Reklama
Reklama

Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca

Latem chętniej sięgamy po lekkie, świeże i kolorowe dodatki do obiadu. Surówki zajmują wtedy szczególne miejsce na naszym stole. Nie tylko wzbogacają smak dań, są orzeźwiające i soczyste, ale również dostarczają cennych składników odżywczych. Poznaj przepis na taką letnią surówkę, do której będziesz często wracać.

Letnia surówka

Letnia surówka to prawdziwa eksplozja świeżości na talerzu, doskonała na ciepłe dni i idealna jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy lekkich obiadów na upał. Połączenie chrupiącej kapusty z soczystą, słodką marchewką tworzy piękny mariaż kolorów i smaku, a posiekany koperek dodaje świeżego aromatu. Najważniejszym składnikiem jest jednak lekki, a zarazem wyrazisty dressing. To danie to także istna skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy C wspierającej odporność i hamującej aktywność wolnych rodników.

Przeczytaj też: 5 przepisów na pikantne naleśniki. Znakomite na obiad lub kolację

Reklama

Letnia surówka - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty, 
  • 1/2 główki czerwonej kapusty, 
  • 2 duże marchewki, 
  • pęczek koperku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 120 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżki musztardy dijon, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Oba rodzaje kapusty drobno poszatkuj. 

Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a koperek posiekaj. 

Składniki przełóż do miski sałatkowej i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj całość, aby się połączyła. 

Przygotuj dressing, miksując w blenderze oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę i ocet. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 

Przygotowanym sosem zalej letnią surówkę z kapusty. Całość dobrze wymieszaj. 

Surówkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno. 

Przechowuj surówkę w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację

O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji

Mieszam prościutki krem i zalewam truskawki. Deser godny królewskiego dworu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | warzywa | kapusta