Reklama
Reklama

Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu

Zawsze jest miejsce na dokładkę serniczka, prawda? Szczególnie podczas świątecznych spotkań przy stole, a Wielkanoc zbliża się przecież wielkimi krokami. Właśnie dlatego dziś zdradzamy przepis na wyjątkowe ciasto, które nie jest jeszcze bardzo popularne, więc z pewnością można nim zaskoczyć gości. Sernik Lotus jest tak pyszny, że lepiej od razu kup więcej składników, bo będziesz powtarzać ten przepis - i to szybko.

Można by stwierdzić, że o sernikach powiedziano już wszystko. Każdy słyszał o hitowych przepisach m.in. na sernik pistacjowy, z ciasteczkami Oreo, nowojorski czy baskijski. Tym razem mamy jednak propozycję, która dopiero zdobywa popularność. 

Sernik Lotus jest jednak tak pyszny, że przed świętami zdarza się problem ze zdobyciem w sklepach kremu niezbędnego do jego wykonania. Sprawdź nasz przepis i już dziś zrób zapasy - jeśli w Wielkanoc zrobisz to ciasto, goście będą błagać o dokładkę.

Reklama

Sernik Lotus - ser i korzenne ciasteczka

Sekretem tego przepisu jest wyjątkowy smak ciasteczek Lotus Biscoff. Korzenne, słodkie, a jednocześnie lekko pikantne - są naprawdę jedyne w swoim rodzaju, a połączenie ich z serem skutkuje ucztą dla podniebienia. Deser ten jest wyjątkowo kremowy i bardzo aromatyczny, zdecydowanie każdy miłośnik serników powinien spróbować go chociaż raz, ale ostrzegamy - na jednym kawałku się nie skończy.

Równie dobrze sprawdzą się samodzielnie przygotowane miękkie ciasteczka korzenne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym korzennym aromatem, ale nie chcą wydawać fortuny na ciastka Lotus Biscoff.

Na szczęście sernik Lotus jest bardzo prosty do zrobienia i każdy, kto ma ochotę go skosztować, z pewnością poradzi sobie z przepisem.

Sernik Lotus - przepis

Na początku przygotuj składniki - ważne, aby były one w temperaturze pokojowej. Do wykonania przepisu najlepiej jest użyć tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Ciasteczkowy spód:

  • 230 g ciasteczek Lotus Biscoff,
  • 70 g masła.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 120 g cukru drobnego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 6 jajek (rozmiar M),
  • 1 czubata łyżka proszku budyniu waniliowego,
  • 300 g kremu Lotus Biscoff (może być zarówno wersja crunchy, jak i creamy).

Dekoracja:

  • Krem Lotus Biscoff,
  • ciasteczka Lotus Biscoff.

Zacznij od przygotowania ciasteczkowego spodu - ciasteczka zmiksuj jak najdrobniej, najlepiej aby miały konsystencję piasku. Następnie roztop masło i - po lekkim przestygnięciu - połącz je z rozdrobnionymi ciasteczkami. Dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej dno przełóż masę z ciasteczek i masła - uklep dokładnie. Na czas przygotowywania masy serowej możesz włożyć tortownicę do lodówki, aby spód nieco się utwardził.

Teraz możesz zacząć przygotowywać masę serową - do dużej misy (lub misy miksera) przełóż cały twaróg i serek mascarpone, miękkie masło, cukier, proszek budyniu. Miksuj krótko na średnich obrotach miksera. Po tym czasie dodaj także krem Lotus i znów miksuj - również krótko, maksymalnie przez minutę.

Przyszedł czas na dodanie jajek - dodawaj po jednym, za każdym razem krótko miksuj po dodaniu. 

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza - sernik Lotus pieczemy góra-dół, bez termoobiegu. Wybierz niższą półkę piekarnika. Piecz przez 35 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 50 minut. Wyłącz piekarnik, po 15 minutach uchyl drzwiczki. Sernik może przez jakiś czas postać w piekarniku, najlepiej wyjąć go po około pół godziny.

Dekoracja jest dowolna - możesz rozpuścić w mikrofali około 120 g kremu Lotus Biscoff i polać nim wierzch sernika, ciekawie wygląda także udekorowany pokruszonymi ciasteczkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg

Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend

Najlepsze letnie śniadanie. Duszę na patelni i wbijam jajka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki