Nowy pomysł na dobrze znany deser. Blok czekoladowy z pistacjami zrobię na Boże Narodzenie
Blok czekoladowy z pistacjami i orzechami to deser, który smakuje jak powrót do dzieciństwa, ale w nowoczesnej formie. Intensywnie czekoladowy, aksamitny i pełen chrupiących dodatków. Najlepiej podawać dobrze schłodzony, pokrojony. Ja na pewno przygotuję go na święta.
Postanowiłam, że na tegoroczne święta zrobię coś wyjątkowego z pistacjami w roli głównej, w końcu wszyscy je w ostatnim czasie kochają. Wymyśliłam, ze trochę ulepszę swój ulubiony przepis na blok - i to był strzał w dziesiątkę. Efekt przerósł moje oczekiwania, dobrze znany deser w nowym wydaniu zdecydowanie robi wrażenie.
Wraz z rodziną wypróbowaliśmy już ten blok czekoladowy z pistacjami i wiem, że powtórzę go w grudniu.
- 200 g masła,
- 150 g cukru brązowego,
- 100 ml wody,
- 30 g kakao,
- 340 g mleka w proszku,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g pistacji,
- 80 g herbatników maślanych.
Dodatkowo na wierzch
- 80 g pistacji.
Herbatniki pokrusz w ręku i odstaw na półmisek. Pistacje posiekaj, tak samo zrób z orzechami laskowymi. Porcję przeznaczoną na wierzch bloku czekoladowego zmiksuj na drobny pył.
Do garnka włóż masło, wsyp cukier brązowy i wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu aż masło się rozpuści, a cukier całkowicie rozpuści. Wsyp kakao i dokładnie wymieszaj, żeby powstała gęsta, jednolita masa.
Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 2-3 minuty, aby masa lekko przestygła.
Do miski wsyp mleko w proszku. Wlej ciepłą masę czekoladową i mieszaj rózgą lub łyżką aż powstanie gęste ciasto. Dodaj orzechy laskowe, pistacje oraz pokruszone herbatniki. Całość wymieszaj dokładnie, masa powinna być gęsta i plastyczna.
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę czekoladową i dociśnij łyżką lub szpatułką, wyrównując wierzch. Posyp zmiksowanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miodowe ciasto Majeczka. Zdążysz upiec przed imprezą andrzejkową
Chrupiące kąski z kurczaka jak z fast foodu. Znikają ze stołu w kilka minut