Reklama
Reklama

Obiady dla leniwych. 8 propozycji na szybkie letnie obiady

Lato to czas, w którym większość osób stroni od skomplikowanych i ciężkostrawnych dań. Trudno się temu dziwić - słońce za oknem i wysokie temperatury raczej nie zachęcają do spędzania wielu godzin w kuchni. Poznaj przepisy na obiady dla leniwych, dzięki którym szybko wyczarujesz coś pysznego i niebanalnego.

Lato to idealny czas na wprowadzenie pewnych modyfikacji do codziennego menu - należy pamiętać, że przy wysokich temperaturach apetyt słabnie, a słońce za oknem bardziej zachęca do aktywności na świeżym powietrzu, niż wielogodzinnego stania przy rozgrzanym piekarniku i kuchence. Na szczęście istnieją takie potrawy, które przygotujesz w mgnieniu oka, bazując na lekkich i pożywnych składnikach. Co jeść latem, żeby czuć się dobrze i nie tracić zbyt dużo czasu na gotowanie? Poznaj przepisy na szybkie letnie obiady dla leniwych, dzięki którym nie tylko zaspokoisz głód, ale również zyskasz więcej energii do działania w upalne dni.

Co jeść latem?

Zanim poznasz sprawdzone receptury na obiady dla leniwych, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co jeść latem, żeby mieć energię i nie obciążać swojego układu pokarmowego. Dobrze jest sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce, których w okresie letnim jest wręcz pod dostatkiem. Szparagi, bób, szczaw, pomidory, ogórki, rzodkiewka, fasolka szparagowa, cukinia, jeżyny, maliny, jagody czy borówki to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Na co dzień najlepiej unikać dużych ilości tłustego mięsa, ostrych, rozgrzewających przypraw oraz potraw smażonych na głębokim tłuszczu.

Obiady dla leniwych - przepisy na szybkie letnie obiady

Chłodniki, sałatki czy zupy krem z sezonowych warzyw to dania, które zdecydowanie powinny zagościć w twoim letnim jadłospisie. Szukasz pomysłów na smaczne obiady dla leniwych? Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na szybkie potrawy, które z pewnością przypadną ci do gustu.

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii to danie, które zachwyci nie tylko fanów tego warzywa. Możesz przygotować ją z mięsem mielonym lub w wersji wegetariańskiej. Jeśli preferujesz tę ostatnią opcję, musisz zaopatrzyć się w cukinię, czosnek, szpinak, mozzarellę, ser feta, olej, jogurt grecki, pestki słonecznika, oregano, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od umycia cukinii. Pokrój ją na plastry wzdłuż, nasmaruj je olejem i podsmaż. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na patelni. Dodaj szpinak, pokrojoną fetę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Nasmaruj naczynie żaroodporne jogurtem i ułóż w nim kolejno warstwy z cukinii, farszu oraz tartej mozzarelli. Oprósz całość pestkami słonecznika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Pizza z kalafiora

Masz ochotę na pizzę, ale nie chcesz tracić czasu i energii na wyrabianie tradycyjnego ciasta? Zatem postaw na zdrową i pożywną pizzę z kalafiora. Jej spód wyczarujesz z takich komponentów jak kalafior, jajka, tarty parmezan oraz sól i pieprz. Posiekaj drobno różyczki kalafiora za pomocą noża lub blendera. Połącz je z jajkami, parmezanem oraz solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej okrąg o średnicy 25 cm. Piecz ją w temperaturze 230 stopni przez około 20 minut. Dodaj swoje ulubione składniki, np. sos pomidorowy, szynkę, pieczarki, cebulę, kukurydzę i oliwki. Kontynuuj obróbkę termiczną przez kilkanaście minut.

Kotlety z brokułów

Wśród letnich przepisów na obiady dla leniwych nie może zabraknąć tego na kotlety z brokułów. Są one nie tylko pożywne i sycące, ale również proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia potrzebujesz brokułów, sera żółtego, jajek, bułki tartej oraz soli i pieprzu. Opłucz i osusz brokuły, a następnie podgotuj je w gorącej wodzie. Po ostygnięciu odetnij od nich twardą część, a tę miękką dokładnie zmiksuj. Przełóż masę do miski i wymieszaj ją z jajkami, wiórkami żółtego sera, solą i pieprzem oraz bułką tartą. Uformuj z nich kotleciki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobiegu.

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to zupa, która doskonale sprawdza się w upalne dni. Powstaje ona z takich składników jak ogórki gruntowe, czosnek, koperek, sól, pieprz oraz jogurt naturalny. Opłucz i obierz ogórki, po czym odetnij ich końce i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Umieść w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz go solą i odstaw na bok. Po kilku minutach połącz go z ogórkami, posiekanym koperkiem, pieprzem oraz jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Wstaw chłodnik na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem możesz dodać do niego dwie połówki jajka.

Chłodnik paprykowy

Jesteś fanem chłodników, ale nie przepadasz za tym z ogórkami? W takim razie postaw na wersję z papryką. Poza głównym warzywem na swojej liście składników umieść czosnek, cebulę, bulion warzywny lub drobiowy, oliwę z oliwek, jogurt grecki oraz pieprz i sól. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oliwie. Opłucz paprykę pod bieżącą wodą, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę, po czym dodaj ją do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Duś całość przez chwilę pod przykryciem, a następnie dolej bulion i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Po ostudzeniu wlej jogurt i zmiksuj wszystko na gładki krem. Na koniec dopraw chłodnik solą i pieprzem.

Sałatka z kurczakiem i granatem

Co jeść latem, jeśli nie lasagne, zupy czy pizzę z kalafiora? Odpowiedź brzmi - sałatki. Możesz uwzględnić w nich wiele sezonowych składników, włączając w to zarówno warzywa, jak i owoce. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie sałatki z kurczakiem i granatem. Poza dwoma wymienionymi komponentami w jej skład wchodzi sałata karbowana czerwona i zielona, roszponka, ser gouda, kukurydza konserwowa, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawa do kurczaka oraz sól i pieprz. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, po czym obtocz go w przyprawie i podsmaż na suchej patelni. Opłucz sałatę, porwij ją na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj do niej kukurydzę, pestki granatu oraz pokrojony w kostkę ser. Na wierzchu połóż kawałki kurczaka i polej całość sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.

Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem to idealna opcja na letni obiad dla leniwych i to nie tylko dla fanów makaronu. Aby przygotować tę potrawę, na swojej zakupowej liście umieść makaron, szpinak, śmietanę 30 proc., czosnek, masło, parmezan oraz sól i pieprz. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż na maśle posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak, a po chwilowej obróbce termicznej - śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz. Na koniec dorzuć ugotowany makaron, wymieszaj go z sosem i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut.

Makaron z kurkami 

Lato to sezon nie tylko na niektóre warzywa i owoce, ale również smaczne i aromatyczne kurki. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z tymi grzybami w roli głównej, koniecznie postaw na makaron z kurkami. Poza dwoma wymienionymi komponentami do jego przygotowania potrzebujesz makaronu, cebuli, śmietany 30 proc., oliwy z oliwek, czosnku oraz natki pietruszki. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Kurki opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na oliwie posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć kurki z odrobiną soli i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty. Dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i całość zagotuj. Dopraw sos pieprzem. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem. Gotowe danie udekoruj świeżą natką pietruszki.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | przepisy | dania główne