Reklama
Reklama

Obiad na piątek bez mięsa. Przepis na sycące naleśniki twarogowe

Czy naleśniki mogą być dobrym pomysłem na zdrowy obiad? Tak, o ile zadbamy o to, czym je nadziejemy. Warto wykorzystać do tego twaróg, który nie tylko będzie bardzo sycący, ale i uzupełni posiłek w sporą porcję białka. Taki posiłek nie tylko będzie niezwykle smaczny, ale i napełni brzuchy twojej rodziny na długie godziny.

Delikatne, puszyste naleśniki twarogowe to prawdziwa uczta, kiedy masz ochotę na obiad na słodko. Są idealne także na śniadanie, kolację, a nawet deser, będąc doskonałym wyborem dla każdego smakosza. Miękkie, złociste naleśniki wprost rozpływają się w ustach, harmonijnie łącząc się z kremowym, lekko kwaskowym nadzieniem z twarogu. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych, które dodają energii na cały dzień.  

Sprawdź także: Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo

Reklama

Przepis na naleśniki twarogowe

Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować: 

  • 300 ml mleka, 
  • 130 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli,
  • olej do smażenia. 

Sycące nadzienie twarogowe, zrobisz z: 

  • 400 g twarogu chudego,
  • 2 łyżek miodu, 
  • porządnej szczypty cynamonu. 

Gotowe naleśniki warto podać z dodatkiem świeżych owoców, świetnie pasować będą tu truskawki, maliny, jagody, czy borówki. 

Jak zrobić naleśniki twarogowe?

Przygotuj naleśniki. W misce ubij jajka do uzyskania puszystej masy. Dodaj mleko, wanilię i roztopione masło. W średniej misce przesiej mąkę, a następnie dodaj cukier i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż pobędziesz się wszystkich grudek. 

Przykryj i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie patelnię pokryj cienką warstwą oleju i smaż naleśniki, rozprowadzając po chocholce ciasta. Smaż placki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. Zmiksuj ser twarogowy, miód i cynamon, by uzyskać kremową konsystencję. 

Złóż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj po 3 łyżki farszu, tworząc linię przechodzącą przez środek placka. Zwiń je w rulon. Naleśniki twarogowe podawaj od razu po przygotowaniu, polane syropem klonowym, posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem owoców. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne