco pikantne danie, które przybliży cię do orientalnych zakamarków świata. Całość jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Podawaj ze świeżo ugotowanym ryżem albo chlebkiem naan.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- 2 łyżeczki imbiru,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka kminu,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Dodatkowo:
- świeża kolendra do podania
Sposób wykonania:
1) Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm.
2) Wszystkie przyprawy połącz razem w niewielkiej miseczce. Połowę z nich odłóż, a drugą połowę wymieszaj z olejem. Natrzyj marynatą kurczaka i odstaw go na ok. godzinę.
3) Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż mięso do ładnego zrumienienia. Zdejmij kurczaka z patelni, pozostawiając tłuszcz.
4) Cebulę drobno pokrój i smaż na patelni przez 5-6 minut, do miękkości. Dołóż drobno posiekany czosnek. Smaż całość przez kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałą mieszaninę przypraw. Wymieszaj całość i smaż przez ok. 30 sekund. Dodaj pomidory i gotuj wszystko przez ok. 10 minut na małym ogniu.
5) Przenieś sos do blendera i zmiksuj wszystko na w miarę jednolity sos, w zależności od indywidualnych potrzeb. Przenieś go z powrotem na patelnię.
6) Wlej jogurt naturalny i całość dobrze wymieszaj.
7) Dołóż kurczaka i doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając.
8) Curry z kurczakiem podawaj na ciepło, z dodatkiem ryżu, posypane siekaną kolendrą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoska przekąska bez mąki. Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy
Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo
Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy