Niezwykle sycąca, chrupiąca, surówka pełne smaków i kolorów. Sekretem jest wyjątkowy dodatek
Surówka z dressingiem pesto jest chrupiąca, kolorowa i pełna świeżych smaków. To idealna propozycja na lekki obiad, kolację czy dodatek do ulubionych dań mięsnych. To połączenie soczystych pomidorków koktajlowych, chrupiącego ogórka szklarniowego, kremowego awokado i delikatnej cebuli tworzy harmonię smaków, która zachwyci każdego miłośnika zdrowych przekąsek. Niepowtarzalnego charakteru dodaje jej dressing pesto – aromatyczny sos przyrządzony z orzeszków piniowych i świeżych liści bazylii. Sałatka wzbogacona jest odrobiną soku z cytryny, który dodaje nuty kwaskowatości.
Aby obiad smakował wyjątkowo, zawsze podaję go z warzywami - odpowiednio skomponowana surówka to dla mnie podstawa. Kiedy poznałam przepis na dressing z bazyliowym pesto, wiedziałam, że idealnie będzie pasował do warzyw. To moje ulubione połączenie.
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 awokado,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Pesto:
- 50 g orzeszków piniowych,
- 100 g świeżych liści bazylii,
- 50 g tartego parmezanu,
- 3 ząbki czosnku,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj pesto.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Rozłóż orzeszki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Praż je przez 5 minut, do uzyskania ładnego brązowego koloru.
Włóż orzeski oraz wszystkie pozostałe składniki do kielicha blendera lub robota kuchennego. Zmiksuj do momentu aż powstanie jednolita masa.
Przygotuj sałatkę.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połowy lub ćwiartki. Ogórki pokrój w półplasterki, a awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem.
Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej. Całość wymieszaj z przygotowanym wcześniej pesto, sokiem z cytryny i przyprawami.
Surówkę z dressingiem pesto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste ciasto z rabarbarem. Pomoże usprawnić trawienie i zadziała przeciwzapalnie
Kiszonka fasolka z koperkiem i czosnkiem. Zrób do słoików na zimę
Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach