Reklama
Reklama

Zamiast smażyć, zrób kremową pastę. Chroni przed anemią, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację

Wątróbka drobiowa to prawdziwa bomba odżywcza, pełna żelaza, witamin z grupy B i witaminy A. Choć najczęściej ląduje na patelni, warto spróbować jej w zupełnie innej odsłonie. Kremowa pasta z wątróbki to nie tylko zdrowsza alternatywa dla smażenia. To sposób na szybki, wartościowy posiłek, który wspiera odporność, poprawia wzrok i chroni przed anemią.

Wątróbka drobiowa należy od podrobów, które często omijamy wzrokiem. Dawniej uchodziła za mięso drugiej kategorii, zupełnie niesłusznie. Niektórych odstraszać może fakt, że aby przyrządzić z niej obiad, trzeba ją usmażyć. Tymczasem można z niej zrobić zdrowy i smaczny dodatek do śniadania w formie pasty do smarowania. 

Czy wątróbka drobiowa jest zdrowa?

Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej wartościowych produktów w naszej kuchni, choć wciąż niedoceniany. Jej wyjątkowość wynika z bogactwa składników odżywczych, które mają bezpośredni wpływ na zdrowie i samopoczucie. Przede wszystkim jest źródłem żelaza hemowego, które organizm przyswaja najłatwiej. Dzięki temu regularne spożywanie wątróbki pomaga zapobiegać anemii, a nawet wspiera jej leczenie. To szczególnie ważne dla osób z niedoborami żelaza, kobiet w ciąży czy osób aktywnych fizycznie.

Reklama

Ale to nie wszystko. Wątróbka dostarcza dużych ilości witaminy A, która wspiera nasz wzrok, zdrową skórę i wzmacnia odporność. Zawiera też witaminy z grupy B, niezbędne dla pracy układu nerwowego i procesów regeneracyjnych w organizmie. Do tego dochodzą minerały, takie jak cynk i miedź, które wspomagają gojenie ran i wzmacniają odporność. W skrócie - to produkt, który działa jak naturalny suplement diety, a przy tym jest tani i łatwo dostępny.

Wątróbka drobiowa nie dla wszystkich jest jednak wskazana. Unikać jej powinny osoby cierpiące na choroby naczyniowo-sercowe, ponieważ zawiera dużo cholesterolu. Warto stawiać na produkty ze sprawdzonych źródeł, ponieważ w wątrobie mogą się kumulować metale ciężkie. Dietetycy sugerują, że optymalna ilość wątróbki dla zdrowej, dorosłej osoby to porcja około 150 g raz w tygodniu

W jakiej postaci najlepiej jeść wątróbkę drobiową?

Choć najczęściej kojarzymy ją z tradycyjnym smażeniem na patelni, warto wiedzieć, że ta metoda nie jest najzdrowsza. Wysoka temperatura i duża ilość tłuszczu mogą obniżać wartość odżywczą wątróbki, a dodatkowo sprawiają, że staje się ciężkostrawna. Dlatego coraz częściej dietetycy polecają jej delikatniejsze przygotowanie. Najlepiej jeść wątróbkę drobiową gotowaną na parze, duszoną w niewielkiej ilości wody lub w formie kremowej pasty.  

Dlaczego pasta? Po pierwsze, zachowuje wszystkie cenne składniki, bo nie wymaga intensywnego smażenia. Po drugie, jest niezwykle praktyczna, można ją przechowywać w lodówce i wykorzystać na wiele sposobów: jako smarowidło na kanapki, dodatek do warzyw czy elegancki dip na przyjęcia. To świetny sposób, by wprowadzić wątróbkę do codziennego menu w lekkiej, nowoczesnej formie, bez ciężkiego aromatu smażenia.

Kremowa pasta z wątróbki - przepis

Przepis na kremową pastę z wątróbki możesz dowolnie modyfikować. Będzie smakowała z dodatkiem grzybów lub żurawiny, możesz również eksperymentować z przyprawami. Dzięki temu danie nie będzie nudne.

Składniki:

  • 500 g wątróbki z kurczaka,
  • jedna cebula,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wątróbkę namocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie opłucz ją i odcedź oraz wrzuć do wrzątku z liściem laurowym na 5 minut. 

Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na patelni na maśle. Ugotowane jajka posiekaj i zblenduj ze sparzoną wątróbką oraz cebulą na gładką masę. Na koniec dodaj przyprawy, majeranek, majonez i musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Przełóż pastę do czystego słoiczka i odstaw do lodówki, żeby stężała. Produkt możesz trzymać w lodówce przez kilka dni. Będzie idealna do pieczywa z ogórkiem kiszonym lub położona na karakersach czy chrupiących bagietkach podczas imprezy. 

Źrodło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: podroby | kurczak