Reklama
Reklama

Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo

Naleśniki z wieprzowiną to doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację. To danie łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta naleśnikowego z wyrazistym, aromatycznym farszem mięsnym. Podane na ciepło, z ulubionym sosem lub surówką, smakują wybornie i zawsze robią wrażenie. Przekonaj się, jakie to proste.

Naleśniki z wieprzowiną na obiad

Naleśniki z wieprzowiną to prosty i sprawdzony sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. W środku kryje się aromatyczny farsz z mielonego mięsa wieprzowego, podsmażonej cebulki i czosnku, doprawiony majerankiem, solą i pieprzem. To właśnie te dodatki sprawiają, że mięso staje się pełne smaku. 

Naleśniki w tym wydaniu świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym, koperkowym lub pomidorowym. Do potrawy pasują też proste surówki - świeża mizeria, przekąska z kiszonej kapusty albo marchewka z jabłkiem. To danie, które jest soczyste, sycące i smakuje niemal każdemu. Dobrze znosi też odgrzewanie, więc sprawdzi się na lunch do pracy lub na obiad na drugi dzień.

Reklama

Naleśniki z wieprzowiną - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka, 
  • szklanka wody gazowanej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatka, karkówka), 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek, 
  • 2 łyżki masła do smażenia. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gładkie, dość rzadkie ciasto. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". 

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz. 

Następnie zrób farsz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie się zetnie i lekko zrumieni. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem wedle uznania. 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w kopertę (najpierw boki do środka, potem zwiń w rulon). Na koniec na patelni rozgrzej trochę masła lub oleju i podsmaż naleśniki z każdej strony na złoty, chrupiący kolor. Dzięki temu będą miały apetyczną skórkę. 

Naleśniki z wieprzowiną smakują świetnie z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub czosnkowym. Możesz podać je również z ulubioną surówką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem

Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie

Lato w słoiku z orientalną nutą. Nawet babcia doceni ten nowoczesny przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | wieprzowina | mięso