Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca
Latem chętniej sięgamy po lekkie, świeże i kolorowe dodatki do obiadu. Surówki zajmują wtedy szczególne miejsce na naszym stole. Nie tylko wzbogacają smak dań, są orzeźwiające i soczyste, ale również dostarczają cennych składników odżywczych. Poznaj przepis na taką letnią surówkę, do której będziesz często wracać.
Letnia surówka to prawdziwa eksplozja świeżości na talerzu, doskonała na ciepłe dni i idealna jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy lekkich obiadów na upał. Połączenie chrupiącej kapusty z soczystą, słodką marchewką tworzy piękny mariaż kolorów i smaku, a posiekany koperek dodaje świeżego aromatu. Najważniejszym składnikiem jest jednak lekki, a zarazem wyrazisty dressing. To danie to także istna skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy C wspierającej odporność i hamującej aktywność wolnych rodników.
Przeczytaj też: 5 przepisów na pikantne naleśniki. Znakomite na obiad lub kolację
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 2 duże marchewki,
- pęczek koperku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dressing:
- 120 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Oba rodzaje kapusty drobno poszatkuj.
Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a koperek posiekaj.
Składniki przełóż do miski sałatkowej i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj całość, aby się połączyła.
Przygotuj dressing, miksując w blenderze oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę i ocet. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Przygotowanym sosem zalej letnią surówkę z kapusty. Całość dobrze wymieszaj.
Surówkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Przechowuj surówkę w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację
O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji
Mieszam prościutki krem i zalewam truskawki. Deser godny królewskiego dworu