Reklama
Reklama

O niebo lepsza od jajecznej. Pyszna, kremowa pasta nie tylko na śniadanie

Pasty kanapkowe to przepis na banalny, szybki i zdrowy posiłek. Zrobisz raz, a później przez kilka dni cieszysz się prostymi śniadaniami, lunchami w pracy czy kolacjami. Najczęściej wybieramy tę z jajek, ale pasta benedyktyńska jest od niej o niebo lepsza. Sprawdzi się na każdą porę dnia.

Pasta jajeczna zdecydowanie dominuje wśród past kanapkowych. Co rusz przygotowujemy jej różne kombinacje, ale zawsze podstawa jest ta sama, czyli jajka. Nie możesz jeść jajek, a może chcesz spróbować czegoś nowego bez nich? Pasta benedyktyńska będzie właśnie dla ciebie.

Pasta benedyktyńska lepsza od jajecznej

Pasta benedyktyńska przez swoją nazwę może być myląca. Okazuje się, że wcale nie zawdzięcza jej uwielbieniu przez któregoś z papieży Benedyktów czy wymyśleniu receptury przez zakonnika. Tak naprawdę nazewnictwo pochodzi od jej pomysłodawczyni, czyli Jennie Carter Benedict.

Reklama

Amerykańska restauratorka ponad 100 lat temu opracowała przepis na pastę benedyktyńską, łącząc w niej wszystko co najlepsze. Pierwszy, oryginalny sposób przyrządzenia pojawił się w piątym wydaniu jej książki kucharskiej "The Blue Ribbon Cookbook".

Obecna wersja może się nieco różnić, ale nadal jest uwielbiana na całym świecie. Łączy w sobie delikatny serek śmietankowy, świeże ogórki i koperek. Składniki te z niewielką ilością innych dodatków tworzą cudowną wiosenną kompozycję. Jest też o wiele lżejsza od popularnej pasty jajecznej

Jak zrobić pastę benedyktyńską?

Przepis na pastę benedyktyńską jest prosty, a jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Połączenie wszystkich składników przynosi na stół powiew świeżości i orzeźwienia. Wyjątkowego aromatu dodaje koperek, który świetnie pasuje do kremowego serka i świeżych ogórków. Doskonale podkręca je niewielka ilość soku z cebuli. Nadaje charakteru i sprawia, że całość nie jest nudna i mdła. Wypróbuj i zajadaj na śniadanie w domu, lunch w pracy czy na lekkostrawną kolację

Składniki:

  • 230 g kremowego serka śmietanowego, 
  • 2 ogórki gruntowe, 
  • mała cebula, 
  • 1/2 małego pęczka koperku, 
  • łyżeczka soli, 
  • szczypta pieprzu cayenne. 

Sposób przygotowania:

1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody. Możesz do tego użyć gazy czy drobnego sitka. Pozostałą wodę odstaw na bok, nie wylewaj jej. 

2. Kremowy serek wymieszaj ze startym ogórkiem. Do mieszanki stopniowo dodawaj sok z ogórków, aż do uzyskania idealnej konsystencji. 

3. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obraną cebulę. Ze startego warzywa odciśnij sok na gazie. Łyżkę soku z cebuli przelej do masy serowej. 

4. Koperek drobno posiekaj i dodaj do pasty. Przypraw ją również do smaku solą, pieprzem cayenne. Całość wymieszaj dokładnie. 

5. Mieszankę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przez ten czas smaki przejdą sobą, tworząc jeszcze bogatszy aromat. Po tym czasie pasta benedyktyńska jest gotowa do zajadania. 

Z czym jeść pastę benedyktyńską?

Pastę benedyktyńską można klasycznie podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się do cienkiego, chrupkiego chleba, ale też możemy śmiało ją zajadać z klasyczną bułką, chlebem czy bagietką. Do takiej kanapki można dodać cienko pokrojonego łososia wędzonego, pomidorki czy nieco rukoli. 

Pasta benedyktyńska to też doskonałe urozmaicenie do surowych warzyw. Możemy w niej zamaczać pyszną, surową marchewkę, chrupiącego selera naciowego czy świeżą paprykę. Warto ją podać zarówno z pieczonymi ziemniakami, jak i wieloma daniami z grilla. Zbalansuje i złagodzi smak grillowanych mięs i ryb.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | śniadania | kanapki | nabiał