Reklama
Reklama

Obiady dla leniwych. 8 propozycji na szybkie letnie obiady

Lato to czas, w którym większość osób stroni od skomplikowanych i ciężkostrawnych dań. Trudno się temu dziwić - słońce za oknem i wysokie temperatury raczej nie zachęcają do spędzania wielu godzin w kuchni. Poznaj przepisy na obiady dla leniwych, dzięki którym szybko wyczarujesz coś pysznego i niebanalnego.

Lato to idealny czas na wprowadzenie pewnych modyfikacji do codziennego menu - należy pamiętać, że przy wysokich temperaturach apetyt słabnie, a słońce za oknem bardziej zachęca do aktywności na świeżym powietrzu, niż wielogodzinnego stania przy rozgrzanym piekarniku i kuchence. Na szczęście istnieją takie potrawy, które przygotujesz w mgnieniu oka, bazując na lekkich i pożywnych składnikach. Co jeść latem, żeby czuć się dobrze i nie tracić zbyt dużo czasu na gotowanie? Poznaj przepisy na szybkie letnie obiady dla leniwych, dzięki którym nie tylko zaspokoisz głód, ale również zyskasz więcej energii do działania w upalne dni.

Co jeść latem?

Zanim poznasz sprawdzone receptury na obiady dla leniwych, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co jeść latem, żeby mieć energię i nie obciążać swojego układu pokarmowego. Dobrze jest sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce, których w okresie letnim jest wręcz pod dostatkiem. Szparagi, bób, szczaw, pomidory, ogórki, rzodkiewka, fasolka szparagowa, cukinia, jeżyny, maliny, jagody czy borówki to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Na co dzień najlepiej unikać dużych ilości tłustego mięsa, ostrych, rozgrzewających przypraw oraz potraw smażonych na głębokim tłuszczu.

Obiady dla leniwych - przepisy na szybkie letnie obiady

Chłodniki, sałatki czy zupy krem z sezonowych warzyw to dania, które zdecydowanie powinny zagościć w twoim letnim jadłospisie. Szukasz pomysłów na smaczne obiady dla leniwych? Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na szybkie potrawy, które z pewnością przypadną ci do gustu.

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii to danie, które zachwyci nie tylko fanów tego warzywa. Możesz przygotować ją z mięsem mielonym lub w wersji wegetariańskiej. Jeśli preferujesz tę ostatnią opcję, musisz zaopatrzyć się w cukinię, czosnek, szpinak, mozzarellę, ser feta, olej, jogurt grecki, pestki słonecznika, oregano, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od umycia cukinii. Pokrój ją na plastry wzdłuż, nasmaruj je olejem i podsmaż. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na patelni. Dodaj szpinak, pokrojoną fetę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Nasmaruj naczynie żaroodporne jogurtem i ułóż w nim kolejno warstwy z cukinii, farszu oraz tartej mozzarelli. Oprósz całość pestkami słonecznika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Pizza z kalafiora

Masz ochotę na pizzę, ale nie chcesz tracić czasu i energii na wyrabianie tradycyjnego ciasta? Zatem postaw na zdrową i pożywną pizzę z kalafiora. Jej spód wyczarujesz z takich komponentów jak kalafior, jajka, tarty parmezan oraz sól i pieprz. Posiekaj drobno różyczki kalafiora za pomocą noża lub blendera. Połącz je z jajkami, parmezanem oraz solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej okrąg o średnicy 25 cm. Piecz ją w temperaturze 230 stopni przez około 20 minut. Dodaj swoje ulubione składniki, np. sos pomidorowy, szynkę, pieczarki, cebulę, kukurydzę i oliwki. Kontynuuj obróbkę termiczną przez kilkanaście minut.

Kotlety z brokułów

Wśród letnich przepisów na obiady dla leniwych nie może zabraknąć tego na kotlety z brokułów. Są one nie tylko pożywne i sycące, ale również proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia potrzebujesz brokułów, sera żółtego, jajek, bułki tartej oraz soli i pieprzu. Opłucz i osusz brokuły, a następnie podgotuj je w gorącej wodzie. Po ostygnięciu odetnij od nich twardą część, a tę miękką dokładnie zmiksuj. Przełóż masę do miski i wymieszaj ją z jajkami, wiórkami żółtego sera, solą i pieprzem oraz bułką tartą. Uformuj z nich kotleciki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobiegu.

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to zupa, która doskonale sprawdza się w upalne dni. Powstaje ona z takich składników jak ogórki gruntowe, czosnek, koperek, sól, pieprz oraz jogurt naturalny. Opłucz i obierz ogórki, po czym odetnij ich końce i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Umieść w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz go solą i odstaw na bok. Po kilku minutach połącz go z ogórkami, posiekanym koperkiem, pieprzem oraz jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Wstaw chłodnik na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem możesz dodać do niego dwie połówki jajka.

Chłodnik paprykowy

Jesteś fanem chłodników, ale nie przepadasz za tym z ogórkami? W takim razie postaw na wersję z papryką. Poza głównym warzywem na swojej liście składników umieść czosnek, cebulę, bulion warzywny lub drobiowy, oliwę z oliwek, jogurt grecki oraz pieprz i sól. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oliwie. Opłucz paprykę pod bieżącą wodą, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę, po czym dodaj ją do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Duś całość przez chwilę pod przykryciem, a następnie dolej bulion i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Po ostudzeniu wlej jogurt i zmiksuj wszystko na gładki krem. Na koniec dopraw chłodnik solą i pieprzem.

Sałatka z kurczakiem i granatem

Co jeść latem, jeśli nie lasagne, zupy czy pizzę z kalafiora? Odpowiedź brzmi - sałatki. Możesz uwzględnić w nich wiele sezonowych składników, włączając w to zarówno warzywa, jak i owoce. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie sałatki z kurczakiem i granatem. Poza dwoma wymienionymi komponentami w jej skład wchodzi sałata karbowana czerwona i zielona, roszponka, ser gouda, kukurydza konserwowa, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawa do kurczaka oraz sól i pieprz. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, po czym obtocz go w przyprawie i podsmaż na suchej patelni. Opłucz sałatę, porwij ją na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj do niej kukurydzę, pestki granatu oraz pokrojony w kostkę ser. Na wierzchu połóż kawałki kurczaka i polej całość sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.

Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem to idealna opcja na letni obiad dla leniwych i to nie tylko dla fanów makaronu. Aby przygotować tę potrawę, na swojej zakupowej liście umieść makaron, szpinak, śmietanę 30 proc., czosnek, masło, parmezan oraz sól i pieprz. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż na maśle posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak, a po chwilowej obróbce termicznej - śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz. Na koniec dorzuć ugotowany makaron, wymieszaj go z sosem i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut.

Makaron z kurkami 

Lato to sezon nie tylko na niektóre warzywa i owoce, ale również smaczne i aromatyczne kurki. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z tymi grzybami w roli głównej, koniecznie postaw na makaron z kurkami. Poza dwoma wymienionymi komponentami do jego przygotowania potrzebujesz makaronu, cebuli, śmietany 30 proc., oliwy z oliwek, czosnku oraz natki pietruszki. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Kurki opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na oliwie posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć kurki z odrobiną soli i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty. Dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i całość zagotuj. Dopraw sos pieprzem. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem. Gotowe danie udekoruj świeżą natką pietruszki.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | przepisy | dania główne