Obiad na piątek bez mięsa. Przepis na sycące naleśniki twarogowe
Czy naleśniki mogą być dobrym pomysłem na zdrowy obiad? Tak, o ile zadbamy o to, czym je nadziejemy. Warto wykorzystać do tego twaróg, który nie tylko będzie bardzo sycący, ale i uzupełni posiłek w sporą porcję białka. Taki posiłek nie tylko będzie niezwykle smaczny, ale i napełni brzuchy twojej rodziny na długie godziny.
Delikatne, puszyste naleśniki twarogowe to prawdziwa uczta, kiedy masz ochotę na obiad na słodko. Są idealne także na śniadanie, kolację, a nawet deser, będąc doskonałym wyborem dla każdego smakosza. Miękkie, złociste naleśniki wprost rozpływają się w ustach, harmonijnie łącząc się z kremowym, lekko kwaskowym nadzieniem z twarogu. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych, które dodają energii na cały dzień.
Sprawdź także: Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo
Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować:
- 300 ml mleka,
- 130 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sycące nadzienie twarogowe, zrobisz z:
- 400 g twarogu chudego,
- 2 łyżek miodu,
- porządnej szczypty cynamonu.
Gotowe naleśniki warto podać z dodatkiem świeżych owoców, świetnie pasować będą tu truskawki, maliny, jagody, czy borówki.
Przygotuj naleśniki. W misce ubij jajka do uzyskania puszystej masy. Dodaj mleko, wanilię i roztopione masło. W średniej misce przesiej mąkę, a następnie dodaj cukier i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż pobędziesz się wszystkich grudek.
Przykryj i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie patelnię pokryj cienką warstwą oleju i smaż naleśniki, rozprowadzając po chocholce ciasta. Smaż placki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Zmiksuj ser twarogowy, miód i cynamon, by uzyskać kremową konsystencję.
Złóż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj po 3 łyżki farszu, tworząc linię przechodzącą przez środek placka. Zwiń je w rulon. Naleśniki twarogowe podawaj od razu po przygotowaniu, polane syropem klonowym, posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem owoców.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka
Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory