Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo
Naleśniki z wieprzowiną to doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację. To danie łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta naleśnikowego z wyrazistym, aromatycznym farszem mięsnym. Podane na ciepło, z ulubionym sosem lub surówką, smakują wybornie i zawsze robią wrażenie. Przekonaj się, jakie to proste.
Naleśniki z wieprzowiną to prosty i sprawdzony sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. W środku kryje się aromatyczny farsz z mielonego mięsa wieprzowego, podsmażonej cebulki i czosnku, doprawiony majerankiem, solą i pieprzem. To właśnie te dodatki sprawiają, że mięso staje się pełne smaku.
Naleśniki w tym wydaniu świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym, koperkowym lub pomidorowym. Do potrawy pasują też proste surówki - świeża mizeria, przekąska z kiszonej kapusty albo marchewka z jabłkiem. To danie, które jest soczyste, sycące i smakuje niemal każdemu. Dobrze znosi też odgrzewanie, więc sprawdzi się na lunch do pracy lub na obiad na drugi dzień.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatka, karkówka),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- 2 łyżki masła do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gładkie, dość rzadkie ciasto. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz.
Następnie zrób farsz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie się zetnie i lekko zrumieni. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem wedle uznania.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w kopertę (najpierw boki do środka, potem zwiń w rulon). Na koniec na patelni rozgrzej trochę masła lub oleju i podsmaż naleśniki z każdej strony na złoty, chrupiący kolor. Dzięki temu będą miały apetyczną skórkę.
Naleśniki z wieprzowiną smakują świetnie z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub czosnkowym. Możesz podać je również z ulubioną surówką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem
Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie
Lato w słoiku z orientalną nutą. Nawet babcia doceni ten nowoczesny przepis