Reklama
Reklama

Obłędna sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką do słoików. Robię zapasy na całą zimę

Zimą letnie przetwory smakują jeszcze lepiej. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się na zamknięcie sezonowych owoców w słoikach, aby móc cieszyć się ich smakiem, kiedy temperatury na zewnątrz będą powoli spadać. Jeśli brakuje ci pomysłów na sałatki do słoików na zimę, przychodzimy z pomocą. Gospodynie z Włoch mają przepis na pyszne połączenie warzyw, dzięki któremu odkryjesz smak znanych składników na nowo.

Przygotowując się na zimę, nie warto sięgać jedynie po polskie standardowe przepisy. Mogą szybko się znudzić, przez co słoiki nie będą zachęcać do sięgnięcia po nie. Przepis, który podajemy czerpie inspiracje z Włoch. To właśnie tam przyrządza się pyszną Giardinierę, pasującą do wszystkiego.

Włoska sałatka z kalafiorem, papryka i marchewką. Poznaj Giardinierę

Sałatki na zimę kryją w sobie niezapomniany smak letnich warzyw i cenne składniki odżywcze, których może nam brakować, kiedy na zewnątrz robi się zimno. Giardiniera to doskonały przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. We Włoszech jest niezwykle popularny, a każda pani domu przygotowuje go na swój sposób, dodając ulubione składniki. 

Najczęściej znajdują się w niej takie warzywa jak kalafior, papryka i marchewka. Podstawowy przepis można jednak urozmaicić przy pomocy fasolki szparagowej, ogórków czy czosnku. Warzywa zalane są prostą, octową zalewą, która dopełnia ich smak i konserwuje składniki na długo.

Sałatka będzie stanowić zdrowy dodatek do obiadu, a także prostą przekąskę. Kalafior bogaty w błonnik, witaminę C oraz K, marchewka jako źródło beta-karotenu oraz papryka, która również zawiera sporą dawkę witaminy C, sprawiają, że sałatka skutecznie wzmocni nasz układ odpornościowy oraz pomoże zmniejszyć ryzyko łapania infekcji. Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się jej smakiem przez długi czas.

Zobacz także: Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma

Przepis na sałatkę z kalafiorem, papryką i marchewką do słoików

Składniki na sałatkę:

  • kalafior,
  • 3 marchewki,
  • 2 papryki,
  • 3 cebule,
  • 2 kg ogórków,
  • główka czosnku,
  • liście laurowe,
  • koper z kwiatem.

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

Warzywa - kalafior, marchew, paprykę oraz ogórki dokładnie umyj i osusz. Marchew obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Oddziel kalafiora od liści i podziel go na mniejsze różyczki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na paski. Ogórka pokrój na grube plastry.

Przygotuj słoiki - dokładnie je umyj, wyparz i osusz. Na ich dnie ułóż po gałązce kopru, jednym lub dwóch ząbkach czosnku i jednym albo dwóch listkach laurowych. Następnie warstwami układaj dość ściśle warzywa.

W garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i zagotuj je. Gorącym płynem zalej warzywa w słoikach. Dokładnie zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą wyłożonym ściereczką lub w piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki, obróć je do góry dnem i przykryj ściereczką. Kiedy ostygną, przechowuj w ciemnym i suchym pomieszczeniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | sałatka