Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu
Zawsze jest miejsce na dokładkę serniczka, prawda? Szczególnie podczas świątecznych spotkań przy stole, a Wielkanoc zbliża się przecież wielkimi krokami. Właśnie dlatego dziś zdradzamy przepis na wyjątkowe ciasto, które nie jest jeszcze bardzo popularne, więc z pewnością można nim zaskoczyć gości. Sernik Lotus jest tak pyszny, że lepiej od razu kup więcej składników, bo będziesz powtarzać ten przepis - i to szybko.
Można by stwierdzić, że o sernikach powiedziano już wszystko. Każdy słyszał o hitowych przepisach m.in. na sernik pistacjowy, z ciasteczkami Oreo, nowojorski czy baskijski. Tym razem mamy jednak propozycję, która dopiero zdobywa popularność.
Sernik Lotus jest jednak tak pyszny, że przed świętami zdarza się problem ze zdobyciem w sklepach kremu niezbędnego do jego wykonania. Sprawdź nasz przepis i już dziś zrób zapasy - jeśli w Wielkanoc zrobisz to ciasto, goście będą błagać o dokładkę.
Sekretem tego przepisu jest wyjątkowy smak ciasteczek Lotus Biscoff. Korzenne, słodkie, a jednocześnie lekko pikantne - są naprawdę jedyne w swoim rodzaju, a połączenie ich z serem skutkuje ucztą dla podniebienia. Deser ten jest wyjątkowo kremowy i bardzo aromatyczny, zdecydowanie każdy miłośnik serników powinien spróbować go chociaż raz, ale ostrzegamy - na jednym kawałku się nie skończy.
Na szczęście sernik Lotus jest bardzo prosty do zrobienia i każdy, kto ma ochotę go skosztować, z pewnością poradzi sobie z przepisem.
Na początku przygotuj składniki - ważne, aby były one w temperaturze pokojowej. Do wykonania przepisu najlepiej jest użyć tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Ciasteczkowy spód:
- 230 g ciasteczek Lotus Biscoff,
- 70 g masła.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 120 g cukru drobnego,
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g miękkiego masła,
- 6 jajek (rozmiar M),
- 1 czubata łyżka proszku budyniu waniliowego,
- 300 g kremu Lotus Biscoff (może być zarówno wersja crunchy, jak i creamy).
Dekoracja:
- Krem Lotus Biscoff,
- ciasteczka Lotus Biscoff.
Zacznij od przygotowania ciasteczkowego spodu - ciasteczka zmiksuj jak najdrobniej, najlepiej aby miały konsystencję piasku. Następnie roztop masło i - po lekkim przestygnięciu - połącz je z rozdrobnionymi ciasteczkami. Dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej dno przełóż masę z ciasteczek i masła - uklep dokładnie. Na czas przygotowywania masy serowej możesz włożyć tortownicę do lodówki, aby spód nieco się utwardził.
Teraz możesz zacząć przygotowywać masę serową - do dużej misy (lub misy miksera) przełóż cały twaróg i serek mascarpone, miękkie masło, cukier, proszek budyniu. Miksuj krótko na średnich obrotach miksera. Po tym czasie dodaj także krem Lotus i znów miksuj - również krótko, maksymalnie przez minutę.
Przyszedł czas na dodanie jajek - dodawaj po jednym, za każdym razem krótko miksuj po dodaniu.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza - sernik Lotus pieczemy góra-dół, bez termoobiegu. Wybierz niższą półkę piekarnika. Piecz przez 35 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 50 minut. Wyłącz piekarnik, po 15 minutach uchyl drzwiczki. Sernik może przez jakiś czas postać w piekarniku, najlepiej wyjąć go po około pół godziny.
Dekoracja jest dowolna - możesz rozpuścić w mikrofali około 120 g kremu Lotus Biscoff i polać nim wierzch sernika, ciekawie wygląda także udekorowany pokruszonymi ciasteczkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Nie czekam na Wielkanoc. Czarna babka ma tak niepowtarzalny smak, że robią ją regularnie