Obłędnie czekoladowe, rozpływa się w ustach. Wiedeńczyk to ciasto na wyjątkowe okazje
Wiedeńczyk to pyszne ciasto inspirowane tortem Sachera. Łatwy w przygotowaniu, mocno czekoladowy i słodki, coś dla prawdziwych koneserów. Przygotuj je, gdy spodziewasz się gości - to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, aby jeszcze bardziej podkreślić doniosłość chwili.
Posmakował ci tort Sachera? W takim razie będziesz fanem także Wiedeńczyka. To wyjątkowy deser o mocno czekoladowym smaku, świetnie sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć. Każdy jego kęs to czysta przyjemność.
Ciasto:
- 6 jajek,
- 140 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 125 g mąki,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- masło do nasmarowania formy.
Krem:
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 350 ml likieru czekoladowego,
- 400 g śmietany kremówki,
- 5 łyżeczek żelatyny + 50 ml wody.
Polewa:
- 3-4 łyżki konfitury morelowej,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 5 g masła kokosowego.
Zrób ciasto. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i odstaw.
Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy maślanej.
Wmieszaj przestudzoną czekoladę, a na końcu delikatnie połącz z ubitymi białkami.
Przelej ciasto do formy o średnicy ok. 23-24 cm, wyrównaj wierzch i piecz 60-70 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudź 5 minut w piekarniku, następnie wyjmij i zdejmij obręcz tortownicy. Zostaw do wystudzenia, a potem przekrój ostrym nożem na dwa blaty ciasta.
Zrób krem. Rozpuść żelatynę w 80 ml zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie delikatnie podgrzej aż się całkowicie rozpuści.
Ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlej likier czekoladowy i dalej miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.
Do masy maślano-likierowej delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę, a na koniec wlej przestudzoną żelatynę i całość dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj do połączenia.
Na spód wyłóż przygotowany krem i przykryj go drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmaruj konfiturę morelową dość cienko.
Teraz zrób polewę. Rozpuść czekoladę razem z masłem kokosowym. Polej wiedeńczyka i przełóż go do lodówki do schłodzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak przygotowanej kapusty jeszcze nie jadłeś. Wychodzi wyrazista i lekko chrupiąca
Prosty deser, który robi wrażenie, jest słodki i soczysty. Zrób odwrócone ciasto z ananasem
Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów