Reklama
Reklama

Obłędnie czekoladowe, rozpływa się w ustach. Wiedeńczyk to ciasto na wyjątkowe okazje

Wiedeńczyk to pyszne ciasto inspirowane tortem Sachera. Łatwy w przygotowaniu, mocno czekoladowy i słodki, coś dla prawdziwych koneserów. Przygotuj je, gdy spodziewasz się gości - to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, aby jeszcze bardziej podkreślić doniosłość chwili.

Posmakował ci tort Sachera? W takim razie będziesz fanem także Wiedeńczyka. To wyjątkowy deser o mocno czekoladowym smaku, świetnie sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć. Każdy jego kęs to czysta przyjemność.

Wiedeńczyk - lista składników

Ciasto: 

  • 6 jajek, 
  • 140 g gorzkiej czekolady, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 125 g mąki, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • masło do nasmarowania formy. 

Krem: 

Reklama
  • 100 g miękkiego masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 350 ml likieru czekoladowego, 
  • 400 g śmietany kremówki, 
  • 5 łyżeczek żelatyny + 50 ml wody.  

Polewa: 

  • 3-4 łyżki konfitury morelowej, 
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 5 g masła kokosowego. 

Wiedeńczyk - przepis

Zrób ciasto. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i odstaw.  

Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. 

W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy maślanej. 

Wmieszaj przestudzoną czekoladę, a na końcu delikatnie połącz z ubitymi białkami.  

Przelej ciasto do formy o średnicy ok. 23-24 cm, wyrównaj wierzch i piecz 60-70 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudź 5 minut w piekarniku, następnie wyjmij i zdejmij obręcz tortownicy. Zostaw do wystudzenia, a potem przekrój ostrym nożem na dwa blaty ciasta.  

Zrób krem. Rozpuść żelatynę w 80 ml zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie delikatnie podgrzej aż się całkowicie rozpuści.  

Ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlej likier czekoladowy i dalej miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. 

Do masy maślano-likierowej delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę, a na koniec wlej przestudzoną żelatynę i całość dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj do połączenia.  

Na spód wyłóż przygotowany krem i przykryj go drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmaruj konfiturę morelową dość cienko.  

Teraz zrób polewę. Rozpuść czekoladę razem z masłem kokosowym. Polej wiedeńczyka i przełóż go do lodówki do schłodzenia.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tak przygotowanej kapusty jeszcze nie jadłeś. Wychodzi wyrazista i lekko chrupiąca

Prosty deser, który robi wrażenie, jest słodki i soczysty. Zrób odwrócone ciasto z ananasem

Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery